4.11.11

Μπαράκ Ομπάμα: «Στόχος μας η επίλυση της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη»

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα επισκιάζουν θέματα της ημερήσιας διάταξης του G20
Reuters
«Ο σημαντικότερος στόχος μας τις επόμενες δύο ημέρες είναι να επιλύσουμε την οικονομική κρίση εδώ, στην Ευρώπη». Με αυτήν τη δήλωση άνοιξε τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του, Νικολά Σαρκοζί, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του G20 στις Κάννες. Η κρίση στην Ευρωζώνη τέθηκε αναπόφευκτα στην πρώτη θέση των προτεραιοτήτων των ηγετών, με τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ιταλία να επισκιάζουν θέματα της ημερήσιας διάταξης, όπως η ασφάλεια των τροφίμων, η μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος και η αστάθεια των τιμών των πρώτων υλών. Ο Γάλλος ηγέτης παραδέχθηκε ότι το υπ’ αριθμόν 1 ζήτημα είναι η οικονομική σταθερότητα, «ιδίως το ζήτημα της ελληνικής κρίσης», ενώ ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι «θα πρέπει να μορφοποιήσουμε περισσότερο τις λεπτομέρειες για την πλήρη και αποφασιστική εφαρμογή» μιας συνεκτικής λύσης.
Ο κ. Σαρκοζί κατέβαλε προσπάθειες να απομακρύνει την προσοχή από την Ελλάδα, αποκαλύπτοντας ότι με τον κ. Ομπάμα συμφώνησαν πως ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην επίλυση της παγκόσμιας κρίσης. Ο λόγος για την ιδέα που προωθεί ο Γάλλος ηγέτης περί δημιουργίας ενός παγκόσμιου φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών, βασισμένου στον λεγόμενο φόρο Τόμπιν που επινόησε ο ομώνυμος Αμερικανός οικονομολόγος τη δεκαετία του ’70. Για τον φόρο αυτό, ωστόσο, υπάρχει αντίδραση στους κόλπους του G20. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επιβολή πανευρωπαϊκού τέτοιου φόρου τον Σεπτέμβριο, αλλά οι τράπεζες –με πρώτες τις βρετανικές– αντιστέκονται σφόδρα. Ο κ. Σαρκοζί παραδέχθηκε ότι οι ΗΠΑ μοιάζουν σήμερα «λιγότερο προβληματικές από τη Βρετανία» και αποκάλυψε ότι με τον κ. Ομπάμα «βρήκαμε κοινή ανάλυση για να κάνουμε τον χρηματοοικονομικό κόσμο να συνεισφέρει στην επίλυση της κρίσης». Σημειωτέον, ότι ο φόρος αποσκοπεί στη χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων στα φτωχά κράτη. Για το ίδιο θέμα, η κυβέρνηση Ομπάμα και εξέχοντες οικονομολόγοι τάσσονται μάλλον υπέρ της επιβολής προμηθειών στις μεγάλες τράπεζες.
Σε μια άλλη εξέλιξη, αξιωματούχος προσκείμενος στις συζητήσεις υποστήριζε χθες ότι το G20 εξετάζει πρόταση του ΔΝΤ για τη δημιουργία βραχυπρόθεσμης γραμμής πιστώσεων προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση πέραν του ελέγχου τους. Ερωτηθείς πάντως αν μια τέτοια γραμμή πιστώσεων θα είναι διαθέσιμη για χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι «αυτό δεν θα ήταν καλός χαρακτηρισμός».
Σε άλλη μια προσπάθεια τόνωσης της ρευστότητας, το G20 εξετάζει παράλληλα τη διοχέτευση δισ. δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία με δεύτερη κατανομή ειδικών τραβηχτικών δικαωμάτων (SDR) του ΔΝΤ, μετά τα 250 δισ. δολάρια που κατένειμαν το 2009, μεσούσης της παγκόσμιας κρίσης. Τα SDR είναι η λογιστική μονάδα που δημιούργησε το Ταμείο το 1969 για να στηρίξει τα μέλη του και κατανέμεται βάσει ποσοστώσεων, αντικατοπτρίζοντας το σχετικό μέγεθος μιας χώρας στην παγκόσμια οικονομία.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_04/11/2011_461365

No comments: