Η νέα κυβέρνηση, ανεξάρτητα των προθέσεών της για την οικονομική και κοινωνική πολιτική την επόμενη τετραετία, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την τάση του «παγκόσμιου νεοφιλελευθερισμού», που πρεσβεύει ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία.
Εκεί, λοιπόν, με συνταγματική τροπολογία που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση της κυρίας Μέρκελ, από το 2016 το δημόσιο έλλειμμα θα περιορίζεται μόλις στο 0,35% του ΑΕΠ. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, οι κοινωνικές δαπάνες θα συρρικνώνονται διαρκώς, ενώ ο κυρίαρχος προσανατολισμός της πολιτικής θα είναι η μείωση των φόρων και η μέγιστη ευελιξία στην αγορά εργασίας. Εν ολίγοις, δηλαδή, τέρμα στο κοινωνικό κράτος, που γνωρίσαμε όλα αυτά τα χρόνια.
Αυτό το μοντέλο του «παγκόσμιου νεοφιλελευθερισμού» εκφράζεται αυτή τη στιγμή από το περιοδικό Economist, που έχει σηκώσει τη σημαία της επικράτησης των νόμων της αγοράς, με ουσιαστικό περιορισμό των κινήσεων της πολιτικής και των πολιτικών.
Σε πείσμα όλων όσοι πίστευαν ότι για την κρίση, που βιώνει η ανθρωπότητα, ευθύνεται ο άκρατος φιλελευθερισμός, οι θεωρητικοί του «παγκόσμιου νεοφιλελευθερισμού» διατείνονται το αντίθετο, καταθέτοντας τα δικά τους επιχειρήματα (στην Ελλάδα σχετικές απόψεις, επί του παρόντος, έχω διαβάσει μόνο από τον κ. Α. Ανδριανόπουλο).
Το ζήτημα είναι ότι το εν λόγω μοντέλο διακυβέρνησης θα το δούμε στην πράξη από την κυβέρνηση της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης και, προφανώς, η φιλοσοφία του δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη τις υπόλοιπες κυβερνήσεις.
[ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΕΛΕΥΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΑΣ ΔΕΙ ΕΔΩ: The Economic Consequences of the Grand Coalition in Germany]
Το μεγαλύτερο μέλημα της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Goldman Sachs, θα είναι η συγκράτηση του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος. Η προοπτική αύξησης του δημόσιου χρέους, εξάλλου, την επόμενη διετία, κατά τον οίκο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξαναδούμε νέα άνοδο στα spread των ελληνικών ομολόγων.
Οι κερδισμένοι τομείς, σύμφωνα με τα εξαγγελθέντα προεκλογικά, κατά την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, θα είναι, μεταξύ άλλων, η πράσινη ανάπτυξη, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η διαχείριση απορριμμάτων-ανακύκλωση, οι βιολογικοί καθαρισμοί, το Διαδίκτυο και η τεχνολογία, οι τηλεπικοινωνίες, οι τηλεματικές εφαρμογές.
Αντίθετα, οι χαμένοι (με τη χρηματιστηριακή θεώρηση), μεταξύ άλλων, θα είναι οι ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) με το πάγωμα των τιμολογίων, η ΔΕΠΑ και ο Διεθνής Αερολιμένα Αθηνών (καθώς ενδέχεται να καθυστερήσει η πώληση ποσοστών), οι τράπεζες (λόγω φορολογίας και διαγραφής χρεών).
http://www.kerdos.gr/ECHome.aspx?page=KerdoskoposXrysostomos.ascx&mode=k
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment