22.10.12

Στις 1.054 μονάδες «βλέπει» τον Γενικό Δείκτη η UBS

Διορθωτική κίνηση μικρής έκτασης, πριν το νέο ανοδικό κύκλο που θα οδηγήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών πάνω ακόμη και από την περιοχή των 1.000 μονάδων, αναμένει η πλειοψηφία των αναλυτών. Μια, περιορισμένης χρονικής διάρκειας, ρευστοποίηση για την αποκομιδή βραχυχρόνιων κερδών, θεωρείται σχεδόν... «απαραίτητη» από τους ειδικούς, προκειμένου να χωνευθούν τα επίπεδα στο εύρος 800 - 850 μονάδων.
Για παράδειγμα, στην τελευταία της έκθεση η UBS εκτιμά ότι τα επίπεδα των 850 μονάδων, τα οποία ξεπέρασε ο Γενικός Δείκτης την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιώντας νέο υψηλό έτους και υψηλό 13 μηνών γενικότερα, μπορούν να αποτελέσουν την αφορμή για μία περιορισμένη υποχώρηση στις τιμές των μετοχών. Ο ελβετικός οίκος θεωρεί ότι η αγορά θα πρέπει να πάρει κάποια «ανάσα» για να επανέλθει ακόμη πιο δυναμική στο τελευταίο δίμηνο της χρονιάς, βάζοντας τον πήχυ για το τέλος του 2012 (ή το αργότερο στο α ' τρίμηνο του 2013) στις 1.054 μονάδες.
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Εμπορικής Τράπεζας θεωρούν πως αν οριστικοποιηθεί στις αμέσως επόμενες εβδομάδες η παραμονή του δείκτη υψηλότερα της περιοχής των 850 μονάδων, αυτό θα είναι ισχυρή ένδειξη μεταστροφής της μακροχρόνιας πτωτικής τάσης και θα «ανανεωθεί» το ανοδικό σήμα που δόθηκε με την υπέρβαση των 650 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση, θα δημιουργηθούν βάσιμες προσδοκίες προσέγγισης της επόμενης αξιόλογης ζώνης αντίστασης, δηλαδή της περιοχής μεταξύ 1.015 - 1.035 μονάδων.
Στο ίδιο μήκος κύματος περίπου κινούνται και οι απόψεις του υπεύθυνου του τμήματος αναλύσεων της Beta Securities Μάνου Χατζηδάκη ο οποίος πάντως εκτιμά ότι σε βραχυχρόνιο ορίζοντα η αγορά θα μπει σε μία φάση σταθερότητας -αν και αυτό αναμενόταν στις προηγούμενες δύο εβδομάδες- εξέλιξη πάντως που δεν πρόκειται να αντιστρέψει το ανοδικό μομέντουμ, εκτός κι αν υπάρξουν κάποιες έντονα αρνητικές εξελίξεις για τη χώρα μας. Πάντως, ο πρόεδρος της «Δραξ ΑΧΕΠΕΥ» Παναγιώτης Χριστόπουλος εκτιμά ότι σε περίπτωση που εφαρμοστεί τελικά η πρόταση του Σόιμπλε να γίνει η εκταμίευση της δόσης σε «δεσμευμένο» λογαριασμό που θα ελέγχεται από τους πιστωτές μας, θα διευρυνθεί η ύφεση στη χώρα, καθώς θα προέχει η εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων της Ελλάδας έναντι των δανειστών της και όχι να μπουν χρήματα στην οικονομία, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ανάκαμψης.
Ενδιαφέρον
Ενθαρρυντικό κρίνεται, ωστόσο, το γεγονός ότι αυξήθηκε σημαντικά ο τζίρος στην αγορά με το ενδιαφέρον των επενδυτών να διαχέεται και πέραν των τραπεζών ή των μετοχών του 20άρη. Το ενδιαφέρον των ξένων εστιάζεται στους εξωστρεφείς ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους αλλά και το... πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός του ΟΠΑΠ βρίσκεται σε εξέλιξη, το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων) επισπεύδει τις διαδικασίες για τα ΕΛ.ΠΕ., την ΕΥΑΘ, τον ΟΛΘ και τον ΟΛΠ, ενώ και για τη ΔΕΗ θα πρέπει να περιμένουμε άμεσες εξελίξεις σε ό,τι αφορά στην πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της επιχείρησης.
Σε ό,τι αφορά τέλος στον τραπεζικό κλάδο -ο οποίος εξακολουθεί να αποτελεί την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας- συνεχίζει την ανοδική του πορεία στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26502&subid=2&pubid=112939035

No comments: