Πήγασος: Πτώση 23,6% στα κέρδη 292 εισηγμένων καθώς και ΕΚ: Σφάλματα στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων
Οπότε είμαστε σε θέση να έχουμε μια άποψη για το πως θα κινηθούν οι εταιρείες στο έτος.
Νομίζω ότι η εποχή και η συγκυρία ενδείκνυται για να "αλιευθούν" οι καλύτερες του επόμενου κύματος.
Πότε θα έρθει το επόμενο κύμα; Πρώτα θα δούμε κάποια σταθεροποίηση της κατάστασης. Μετά.
Και βέβαια, ανοδικό κύμα χωρίς αύξηση κερδών ή τουλάχιστον προσδοκία αύξησης κερδών δε νομίζω ότι μπορεί να σταθεί.
Επιπλέον, σημασία έχει κι ο ορίζοντας, το χρονικό περιθώριο που δίνουμε στην επένδυση μας. Η συγκυρία βοηθάει αρκετά το μακροχρόνιο ορίζοντα, πάνω από χρόνο, ίσως και δύο, ώστε να διαμορφωθούν ικανοποιητικές αποδόσεις (>100, 200% ή περισσότερο).
Αυτά που θα πρέπει κάποιος να προσέξει είναι πάρα πολλά:
- ποιες θα έχουν κλείσει/συγχωνευθεί/απορροφεί/διαγραφεί,
- ποιοι κλάδοι θα πάνε καλύτερα,
- ποιες αναμένεται να έχουν τη καλύτερη συμπεριφορά κερδών,
- ποιες θα ξανά-πουλήσουν μερίδια σε ξένους και ποιες θα (ξανά) αγοράσουν οι ξένοι
είναι μόνο μερικά από αυτά.
Αλλά νομίζω ότι η συγκυρία ενδείκνυται...
Είμαστε τουλάχιστον ένα χρόνο μετά τη πιστωτική κρίση - κοντεύουμε δύο από τα suprime, ενώ πάνω από δύο είναι όταν ξεκίνησαν να κορυφώνουν οι τιμές των ακινήτων στην Αμερική - και ακόμα και οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις - που κανείς δεν άκουγε τότε - θεωρούσαν ότι η κατάσταση θα κρατήσει 18-24 μήνες το περισσότερο. Δυστυχώς δεν υπάρχει επίσημη έναρξη του πτωτικού κύκλου, κάτι που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια και δεν επιτρέπει να οριοθετηθεί το διάστημα των 18-24 μηνών. Ακόμα, το χειρότερο είναι ότι η εξέλιξη του σεναρίου πηγαίνει με πολύ αργά βήματα (προς τα κάτω), δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερους (αρνητικούς) παράγοντες να μαζευτούν στην εξίσωση (στασιμοπληθωρισμός, γεωπολιτικά θέματα).
Επιπλέον έχουμε κι ορισμένα εγχώρια: Αντισυνταγματικός ο φόρος υπεραξίας λέει ο Μωραϊτάκης, «Καμπανάκι» για το εγχώριο χρέος λένε οι S&P και Fitch, επιστρέφουν τα τεκμήρια διαβίωσης λέει ο Αλογοσκούφης ενώ κατακόρυφη πτώση σημείωσε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου, που θα πρέπει να εξεταστούν.
Καθώς όμως η κατάσταση στην Αμερική ξετυλίγεται (π.χ. τα prime mortgages που δεν εξυπηρετούνται ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΣΤΑΘΕΡΑ εκείνα των supbrimes! Η τάση που ξεκίνησε τον Απρίλιο 2008 συνεχίζεται για 4ο συνεχόμενο μήνα!Tα νούμερα εδώ) είναι μια πολύ καλή περίπτωση να βρεθούν οι επόμενες.
No comments:
Post a Comment