Δυναμώνουν οι ενδείξεις για ανάκαμψη του τουρισμού το 2010 με αφορμή τα τελευταία οικονομικά στοιχεία. «Η σιγουριά επιστρέφει και αυξάνεται η ζήτηση τόσο για επαγγελματικά όσο και για τα ταξίδια αναψυχής» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) κ. Τ. Ριφάι, επικαλούμενος τις μακροοικονομικές ανοδικές αναθεωρήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς και τα πρώτα στοιχεία για τον παγκόσμιο τουρισμό ως τον Αύγουστο του 2009.
Τον Ιούλιο οι διεθνείς αφίξεις μειώθηκαν κατά 4%, ποσοστό ελαφρά βελτιωμένο σε σχέση με το-10% τον Μάιο και-7% τον Ιούνιο. Πολλοί προορισμοί φανερώνουν επίσης μια σταδιακή αλλαγή προς το καλύτερο, ειδικά στην Ασία, στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή. Η αρνητική τάση στον παγκόσμιο τουρισμό που εμφανίστηκε στο δεύτερο μισό του 2008, εντάθηκε το 2009 με την επίδραση της ταχείας επιδείνωσης της διεθνούς οικονομίας αλλά και σε κάποιους προορισμούς με τις συνέπειες από το ξέσπασμα της νέας γρίπης. Με βάση τα πρώτα στοιχεία από 140 χώρεςπροορισμούς, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις υπολογίζεται ότι μειώθηκαν κατά 7% την περίοδο ΙανουαρίουΙουλίου 2009 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Σε απόλυτους αριθμούς ο αριθμός των διεθνών τουριστικών αφίξεων παγκοσμίως έπεσε στα 500 εκατομμύρια τους πρώτους επτά μήνες του 2009, από τα 540 εκατομμύρια το ίδιο διάστημα του 2008. Σε γενικές γραμμές, οι πρώτοι επτά μήνες του χρόνου αναλογούν στο 57% του συνολικού ετήσιου αριθμού. Με εξαίρεση την Αφρική, όλες οι περιοχές παρουσίασαν πτώση σε αφίξεις το διάστημα Ιανουαρίου- Ιουλίου 2009. Η Ευρώπη (-8%) αντιμετωπίζει ακόμη τις συνέπειες της κρίσης στην πλειοψηφία των περιοχών της, όμως τα ενθαρρυντικά στοιχεία του Ιουλίου (-4%, σε σχέση με το-11% τον Μάιο και-7% τον Ιούνιο) καταδεικνύουν ενίσχυση της ζήτησης στην περιοχή του κόσμου με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Τα αποτελέσματα εμφανίζουν βελτίωση και στην Ασία και τον Ειρηνικό (-6%), ενώ στην Αμερική (-7%) παρ΄ όλο που υπήρχε μικρότερη μείωση τον Ιούλιο, δεν ήταν τόσο σημαντική όσο στην Ευρώπη, λόγω του ότι κάποιοι προορισμοί επηρεάστηκαν από το ξέσπασμα της νέας γρίπης. Η Μέση Ανατολή, αν και σημείωσε μεγάλη πτώση (-13%), είχε θετικά αποτελέσματα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ενώ η άνοδος της Αφρικής (4%) επιβεβαιώνει τη δυναμική των βορειοαφρικανικών προορισμών στη λεκάνη της Μεσογείου, αλλά και την καλή επίδοση της Κένυας, της Νότιας Αφρικής και της Σουαζιλάνδης. Τα αποτελέσματα αυτά αναφέρονται μόνο σε διεθνείς τουριστικές αφίξεις όπως υπογραμμίζεται, καθώς οι εσωτερικές αγορές είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε πολλούς προορισμούς. Ωστόσο δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες στις διεθνείς αγορές.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=291774&dt=03/10/2009
3.10.09
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment