Μέρκελ: Συμφωνία στο G20 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Το G20 συμφώνησε σήμερα ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες σε διεθνές επίπεδο πρέπει να αναδιοργανωθούν για να διασφαλιστεί ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά να διασωθούν, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας ’γγελα Μέρκελ, μετά το τέλος της συνόδου των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη στις Κάννες.Σημείωσε ακόμη ότι ανάμεσα στις 29 τράπεζες, οι οποίες χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση, είναι και οι γερμανικές Deutsche Bank και Commerzbank
Ο Μαρκ Κάρνι, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά, αναδείχθηκε επικεφαλής του Συμβουλίου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (FSB), μιας οργάνωσης που συσπειρώνει ρυθμιστικούς φορείς και θεσμούς και έχει αναλάβει την μεταρρύθμιση της διεθνούς τραπεζικής αγοράς.
Ο Κάρνι διαδέχεται τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι, ο οποίος βρισκόταν στο θώκο αυτό από το 2009 και τώρα ανέλαβε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας.
Αντιπρόεδρος του FSB διορίστηκε, σύμφωνα με τη Μέρκελ, ο πρόεδρος της ελβετικής κεντρικής τράπεζας Φίλιπ Χίλντεμπραντ. Ο Χίλντεμπραντ θεωρείτο από ένας από τους ισχυρότερους υποψήφιους για την προεδρία του Συμβουλίου.
Στο FSB συμμετέχουν οι κεντρικές τράπεζες, υπουργεία και ελεγκτικοί θεσμοί 24 χωρών, καθώς και διεθνείς οργανισμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT).
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, Γαλλικό Πρακτορείο
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2085382
Ρόμπεϊ: Προς χορήγηση επιπρόσθετων πόρων στο ΔΝΤ το G20
Την παροχή επιπρόσθετων πόρων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους θα αποδεχθεί η Ομάδα των 20 (G20), όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των Καννών.«Η G20 προτίθεται (...) να χορηγήσει επιπρόσθετους πόρους στο ΔΝΤ και να τους θέσει σε ισχύ γρήγορα αν αυτό είναι απαραίτητο», δήλωσε σε δημοσιογράφους. Όπως σημείωσε, τρεις συγκεκριμένες επιλογές θα καθοριστούν από τους υπουργούς Οικονομικών των είκοσι πλούσιων χωρών και των αναδυόμενων οικονομιών «ως την επόμενη σύνοδό τους».
Σύμφωνα με τον κ. Ρόμπεϊ, οι δύο πρώτες επιλογές αφορούν σε «διμερείς συμβολές στο ΔΝΤ όπως αυτό έγινε κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009» και σε εκδόσεις Ειδικών Δικαιωμάτων Ανάληψης (DTS), ένα είδος μηχανισμού διαθέσιμων πιστώσεων που έχει δημιουργήσει το ΔΝΤ, «για εκούσιες συμβολές».
Η τρίτη επιλογή θα είναι «μια ειδική οντότητα που θα δημιουργηθεί στους κόλπους του ΔΝΤ», «ένα είδος trust fund» ή ένας ειδικός λογαριασμός που θα τροφοδοτείται από εκούσιες συμβολές, πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της ΕΕ συμπλήρωσε πως «ένας ορισμένος αριθμός χωρών εξέφρασε τη διαθεσιμότητά του να συμβάλει σε αυτή την αύξηση», χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τις χώρες.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε από την πλευρά του ότι η αύξηση των πόρων του ΔΝΤ δεν αποσκοπεί ειδικά στη βοήθεια μόνο των χωρών της ευρωζώνης, αλλά όλων αυτών που θα τη χρειάζονται.Οι ΗΠΑ ήταν αντίθετες σε μια γενική αύξηση των μόνιμων πόρων του ΔΝΤ και ως εκ τούτου η G20 τάχθηκε υπέρ πιο τακτικών και εκούσιων συμβολών.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2085457
G20: Σχέδιο δράσης για ευέλικτες ισοτιμίες
Τα κράτη του G20 συμφώνησαν να προχωρήσουν «ταχύτερα» στην καθιέρωση πιο ευέλικτων ισοτιμιών με ένα προσχέδιο ανάπτυξης, το οποίο χρησιμοποιεί πιο σκληρή γλώσσα αναφορικά με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, σε σύγκριση με τις προηγούμενες δηλώσεις των ηγετικών οικονομιών.Επίσης στο προσχέδιο, το οποίο κλήθηκαν να εγκρίνουν οι ηγέτες του G20 σήμερα στη Σύνοδο των Καννών, γίνεται πρώτη φορά ονομαστική αναφορά στην Κίνα, στο πλαίσιο της καθιέρωσης ενός συστήματος μεγαλύτερης ευελιξίας στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται τα τελευταία χρόνια από τη Δύση προκειμένου να επιτρέψει την ελεύθερη διακύμανση του γιουάν, το Πεκίνο αντιστέκεται σθεναρά διατηρώντας το νόμισμα του υποτιμημένο.
«Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να κινηθούμε ταχύτερα προς την κατεύθυνση ενός ευέλικτου συστήματος συναλλαγματικών ισοτιμιών που καθορίζονται ελεύθερα από την αγορά και αντιπροσωπεύουν τα θεμελιώδη στοιχεία, ούτως ώστε να αποθαρρύνεται η υποτίμηση των νομισμάτων για λόγους ανταγωνιστικότητας», αναφέρει το προσχέδιο στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters.
Επίσης, το G20 χαιρέτισε την αποφασιστικότητα της Κίνας να ενισχύσει την ευελιξία του νομίσματός της «σύμφωνα με τα υποκείμενα θεμελιώδη μεγέθη», καθώς και τις πρόσφατες αλλαγές στο συναλλαγματικό καθεστώς της Ρωσίας.
Οι αξιωματούχοι που εκπροσωπούν τις αναπτυσσόμενες οικονομίες στο G20 τάχθηκαν υπέρ της υιοθέτησης μιας πιο ήπιας γλώσσας στην τελική εκδοχή του εγγράφου.
Είναι η πρώτη φορά που το G20 θα εκδώσει ένα «σχέδιο δράσης» που περιλαμβάνει συγκεκριμένες εθνικές δεσμεύσεις με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και την εξισορρόπησης της παγκόσμιας οικονομίας.
Το σχέδιο, το οποίο δρομολογήθηκε υπό τις πιέσεις της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, περιλαμβάνει έξι μέτρα για την ενίσχυση της μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης και αναλυτικά βήματα τα οποία δεσμεύτηκαν να κάνουν συγκεκριμένες χώρες του G20. Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, δεσμεύονται στο προσχέδιο για σταδιακή μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ έως το 2015.
Οι αναδυόμενες οικονομίες και η Γερμανία υποσχέθηκαν να δρομολογήσουν μέτρα για την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2085486
_______________________________________
βλέπουμε ότι κάτι έγινε σε αυτή τη σύνοδο
αναμενόταν, το σύστημα δεν απέχει ιδιαίτερα από τη διάλυση
χρειαζόμαστε επιπλέον ανάλυση για να δούμε τι ακριβώς συμφωνήθηκε
No comments:
Post a Comment