Η διάχυση της κρίσης χρέους είναι γεγονός όπως γεγονός είναι και ότι το domino effect προσλαμβάνει μη προβλέψιμες διαστάσεις στην Ευρώπη.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον εντεινόμενης αβεβαιότητας ένα νέο ζήτημα έχει τεθεί ανεπίσημα ακόμη στο τραπέζι των ευρωπαϊκών συνομιλιών.
Η Ελλάδα πρέπει να μείνει ή να φύγει από το ευρώ αλλά όχι και κατ΄ ανάγκη από την ευρωζώνη;
Το θέμα αυτό εξετάζεται από Γάλλους και Γερμανούς τεχνοκράτες ενώ συνεπικουρείται σε πολιτικό επίπεδο από Γερμανία, Ολλανδία ακόμη και την Γαλλία. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον εντεινόμενης αβεβαιότητας ένα νέο ζήτημα έχει τεθεί ανεπίσημα ακόμη στο τραπέζι των ευρωπαϊκών συνομιλιών.
Η Ελλάδα πρέπει να μείνει ή να φύγει από το ευρώ αλλά όχι και κατ΄ ανάγκη από την ευρωζώνη;
Το κρίσιμο ερώτημα λοιπόν για την χρεοκοπημένη Ελλάδα είναι εντός ή εκτός ευρώ;
Η Γερμανία θέλει την Ελλάδος εκτός του ευρώ αλλά όχι κατ΄ ανάγκη και εκτός της ΕΕ.
Όταν συζητείται σε πολιτικό επίπεδο η δυνατότητα εξόδου χώρας από το ευρώ αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι στο μικροσκόπιο και η πιθανότητα εκδίωξης της χώρας δεν είναι αμελητέα.
Η Ελλάδα κινδυνεύει να εκδιωχθεί και η πρώτη χώρα που το επιθυμεί αυτό είναι η Γερμανία.
Η Γερμανία δεν θέλει την Ελλάδα όχι για λόγους ιστορικούς ή οτιδήποτε άλλο.
Η Ελλάδα ούσα χρεοκοπημένη χώρα δυναμιτίζει την συνοχή της Ευρώπης. Αν η Γερμανία θεωρήσει ότι η Ιταλία και η Ισπανία θα πέσουν θα προκαλέσουν τις εξελίξεις να εκδιώξουν την Ελλάδα.
Θα κυριαρχήσει η λογική του αποδιοπομπαίου τράγου, της βαλβίδας εκτόνωσης.
Κάποιος πρέπει να θυσιαστεί για να διασωθεί η Ευρώπη και η ευρωζώνη και ίσως η χώρα που θα θυσιαστεί να είναι η Ελλάδα ίσως όχι μόνο η Ελλάδα αλλά αν περάσουμε σε αυτό το στάδιο θα είναι σίγουρα η Ελλάδα.
Αν η χώρα τεθεί εκτός ευρώ ποιο θα είναι το νέο νόμισμα και το κυριότερο τι συμφέρει την Ελλάδα;
Θα πρέπει να ειπωθεί ξεκάθαρα ότι η παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ αποτελεί ιστορική επιλογή.
Ωστόσο η παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ είναι επώδυνη.
Η Ελλάδα θα εισέλθει σε μια 10ετή φάση ύφεσης όπου το σύστημα, οικονομία και κοινωνία θα νεκρώσουν….
Η παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ είναι και πρέπει να είναι η πρώτιστη προτεραιότητα. Αυτό θέλει η κοινωνία αυτό επιθυμούμε όλοι, τουλάχιστον το 85% του ελληνικού λαού.
Για τα οικονομικά δεινά της χώρας δεν ευθύνεται το ευρώ αλλά η πολιτική ανικανότητα διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών.
Υπάρχουν λύσεις;
Οι λύσεις για την Ελλάδα θα είναι επώδυνες.
Λύση πρώτη
Παραμονή στο ευρώ. Ύφεση για 10 χρόνια τουλάχιστον, οικονομικός μαρασμός της οικονομίας και της κοινωνίας.
Όμως θα υπάρχουν και πόροι, οικονομική βοήθεια από την ΕΕ.
Η Ελλάδα θα μάθει να ζει με πολύ λίγα ο έλληνας θα μάθει να ζει με πολύ λίγα.
Για να αποδώσει η λύση της παραμονής χρειάζονται 3 πράγματα
Α)Μεγάλο haircut στο χρέος 75% με 80%
Β)Μεγάλη αναδιάταξη του παραγωγικού δυναμικού της χώρας και δραστική μείωση κατά 50% του δημόσιου λειτουργικού κόστους
Γ)Πώληση πολύ μεγάλου μέρους της περιουσίας της χώρας
Λύση δεύτερη
Μια λύση θα ήταν η Ελλάδα να βγει για λίγα χρόνια από το ευρώ και να παραμείνει σε μια ειδική οικονομική ζώνη που θα δημιουργηθεί με νέο νόμισμα το νότιο ευρώ που επιθυμούν οι Γερμανοί ή την νέα δραχμή.
Το συν αυτού του σχεδίου είναι ότι θα μπορούσε μέσω της υποτίμησης του νέου νομίσματος να εκτονωθεί η πίεση στην κοινωνία…
Αν υπάρξουν δεσμεύσεις ότι η Ελλάδα θα μπει εκ νέου στο ευρώ θα ήταν μια λύση αλλά κακά τα ψέματα αν βγεις δύσκολα ξαναμπαίνεις.
Το πρόβλημα της Ελλάδος είναι ότι το ΑΕΠ της χώρας 220 δις ευρώ δεν στηρίζεται σε δυναμικό και νέο κεφάλαιο αλλά σε ανακυκλούμενο.
Το πρόβλημα της Ελλάδος είναι ότι υπερτιμολογήθηκαν τα καταναλωτικά αγαθά και οι υπηρεσίες σε τέτοιο βαθμό που πληρώνουμε σαν ευρωπαίοι και πληρωνόμαστε σαν μια χώρα του δεύτερου κόσμου…
Το χάσμα μεταξύ πραγματικού παραγόμενου πλούτου και δανειζόμενου πλούτου είναι τόσο μεγάλο και στρεβλωμένο στην Ελλάδα που δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο.
http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/29064-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B9%CE%BF-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CE%AE-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%BC%CE%AE-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CF%83%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%AF-%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%84%CE%AC%CE%BE%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%AD%CE%BE%CF%89-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5-%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%8C%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CE%B6%CF%8E%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC-%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-3-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CF%82-%CE%B8%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82
___________________________________________
Πέτρο,
μιας και φτάνεις σε συμπεράσμα και τρόπους σκέψεις που άλλοι έχουν πάει αρκετούς μήνες νωρίτερα,
και προκειμένου να σε βοηθήσω στην ανάλυση,
σημειώνω
η απλή λογική λέει ότι τα περισσότερα που είναι να γίνουν σε αυτή τη χώρα,
θα πρέπει να γίνουν,
είτε η χώρα μείνει στο ευρώ,
είτε η χώρα βγει από το ευρώ
το ένα από αυτά, το έγραψες ο ίδιος: Γ)Πώληση πολύ μεγάλου μέρους της περιουσίας της χώρας
μήπως δεν θα υπάρξει ξεπούλημα εάν βγούμε από το ευρώ; πως θα συντηρεί ζημιογόνες επιχειρήσεις το δημόσιο; θα βρίσκει δανεικά; θα είναι "εντός αγορών"; ή μήπως είναι σήμερα "εντός αγορών";
ας γράψω μερικά ακόμα (ανεξάντλητη η λίστα):
άνοιγμα όλων κλειστών επαγγελμάτων
μείωση προσωπικού δημόσιου τομέα
ανάπτυξη εξαγωγικού τομέα
μείωση όλων των μη εξαγωγικών τομέων
ας εξετάσουμε μόνο ένα: μείωση των δημόσιων ελλειμάτων
σήμερα, εντός ευρώ, δεν μας ζητούν να μειώσουμε το έλλειμμα; μας το ζητούν
αύριο που θα έχουμε δραχμή, θα έχουμε έλλειμμα;
μπα! δε νόμιζω...
ποιος θα θέλει να αγοράσει ..ομόλογα ..ελληνικού δημοσίου; ώστε να χρηματοδοτηθεί το έλλειμμα;
συνεπώς, δεν θα έχουμε έλλειμμα (τουλάχιστον προς τα εκεί θα πηγαίνουμε, εάν μάλιστα πάμε σε δραχμή, το έλλειμμα θα γίνει ΜΗΔΕΝ την ίδια ώρα και στιγμή) είτε με δραχμή είτε με ευρώ
συμπερασματικά, το μεγαλύτερο μέρος των απαιτούμενων "μεταρρυθμίσεων" είναι να γίνουν είτε έχουμε ευρώ είτε έχουμε δραχμή
απλά, η καθαρή οικονομική θεώρηση λέει ότι ΟΛΟ ΑΥΤΟ θα μπορούσε να επιτευχθεί ευκολότερα ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΟ ΕΛΛΗΝΑ εάν είχαμε τη δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματός μας
με ευρώ είναι δυσκολότερο καθώς πρόκειται για ένα σκληρό νόμισμα και όχι φύλλο-και-φτερό-στον-άνεμο-δραχμούλα
υ.γ. μη μου πείτε για το τι θα γίνει με το χρέος, δείτε απλά ένα γνωστό διάγραμμα
βλέπετε που ο Ανδρέας Παπανδρέου το έφτασε;
ΌΜΩΣ, λέει κάπου το διάγραμμα ότι τότε έγιναν δύο (2) υποτιμήσεις;
Το Μάρτη του 1983, όταν η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τον Γερ. Αρσένη αποφάσισε να επιβάλει εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής περίπου 15,5%, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των μεγάλων ελλειμμάτων του ισοζυγίου.
Στις 15 Οκτώβρη 1985, όταν η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με υπουργό Εθνικής Οικονομίας τον Κ. Σημίτη, αποφάσισε να επιβάλει εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής κατά 15%, με πρόσχημα και πάλι, την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ισοζυγίου
η τότε κυβέρνηση δεν έκανε διακανισμό, ούτε κούρεμα του χρέους, όπως είπαν στις 26-Οκτ-2011, ανέλαβε απλά να πληρώσει περισσότερα λόγω της υποτίμησης εφαρμόζοντας τα Μνημόνια της τότε εποχής (οι παλαιότεροι θα τα θυμούνται, όπως θα θυμούνται και τι ανεργία είχαμε τότε)
εννοείται πως ήθελε να συνεχίσουν να ρέουν τα δανεικά και για λόγους "λαϊκής κατανάλωσης", άλλο αυτό όμως
2 comments:
"Το πρόβλημα της Ελλάδος είναι ότι υπερτιμολογήθηκαν τα καταναλωτικά αγαθά και οι υπηρεσίες σε τέτοιο βαθμό που πληρώνουμε σαν ευρωπαίοι και πληρωνόμαστε σαν μια χώρα του δεύτερου κόσμου…"
Αυτό είναι λάθος. Δεν μπορείς να υπερτιμολογήσεις τίποτα αν δεν υπάρχουν αρκετοί διατεθειμένοι να το αγοράσουν σ' αυτή την τιμή. Πιθανότατα το πρόβλημα που βρίσκεται πίσω από τον πληθωρισμό είναι η μεγάλη ανισοκατανομή του εισοδήματος που επιδεινώνεται από τη φοροδιαφυγή. Υπάρχει μια μεγάλη μάζα ελεύθερων επαγγελματιών και υπαλλήλων ΔΕΚΟ που έχει (είχε) πολύ καλό εισόδημα και ανέβαζε τις τιμές ενώ η μεγάλη μάζα των ιδιωτικών υπαλλήλων και συνταξιούχων των φτωχών ταμείων έβλεπαν τις τιμές να πηγαίνουν σε επίπεδα Λονδίνου με τους μισθούς και τις συντάξεις τους καθηλωμένα κάτω από το χιλιάρικο.
Είναι αρκετά μπερδεμένος ο Λεωτσάκος σ' αυτό το άρθρο. Π.χ. δεν υπάρχει παραγόμενος και δανειζόμενος πλούτος (εξορισμού: ο πλούτος είναι περιουσιακά στοιχεία τα δάνεια είναι υποχρεώσεις). Υποθέτω πως εννοεί οτι η ανάπτυξη της Ελλάδας είχε μεγάλα ποσοστά μόχλευσης το οποίο δεν μπορείς να το πεις εύκολα χωρίς δεδομένα. Επίσης δεν μπορώ να φανταστώ τι εννοεί με την αντιδιαστολή "δυναμικού νέου κεφαλαίου" και "ανακυκλούμενου".
Κι εσύ κάνεις ένα λάθος:
"ποιος θα θέλει να αγοράσει ..ομόλογα ..ελληνικού δημοσίου"
Η ΤτΕ. Μετά την επιστροφή στη δραχμή τα ελλείμματα δεν θα μηδενιστούν αλλά θα καλυφθούν με νέο χρήμα. Το επακόλουθο θα είναι πληθωρισμός, αυτό που γινόταν τη δεκαετία του 80.
Το ερώτημα του χρέους που έχει εκδοθεί σε ευρώ νομίζω πως είναι πολύ σημαντικό και ότι και να λέει το xrimanews εγώ δεν είμαι τόσο σίγουρος πως θα το μετατρέψουμε έτσι εύκολα σε νέες δραχμές σε περίπτωση υποτίμησης. Είμαι βέβαιος πως το ζήτημα έχει αρκετές νομικές παραμέτρους.
Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις τώρα, εγώ φοβάμαι πως αν γυρίσουμε στη δραχμή δε θα γίνει απολύτως τίποτα και θα γυρίσουμε στη δεκαετία του 80 από όλες τις απόψεις. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που ήμουν "μνημονιακός" από την αρχή. Πες με προδότη αν θες αλλά αν δεν έρθει ο Γερμανός εφοριακός να κατσικωθεί πάνω από το κεφάλι του Έλληνα συναδέλφου του προκοπή δε θα δούμε σ' αυτή τη χώρα ούτε σε 50 χρόνια. Παρεμπιπτόντως, εκείνο το άρθρο του Δοξιάδη που είχες ανεβάσει κι εσύ που μιλούσε για το institutional trap νομίζω πως ήταν καταπληκτικό και έχω ακριβώς την ίδια άποψη για το πρόβλημα. Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει γιατί καμία πλευρά του συστήματος (πολιτικοί και πολίτες) δεν μπορεί να τραβήξει την άλλη από το τέλμα. Μόνο με εξωτερική πίεση μπορεί να αλλάξει κάτι και αυτό θα γίνει μόνο όσο μένουμε στο ευρώ.
Αυτές οι σκόρπιες σκέψεις με την καλημέρα μου.
καλημέρα
αφήνω τα του Λεώ, είναι πίσω στην αναγνώριση των ενδεχομένων
η ΤτΕ θα έχει επίσης ένα όριο, πέρα από το οποίο δε θα μπορεί να χρηματοδοτήσει ελλείμματα
εντάξει, δεν αφιέρωσα πολύ χώρο προκειμένου να το αποδείξω με ..νούμερα αλλά φαντάζομαι ότι και με δραχμή θα χρηματοδοτούσε μέρος του ελλείματος προκειμένου να μην μηδενίσει σε μια νύχτα (σήμερα 20δισ.)
επιπλέον, η ΤτΕ θα έχει να ασχοληθεί με τα κλασσικά χαλιναγώγησης του νομίσματος, κερδοσκοπικές επιθέσεις, συν/τικά διαθέσιμα κλπ...
σχετικά με το πληθωρισμό, κανείς δε θα ήθελε να μείνει στο 20%, όλοι θα ήθελαν να πέφτει, το οποίο θα συμβεί με λογικές πολιτικές μη υπερβολικού κοψίματος
σίγουρα πρόκειται για ένα δύσκολο πράγμα (η επιστροφή) από κάθε άποψη
για το χρέος, σίγουρα το μέρος του χρέους που δεν υπόκειται σε αγγλικό δίκαιο, ΜΠΟΡΕΙ να κουρευτεί
το πόσο είναι συμφωνία
θέλει μόνο 151 βουλ για να αλλάξει το ομόλογο, πχ στάση πληρωμών
αυτό θέλουν όλοι να αποφύγουν, ακόμα και στη συμφωνία της 26/10
η λογική σου έχει λογική διότι ζούμε σε μια χώρα που έχει μάθει αλλιώς από αυτό που ζούμε
παλαιοί και σοβαροί άνθρωποι ζητούν επιτρόπους γιατί δεν έχουν 1% εμπιστοσύνη ότι κάτι μπορεί να αλλάξει
ξέρω όμως και λαμόγια-πασόκους που δεν θέλουν καμία αλλαγή
Post a Comment