20.10.11

Τρόικα: Εξαιρετικά ανησυχητική η δυναμική του χρέους

Η δυναμική του ελληνικού χρέους παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική, αναφέρουν στην έκθεσή τους οι ελεγκτές της τρόικας, ενώ κρίνουν ανεπαρκή το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων. Παρ' όλα αυτά, εισηγούνται την εκταμίευση της έκτης δόσης το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου η χώρα μας να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Μεταξύ άλλων, οι ελεγκτές διαπιστώνουν ότι η ύφεση είναι σημαντικά μεγαλύτερη απ' ό,τι προβλεπόταν και σημειώνεται ότι οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για την ανάπτυξη ίσως πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα κάτω.
Σε κάθε περίπτωση αναγνωρίζεται ότι η κυβέρνηση έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στο κομμάτι της δημοσιονομικής εξυγίανσης και επισημαίνεται πως η Αθήνα έχει ετοιμάσει επιπλέον πακέτο μέτρων για τα έσοδα και τον έλεγχο των δαπανών.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2076538

____________________________________

έχουν αρχίσει να ανησυχούν και οι ίδιοι με το πόσο έξω έπεσαν!

πόσο αισιόδοξη θα σας φαινόταν μια τέτοια εκτίμηση του μεγέθους του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια;



μου αρέσει για δύο λόγους:
1. είμαστε αρνητικοί τουλάχιστον εώς και το 2013 (συμφωνεί το ΔΝΤ!), λογικό και το 2014
2. η ανεξαρτησία του 1821 θα εορταστεί επίσης με αρνητικό ρυθμό άυξησης του ΑΕΠ!

στο ενδιάμεσο - υποθέτω - θα έχουμε μια μεγάλη συρρίκνωση σε κλάδους όπως δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες, τηλεφωνία, λιανεμπόριο (προηγούμενοι κλάδοι-ηγέτες ανόδου) και μια μετατόπιση προς μεταποίηση/βιοτεχνία, τουρισμό, ενέργεια, γεωργία/τρόφιμα, τεχνολογία
θα απαιτηθεί έμφαση στην επιχειρηματικότητα και τη καινοτομία σε όλους τους κλάδους, είτε παλιούς είτε νέους

η ανωτέρω πρόγνωση υποθέτει ζωή εντός ευρώ, υπό επιτροπεία και σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας (έως το 2021?-200χρόνια), τα ασημικά σε χωρίς αναστολή δημοπρασίες και εκτίμηση (προηγούμενη) συνολικής μείωσης του βιοτικού επιπέδου κατά 40%.

No comments: