25.11.11

Ανάσα στις τράπεζες από την εγγραφή των ζημιών του PSI στο τέλος του έτους

O υπολογισμός τους στο εννεάμηνο θα βάρυνε υπερβολικά τον δείκτη ιδίων κεφαλαίων

Για το τέλος της εφετινής χρήσης μετατίθεται η λογιστική απεικόνιση των ζημιών που θα προκύψουν από τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI). Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έχει αποφασιστεί η ζημία από την απομείωση (κούρεμα) στην ονομαστική αξία να μη βαρύνει τα αποτελέσματα του εννεαμήνου, τα οποία θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, αλλά τα ετήσια αποτελέσματα, τα οποία θα ανακοινωθούν τον Φεβρουάριο του 2012.
Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη για τις τράπεζες, καθώς κερδίζουν πολύτιμο χρόνο σε μια δύσκολη συγκυρία.
Αν η επίπτωση εμφανιζόταν στο 9μηνο, τότε πολλές τράπεζες, αν όχι όλες, θα εμφάνιζαν μεγάλες ζημίες, με κίνδυνο ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) να υποχωρήσει κάτω του 8%, επίπεδο που είναι απαραίτητο για να θεωρείται φερέγγυα μια τράπεζα ώστε να αντλεί ρευστότητα από το ευρωσύστημα. Σε μια τέτοια περίπτωση, μια τράπεζα θα έπρεπε να προχωρήσει άμεσα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να αποκαταστήσει την κεφαλαιακή της βάση, εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο δεδομένων των δύσκολων οικονομικών συνθηκών και των αβεβαιοτήτων που περιβάλλουν τη χώρα.
Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι η λογιστική απεικόνιση της επίπτωσης του PSI στο εννεάμηνο θα ήταν πρόωρη, καθώς πέραν της γενικής κατεύθυνσης για απομείωση της ονομαστικής αξίας κατά 50%, ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι ακριβείς όροι της συμφωνίας, οι οποίοι θα έχουν μεγάλη επίδραση στη λογιστική καταγραφή της ζημίας.
Δεδομένης της μεγάλης θέσης των εγχώριων τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα, τονίζουν, παράμετροι όπως το ύψος του επιτοκίου των νέων ομολόγων, η ποιότητα των νέων τίτλων, θα επηρεάσουν καθοριστικά την τελική λογιστική επίπτωση. Ηδη, οι εγχώριες τράπεζες έχουν επιβαρυνθεί με ζημία ύψους 5,8 δισ. ευρώ, σε επίπεδο ομίλων, από τη συμμετοχή τους στο αρχικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, στο οποίο το κούρεμα είχε προσδιοριστεί στο 21%.
Την ερχόμενη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, η Alpha Bank θα ανακοινώσει τις επιδόσεις του εννεαμήνου, ακολουθεί την Τρίτη 29 Νοεμβρίου η Εθνική Τράπεζα, ενώ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου όλες οι εισηγμένες θα πρέπει να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου. Για το τρίτο τρίμηνο αναμένεται διεύρυνση των ζημιών, αποτέλεσμα της ραγδαίας επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών, που οδηγεί σε μεγάλη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και περαιτέρω συρρίκνωση του όγκου τραπεζικών εργασιών.
Ωστόσο, η πορεία των τραπεζών στο τρίμηνο ελάχιστα ενδιαφέρει, καθώς το μεγάλο ζήτημα δεν είναι άλλο από το ποια θα είναι η επίπτωση στην κεφαλαιακή βάση των εμπορικών τραπεζών από την υλοποίηση του PSI.
Υπενθυμίζεται ότι οι εγχώριες τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα συνολικής αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ. Η μετάθεση της λογιστικής απεικόνισης της ζημίας στους ισολογισμούς των τραπεζών οφείλεται επίσης στην αδυναμία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να συνδράμει άμεσα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς ακόμα δεν έχει στη διάθεσή του τους πόρους, ύψους 30 δισ. ευρώ, που προβλέπεται.
Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη, ο κίνδυνος ρευστότητας και η ανάγκη άμεσης ανακεφαλαιοποίησης αποτελούν τις μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει το τραπεζικό σύστημα το επόμενο διάστημα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_25/11/2011_463955

No comments: