Με τάση αυτοκτονίας ισοδυναμεί τοποθέτηση σε μακροπρόθεσμους κρατικούς τίτλους των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Mark Faber. "Τα κρατικά ομόλογα πιθανότατα θα υποχωρήσουν" υποστηρίζει με δηλώσεις του στοBloomberg, ο άνθρωπος που σωστά συμβούλευσε τους επενδυτές τον Μάρτιο του 2009 να τοποθετηθούν σε μετοχές. Έκτοτε, ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 86%.
Τώρα με χαρακτηριστικές δηλώσεις, προτρέπει τους επενδυτές να αποφύγουν τα μακροπρόθεσμα Treasury. «Αυτή θα ήταν μία επένδυση αυτοκτονίας» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Με τον χρόνο, τα επιτόκια των Treasury θα αυξηθούν. Οι επενδυτές θα καταλάβουν σταδιακά ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα επιδιώκει αρνητικά πραγματικά επιτόκια. Η χειρότερη τοποθέτηση αυτή την στιγμή είναι σε μακροπρόθεσμα Treasury»
Ως προς την πολύκροτη ποσοτική χαλάρωση της Fed, ο κ. Faber αναφέρει: «Εάν τυπώνεις χρήμα, υποχωρεί το νόμισμα και ενισχύεται ο S&P 500». «Προς τα τέλη του 2011, ο κόσμος θα κοιτά το 2012 με απαισιοδοξία γιατί οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν δεν είναι βιώσιμες και δημιουργούν πολύ αστάθεια. Οι επενδυτές μπορεί να βλέπουν το 2012 και το 2013 με τρόμο»
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/620535/ArticleNewsWorld.aspx
31.12.10
Αναγκαία η εσωτερική υποτίμηση με έλεγχο τιμών και αμοιβών
ANEYΘYNEΣ υποσχέσεις δίνει ο κ. Αντώνης Σαμαράς ισχυριζόμενος ότι έχει έτοιμο για άμεση εφαρμογή αναπτυξιακό σχέδιο, όταν είναι γνωστό ότι για να υπάρξει η ανάπτυξη στη χώρα μας πρέπει να προηγηθεί η ανάκτηση της αξιοπιστίας της και η δημοσιονομική της εξυγίανση. Μόνο τότε υπάρχουν βάσιμες ελπίδες να ανοίξουν οι χρηματαγορές και να έρθουν επιτέλους φτηνά δανειακά κεφάλαια.
Εκείνο λοιπόν που προέχει τώρα, που τείνει να εμπεδωθεί με τις τεράστιες θυσίες του λαού μας η αξιοπιστία της χώρας, είναι η ανώδυνη εφαρμογή δύο σωτήριων πολιτικών, που ελπίζεται να διευκολύνουν η μία την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας και η άλλη την εξυπηρέτηση των μεγάλων δανειακών υποχρεώσεων του κράτους.
• Η πρώτη αφορά τη λεγόμενη «εσωτερική υποτίμηση», που βάσιμα ελπίζεται ότι θα καταστήσει διεθνώς ανταγωνιστικές και ελκυστικές τις τιμές ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών και
• η δεύτερη αφορά την «εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου», η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, δεν αποτελεί κρατικό ιδιοκτησιακό περιουσιακό στοιχείο, αλλά δημόσιο αγαθό που ανήκει σε όλους τους Eλληνες.
Με τη γενικευμένη διαδικασία μιας «εσωτερικής υποτίμησης» θα ελαφρυνθεί το χρονίως πάσχον «εμπορικό μας ισοζύγιο» (τα ελλείμματα του οποίου αποστερούν από την οικονομία τεράστια ποσά νομισματικής ρευστότητας 25-33 δισ. ευρώ ετησίως) και θα ζωντανέψει την αγρίως χειμαζόμενη αγορά. Από την άλλη μεριά, η εκποίηση, συνεκμετάλλευση και ενοικίαση «φιλέτων» δημόσιας γης (η αξία της οποίας υπολογίζεται περίπου στο ύψος του φετινού δημόσιου χρέους των 330 δισ. ευρώ ή 141% του ΑΕΠ), θα περιορίσει το ολονένα διογκούμενο χρέος και θα μειώσει το ύψος των ετησίως καταβαλλόμενων τόκων (μόνο για φέτος 14,6 δισ. ευρώ ή 6,1% του ΑΕΠ).
Η εφαρμογή της «εσωτερικής υποτίμησης» θέλει μεγάλη προσοχή ως προς τον χρόνο και κυρίως τον επιλεκτικό και ποσοτικό τρόπο εφαρμογής της. Oσο επικίνδυνος είναι ο πληθωρισμός, άλλο τόσο επικίνδυνος θα μπορούσε να είναι και ο αποπληθωρισμός.
«Χρόνιες» κρίσεις
Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει, όχι τώρα αλλά επί σειρά ετών, δύο μεγάλες κρίσεις: τη «δημοσιονομική» που καταγράφεται στους κρατικούς προϋπο- και απο-λογισμούς και την «ανταγωνιστική» που καταγράφεται στο «ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών» (εμπορικό ισοζύγιο). Στην πρώτη, τα συνεχή επί χρόνια ελλείμματα δημιουργούνται από την κακοδιαχείριση, τη σπατάλη και τη ρεμούλα των κυβερνήσεων, ενώ στη δεύτερη, τα εξίσου τεράστια ελλείμματα του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών της χώρας (εμπορικό ισοζύγιο), δημιουργούνται από την έλλειψη ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών. Είναι γνωστό ότι οι εισαγωγές μας είναι τριπλάσιας αξίας των εισαγωγών, με αποτέλεσμα το έλλειμμα του ισοζυγίου συναλλαγών (13,1% και 10,6% του ΑΕΠ τη διετία 2009-10) να συναγωνίζεται σε αθλιότητα το δημοσιονομικό έλλειμμα (15,4% και 9,4% του ΑΕΠ την ίδια περίοδο).
Η εσωτερική υποτίμηση θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ, εάν με την επίβλεψη του ΥΠΑΝ οργανωθεί από τα Επιμελητήρια, τους Συνδέσμους και τους Συλλόγους των παραγωγικών τάξεων γενικευμένη συλλογική προσπάθεια για κάθετη πτώση των τιμών στην ελληνική αγορά, έτσι ώστε να καταστούν διεθνώς ανταγωνιστικοί οι κατεξοχήν εξωστρεφείς παραγωγικοί μηχανισμοί του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η διαδικασία αυτή νομιμοποιεί κατά τη γνώμη μου τις κυβερνητικές και σφόδρα αντιλαϊκές (αλλά ταυτόχρονα πρωτόγνωρα θαρραλέες) ρυθμίσεις του πρόσφατου νόμου για τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Συμμερίζομαι την εξέγερση των συμπολιτών μας, που θα περιορισθούν προνόμια ή ακόμη και κεκτημένα εργασιακά δικαιώματά τους, όμως όλα όσα έχουμε υποστεί μέχρι τώρα θα πάνε χαμένα αν δεν ξεπεράσουμε το εμπόδιο της παντελούς έλλειψης ανταγωνιστικότητας, μοναδικού δρόμου για ανάπτυξη.
Eνα από τα εμπόδια (το πιο οδυνηρό) που δυσχεραίνει τη μαραθώνια πορεία για ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη είναι, σύμφωνα με τους Eλληνες και ξένους ειδικούς, το υψηλό εργατικό κόστος. Και εξηγούμαι, για να μη παρεξηγηθώ από τους εργαζόμενους και τις συντεχνίες τους, ότι δεν αναφέρομαι στο κατά κεφαλήν εργατικό κόστος, αλλά στο κατά μονάδα παραγόμενου προϊόντος. Το κόστος αυτό εξαρτάται τόσο από το μέγεθος της παραγωγής (οικονομίες κλίμακας), όσο και από την ύπαρξη σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και διοικητικών μεθόδων, που καθιστούν παραγωγικότερα τα εργατικά χέρια.
Φοβάμαι ότι ανέλαβα να υποκαταστήσω την ανεπαρκή πληροφόρηση της κοινής γνώμης, αλλά και να αποκαλύψω την άγνοια πολλών βουλευτών, ίσως και κάποιων κυβερνητικών παραγόντων που θεώρησαν άδικες και μη αναγκαίες τις παρεμβάσεις στον ευρύτερο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Θα 'Απρεπε η κυβέρνηση με ειδικά σεμινάρια επιμόρφωσης όλων αυτών να τους εξηγήσει, πριν τους διαγράψει, πόσο αναγκαία είναι η λιτότητα και οι θυσίες όσων απασχολούνται στους κατ'Α εξοχήν παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, καθ'Α όσον αυτοί και μόνο αυτοί μπορούν να βοηθήσουν να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί τόσο στη βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, όσο και στη δημιουργία ανταγωνιστικών τιμών.
http://www.express.gr/news/finance/400337oz_20101231400337.php3
____________________________________________________
έναν άνεμο σύμπνοιας διαβλέπω με τα λεγόμενα περί εσωτερικής υποτίμησης...
ΒΙΛΦΡΙΝΤ ΜΑΡΤΕΝΣ Ξεχάστε την επιστροφή στη δραχμή
ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ της ευρωπαϊκής πολιτικής, από την ολιγομελή κάστα των ηγετών της Κεντρικής Ευρώπης που εργάστηκαν για δεκαετίες για την οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο βέλγος πρώην πρωθυπουργός (την περίοδο 1979-1990) είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) τα τελευταία είκοσι χρόνια και κατά
την περίοδο αυτή το ΕΛΚ εξελίχθηκε από μια μάλλον ασήμαντη ομάδαστο μεγαλύτερο κόμμα του Ευρωκοινοβουλίου. Ο κ. Βίλφριντ Μαρτένς
επισκέφθηκε την Αθήνα την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, παρουσίασε το βιβλίο του με τίτλο «Εurope:Ι struggle,Ι overcome» («Ευρώπη:Αγωνίζομαι, Υπερνικώ») και μίλησε
σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε προς «Το Βήμα της Κυριακής» ο κ. Μαρτένς εκφράζει τον θαυμασμό του για την Ελλάδα, ασκεί παράλληλα κριτική στην ελληνική κυβέρνησηκαι πιστεύει ότι η Ευρώπη έχει τη θέληση, τα εργαλεία, αλλά και τον χρόνο για να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες υπέρβασης της κρίσης.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=375664&dt=31/12/2010
την περίοδο αυτή το ΕΛΚ εξελίχθηκε από μια μάλλον ασήμαντη ομάδαστο μεγαλύτερο κόμμα του Ευρωκοινοβουλίου. Ο κ. Βίλφριντ Μαρτένς
επισκέφθηκε την Αθήνα την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, παρουσίασε το βιβλίο του με τίτλο «Εurope:Ι struggle,Ι overcome» («Ευρώπη:Αγωνίζομαι, Υπερνικώ») και μίλησε
σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε προς «Το Βήμα της Κυριακής» ο κ. Μαρτένς εκφράζει τον θαυμασμό του για την Ελλάδα, ασκεί παράλληλα κριτική στην ελληνική κυβέρνησηκαι πιστεύει ότι η Ευρώπη έχει τη θέληση, τα εργαλεία, αλλά και τον χρόνο για να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες υπέρβασης της κρίσης.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=375664&dt=31/12/2010
Αύξηση μισθών κατά 20% στη Βολιβία
Σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, μετά τις διαδηλώσεις και τις απεργίες στον τομέα των συγκοινωνιών στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, ο Μοράλες αναφέρθηκε στα μέτρα Ο σοσιαλιστής πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης την δημιουργία ενός ταμείου στήριξης των αγροτών, ειδικά των φτωχότερων, μια επένδυση 300.000 δολαρίων σε νέες υποδομές υδροδότησης ως τον Ιούλιο, και κρατικές παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της επάρκειας βασικών διατροφικών ειδών όπως το καλαμπόκι.
Ο Μοράλες έγινε στόχος έντονων επικρίσεων ενώ άρχισαν κινητοποιήσεις από οδηγούς ιδιωτικών και δημόσιων λεωφορείων και ταξί μετά τον τερματισμό των κρατικών επιδοτήσεων στα καύσιμα (περίπου 380 εκατ. δολάρια το χρόνο), που προκάλεσε αύξηση των τιμών από 73% ως 83%.
Ο αντιπρόεδρος Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα δήλωσε ότι η απόφαση για την κατάργηση της επιδότησης της βενζίνης και του ντίζελ ελήφθη διότι η χαμηλή τιμή που ίσχυε στη χώρα προήγαγε το λαθρεμπόριο προς τις γειτονικές χώρες (Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή, Παραγουάη και Περού).
Αναλυτές επισήμαιναν ότι η Βολιβία, εξαγωγός φυσικού αερίου, δεν έχει η ίδια πετρέλαιο και η επιδότηση της στοίχιζε σημαντικά ποσά, ενώ η χαμηλή ιδιοκτησία οχημάτων ιδιωτικής χρήσης στη χώρα σημαίνει ότι η αύξηση θα απορροφηθεί ευκολότερα. Χάρη στις κρατικές επιδοτήσεις οι τιμές παρέμεναν σταθερές τα τελευταία έξι χρόνια. Η τελευταία μεγάλη αύξηση στις τιμές των καυσίμων είχε σημειωθεί το 1991. Η αύξηση της τιμής των καυσίμων αναμενόταν να επιτείνει την αύξηση του πληθωρισμού που βρισκόταν περί το 6% στα τέλη του 2010.
"Η κυβέρνηση δεν θα αγνοήσει ποτέ τους εργαζόμενους, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στα χρήματα αυτά να φεύγουν από τη χώρα λόγω του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς", είπε ο Μοράλες μιλώντας σε δημάρχους. Οι αυξήσεις δεν αφορούν τη χρήση φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και για τα οχήματα. Ενώ οι τιμές των βασικών υπηρεσιών όπως η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση και η τηλεφωνία παραμένουν επίσης σταθερές.
Η κυβέρνηση έχει καλέσει τους δήμους να μετατρέψουν τα λεωφορεία που χρησιμοποιούν για τις μαζικές συγκοινωνίες ώστε να μπορούν να κινούνται με φυσικό αέριο, όμως ως σήμερα μόλις το 3% εξ αυτών έχουν προχωρήσει σε αλλαγή του καυσίμου τροφοδοσίας τους.
http://tvxs.gr/node/74367
Ο Μοράλες έγινε στόχος έντονων επικρίσεων ενώ άρχισαν κινητοποιήσεις από οδηγούς ιδιωτικών και δημόσιων λεωφορείων και ταξί μετά τον τερματισμό των κρατικών επιδοτήσεων στα καύσιμα (περίπου 380 εκατ. δολάρια το χρόνο), που προκάλεσε αύξηση των τιμών από 73% ως 83%.
Ο αντιπρόεδρος Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα δήλωσε ότι η απόφαση για την κατάργηση της επιδότησης της βενζίνης και του ντίζελ ελήφθη διότι η χαμηλή τιμή που ίσχυε στη χώρα προήγαγε το λαθρεμπόριο προς τις γειτονικές χώρες (Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή, Παραγουάη και Περού).
Αναλυτές επισήμαιναν ότι η Βολιβία, εξαγωγός φυσικού αερίου, δεν έχει η ίδια πετρέλαιο και η επιδότηση της στοίχιζε σημαντικά ποσά, ενώ η χαμηλή ιδιοκτησία οχημάτων ιδιωτικής χρήσης στη χώρα σημαίνει ότι η αύξηση θα απορροφηθεί ευκολότερα. Χάρη στις κρατικές επιδοτήσεις οι τιμές παρέμεναν σταθερές τα τελευταία έξι χρόνια. Η τελευταία μεγάλη αύξηση στις τιμές των καυσίμων είχε σημειωθεί το 1991. Η αύξηση της τιμής των καυσίμων αναμενόταν να επιτείνει την αύξηση του πληθωρισμού που βρισκόταν περί το 6% στα τέλη του 2010.
"Η κυβέρνηση δεν θα αγνοήσει ποτέ τους εργαζόμενους, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στα χρήματα αυτά να φεύγουν από τη χώρα λόγω του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς", είπε ο Μοράλες μιλώντας σε δημάρχους. Οι αυξήσεις δεν αφορούν τη χρήση φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και για τα οχήματα. Ενώ οι τιμές των βασικών υπηρεσιών όπως η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση και η τηλεφωνία παραμένουν επίσης σταθερές.
Η κυβέρνηση έχει καλέσει τους δήμους να μετατρέψουν τα λεωφορεία που χρησιμοποιούν για τις μαζικές συγκοινωνίες ώστε να μπορούν να κινούνται με φυσικό αέριο, όμως ως σήμερα μόλις το 3% εξ αυτών έχουν προχωρήσει σε αλλαγή του καυσίμου τροφοδοσίας τους.
http://tvxs.gr/node/74367
Βενεζουέλα: Καταργείται το σύστημα της διπλής ισοτιμίας
Από την 1η Ιανουαρίου η Βενεζουέλα θα έχει μία συναλλαγματική ισοτιμία για το αμερικανικό δολάριο, αντί για διπλή ισοτιμία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Jorge Giordani.
Στο εξής η ισοτιμία θα είναι 4,30 μπολιβάρ Βενεζουέλας προς το δολάριο, ανακοίνωσε ο Giordani σε εμφάνιση του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο VTV network, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
Καταργείται η ισοτιμία των 2,60 μπολιβάρ Βενεζουέλας προς το δολάριο για εισαγωγές προϊόντων πρώτης ανάγκης, όπως προϊόντα υγείας, τρόφιμα και μηχανολογικός εξοπλισμός.
Η Βενεζουέλα είναι η μόνη χώρα της Λατινικής Αμερικής που παραμένει σε ύφεση καθώς φεύγει το 2010, μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
Τον Ιανουάριο του 2010 ο πρόεδρος της χώρας, Hugo Chavez ανακοίνωσε την υποτίμηση του νομίσματος -για πρώτη φορά από το 2005- και την δημιουργία του συστήματος της διπλής ισοτιμίας.
Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας εξέφρασε πάντως την πεποίθηση του ότι η οικονομία θα επιστρέψει το 2011 σε τροχιά ανάπτυξης.
Νωρίτερα σήμερα η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,9% το 2010. Το 2009 η οικονομία της Βενεζουέλας συρρικνώθηκε κατά 3,3%.
Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Nelson Merentes σημείωσε ότι το 2011 "θα είναι έτος οικονομικής ανάπτυξης και αυξημένης κοινωνικής πρόνοιας", ενώ υπογράμμισε ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να εργάζεται για να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Στο εξής η ισοτιμία θα είναι 4,30 μπολιβάρ Βενεζουέλας προς το δολάριο, ανακοίνωσε ο Giordani σε εμφάνιση του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο VTV network, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
Καταργείται η ισοτιμία των 2,60 μπολιβάρ Βενεζουέλας προς το δολάριο για εισαγωγές προϊόντων πρώτης ανάγκης, όπως προϊόντα υγείας, τρόφιμα και μηχανολογικός εξοπλισμός.
Η Βενεζουέλα είναι η μόνη χώρα της Λατινικής Αμερικής που παραμένει σε ύφεση καθώς φεύγει το 2010, μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
Τον Ιανουάριο του 2010 ο πρόεδρος της χώρας, Hugo Chavez ανακοίνωσε την υποτίμηση του νομίσματος -για πρώτη φορά από το 2005- και την δημιουργία του συστήματος της διπλής ισοτιμίας.
Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας εξέφρασε πάντως την πεποίθηση του ότι η οικονομία θα επιστρέψει το 2011 σε τροχιά ανάπτυξης.
Νωρίτερα σήμερα η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,9% το 2010. Το 2009 η οικονομία της Βενεζουέλας συρρικνώθηκε κατά 3,3%.
Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Nelson Merentes σημείωσε ότι το 2011 "θα είναι έτος οικονομικής ανάπτυξης και αυξημένης κοινωνικής πρόνοιας", ενώ υπογράμμισε ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να εργάζεται για να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
http://www.capital.gr/news.asp?id=1109723
Ένα μήνα φωνάζει η Goldman Sachs για ράλι στις αγορές!
Αρχίζει και ξεκαθαρίζει το τοπίο ως προς την επενδυτική στρατηγική του 2011. Και η Goldman Ssachs το φωνάζει από τις αρχές Δεκεμβρίου. Προβλέπει λοιπόν, ράλι 26% για τις ευρωπαϊκές μετοχές.
Η επενδυτική πρόταση της Goldman Sachs εστιάζεται στο σύνθημα: “Τεράστια κέρδη σε μετοχές και εμπορεύματα”! Ο αμερικάνικος οίκος “βλέπει”: Άνοδο 22% για τις αμερικάνικες μετοχές και τον δείκτη S&P 500, κέρδη 15% για το ευρώ έναντι του δολαρίου ( με στόχο το 1,50 ), στο +6,7% η ισοτιμία δολαρίου/γεν, κέρδη 15% για τη στερλίνα, τρελό ράλι της τάξης του 34% στο χαλκό, πάρτυ της τάξης του 24% στο χρυσό, ισχυρό πετρέλαιο που θα αγγίξει τα 105 δολάρια το βαρέλι με κερδη 23% και εκτίναξη της τιμής της σόγιας κατά 13%.ρεπορτερ
Ενας βετεράνος hedge fund manager δίνει τις 20 προβλέψεις του για το 2011
«To 2011 θα είναι μία άκρως ενδιαφέρουσα χρονιά». Οι σχεδόν τρεις δεκαετίες εμπειρίας στη Wall Street, που έχει ο Aμερικανός hedge fund manager Bruce Krasting, σίγουρα κάτι μπορούν να προσφέρουν στο ερώτημα του «τί μας επιφυλάσσει το νεό έτος»…
reporter
___________________________________________
ενδιαφέρουσες οι εκτιμήσεις, πιο σταράτες από ότι έχουμε συνηθίσει!
Υπέβαλε αίτηση για το άρθρο 99 η Κ. Κουρτίδης
Στην προστασία του άρθρου 99 καταφεύγει ακόμη μια τεχνική εταιρία, μεγαλώνοντας περαιτέρω την ήδη μακρά λίστα με τις επιχειρήσεις του κλάδου κατασκευών που λόγω της κρίσης και των καθυστερήσεων στις πληρωμές του δημοσίου δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αίτηση για ένταξη στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα υπέβαλε πρόσφατα η κατασκευαστική εταιρία Κ. Κουρτίδης ΑΕ, η οποία μάλιστα υπό την πίεση των οικονομικών της προβλημάτων αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει το πρώτο έργο ΣΔΙΤ της χώρας που είχε αναλάβει προ διετίας σε κοινοπραξία με την εταιρία Γαντζούλας ΑΤΕΕ.
Στην κοινοπραξία, η οποία υλοποιεί την κατασκευή και διαχείριση για διάστημα 25 ετών επτά κτιρίων για τη στέγαση υπηρεσιών - σταθμών του Πυροσβεστικού Σώματος, η Κ. Κουρτίδης συμμετείχε με ποσοστό 50% που όμως μεταβίβασε πρόσφατα καθώς αδυνατούσε να συνεχίσει τη χρηματοδότηση του έργου.
Το ποσοστό της Κ. Κουρτίδης στην πρώτη σύμβαση ΣΔΙΤ της χώρας απέκτησε η εταιρία ΤΡΙΚΑΤ, θυγατρική του ομίλου Γαντζούλα που καθίσταται πλέον μοναδικός ανάδοχος του έργου. Σημειώνεται ότι η κατασκευή των επτά κτιρίων (σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Βέροια, Λευκάδα, Γιαννιτσά, Καλάβρυτα και Γαργαλιάνους) βρίσκεται στο τελικό στάδιο και υπολογίζεται πως οι νέες εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής θα είναι έτοιμες την προσεχή Άνοιξη.
Η πρώτη ΣΔΙΤ κατακυρώθηκε το 2008 στην κοινοπραξία Κ. Κουρτίδης – Γαντούλας που μειοδότησε στο σχετικό διαγωνισμό της ΚΕΔ προσφέροντας τίμημα 27,5 εκατ. ευρώ έναντι των 31,5 εκατ. ευρώ του αρχικού προϋπολογισμού του project.
Τα προβλήματα για την Κ. Κουρτίδης ξεκίνησαν στις αρχές του 2009, ενώ από το περασμένο καλοκαίρι έγιναν ιδιαίτερα πιεστικά. Έτσι, η εταιρία αποφάσισε να παραχωρήσει το ποσοστό της στο έργο ΣΔΙΤ και να αναστείλει την εκτέλεση των δημοσίων έργων που είχε αναλάβει. Η Κ. Κουρτίδης ασχολείται με την εκτέλεση πάσης φύσεων έργων, από οικοδομικά και οδοποιίες μέχρι περιβαλλοντικά και ενεργειακά.
Διαθέτει εργοληπτικό πτυχίο 6ης τάξης, ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει δραστηριότητες και στον τομέα του real estate. Ένα από τα τελευταία projects της εταιρίας – και το οποίο υλοποιεί σε συνεργασία με τον όμιλο Γαντζούλα – αφορά στην ανάπτυξη του εμπορικού συγκροτήματος - συνεδριακού κέντρου Αράχωβα Center στην περιοχή της Αράχωβας.
http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/620471/Article.aspx
Σύμφωνα με πληροφορίες, αίτηση για ένταξη στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα υπέβαλε πρόσφατα η κατασκευαστική εταιρία Κ. Κουρτίδης ΑΕ, η οποία μάλιστα υπό την πίεση των οικονομικών της προβλημάτων αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει το πρώτο έργο ΣΔΙΤ της χώρας που είχε αναλάβει προ διετίας σε κοινοπραξία με την εταιρία Γαντζούλας ΑΤΕΕ.
Στην κοινοπραξία, η οποία υλοποιεί την κατασκευή και διαχείριση για διάστημα 25 ετών επτά κτιρίων για τη στέγαση υπηρεσιών - σταθμών του Πυροσβεστικού Σώματος, η Κ. Κουρτίδης συμμετείχε με ποσοστό 50% που όμως μεταβίβασε πρόσφατα καθώς αδυνατούσε να συνεχίσει τη χρηματοδότηση του έργου.
Το ποσοστό της Κ. Κουρτίδης στην πρώτη σύμβαση ΣΔΙΤ της χώρας απέκτησε η εταιρία ΤΡΙΚΑΤ, θυγατρική του ομίλου Γαντζούλα που καθίσταται πλέον μοναδικός ανάδοχος του έργου. Σημειώνεται ότι η κατασκευή των επτά κτιρίων (σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Βέροια, Λευκάδα, Γιαννιτσά, Καλάβρυτα και Γαργαλιάνους) βρίσκεται στο τελικό στάδιο και υπολογίζεται πως οι νέες εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής θα είναι έτοιμες την προσεχή Άνοιξη.
Η πρώτη ΣΔΙΤ κατακυρώθηκε το 2008 στην κοινοπραξία Κ. Κουρτίδης – Γαντούλας που μειοδότησε στο σχετικό διαγωνισμό της ΚΕΔ προσφέροντας τίμημα 27,5 εκατ. ευρώ έναντι των 31,5 εκατ. ευρώ του αρχικού προϋπολογισμού του project.
Τα προβλήματα για την Κ. Κουρτίδης ξεκίνησαν στις αρχές του 2009, ενώ από το περασμένο καλοκαίρι έγιναν ιδιαίτερα πιεστικά. Έτσι, η εταιρία αποφάσισε να παραχωρήσει το ποσοστό της στο έργο ΣΔΙΤ και να αναστείλει την εκτέλεση των δημοσίων έργων που είχε αναλάβει. Η Κ. Κουρτίδης ασχολείται με την εκτέλεση πάσης φύσεων έργων, από οικοδομικά και οδοποιίες μέχρι περιβαλλοντικά και ενεργειακά.
Διαθέτει εργοληπτικό πτυχίο 6ης τάξης, ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει δραστηριότητες και στον τομέα του real estate. Ένα από τα τελευταία projects της εταιρίας – και το οποίο υλοποιεί σε συνεργασία με τον όμιλο Γαντζούλα – αφορά στην ανάπτυξη του εμπορικού συγκροτήματος - συνεδριακού κέντρου Αράχωβα Center στην περιοχή της Αράχωβας.
http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/620471/Article.aspx
Άνοδο σε Κίνα και αναδυόμενες "βλέπει" ο Mobius
Ανάκαμψη της κινεζικής χρηματιστηριακής αγοράς "βλέπει" για το 2011 ο Mark Mobius, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές διεθνώς, με υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξεως των 40 δισ. δολ. Επισημαίνεται πως οι κινεζικές μετοχές κατέγραψαν τη χειρότερη πορεία από τις ανεπτυγμένες οικονομίες το 2010, καθώς η κυβέρνηση του Πεκίνου προχωρούσε σε μέτρα χαλιναγώγησης της οικονομίας και των πληθωριστικών πιέσεων.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, η εκτίμηση του κ. Mobius είναι πως οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων στην Κίνα θα παραμείνουν σε ανεκτά επίπεδα, γεγονός που θα καθησυχάσει τους επενδυτές ως προς το ενδεχόμενο περαιτέρω σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.
Το 2010 η Κίνα αύξησε έξι φορές τον λόγο τραπεζικών αποθεμάτων ρευστότητας, ενώ τους τελευταίους έξι μήνες αύξησε δύο φορές τα επιτόκιά της. Το αποτέλεσμα ήταν ο Shanghai Composite να καταγράψει για το 2010 υποχώρηση της τάξεως του 16%.
"Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τον πληθωρισμό σε ένα λογικό επίπεδο για το 2011", δηλώνει ο κ. Mobius και συμπληρώνει: "Εάν η Κίνα μπορέσει να διατηρήσει τον πληθωρισμό κοντά στο 4% για το 2011, τότε η χρηματιστηριακή της αγορά θα κινηθεί ανοδικά".
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, η εκτίμηση του κ. Mobius είναι πως οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων στην Κίνα θα παραμείνουν σε ανεκτά επίπεδα, γεγονός που θα καθησυχάσει τους επενδυτές ως προς το ενδεχόμενο περαιτέρω σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.
Το 2010 η Κίνα αύξησε έξι φορές τον λόγο τραπεζικών αποθεμάτων ρευστότητας, ενώ τους τελευταίους έξι μήνες αύξησε δύο φορές τα επιτόκιά της. Το αποτέλεσμα ήταν ο Shanghai Composite να καταγράψει για το 2010 υποχώρηση της τάξεως του 16%.
"Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τον πληθωρισμό σε ένα λογικό επίπεδο για το 2011", δηλώνει ο κ. Mobius και συμπληρώνει: "Εάν η Κίνα μπορέσει να διατηρήσει τον πληθωρισμό κοντά στο 4% για το 2011, τότε η χρηματιστηριακή της αγορά θα κινηθεί ανοδικά".
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/620357/ArticleNewsWorld.aspx
ΗΠΑ: Κάτω από τις 400.000 οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας
Στις 388.000 -τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2008- διαμορφώθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, μειωμένες κατά 34.000 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.
Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πως οι νέες αιτήσεις θα διαμορφώνονταν στις 413.000.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, την εβδομάδα μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου συνολικά 4,13 εκατομμύρια άτομα λάμβαναν επίδομα ανεργίας, 57.000 περισσότερα σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1915842
____________________________________________
υπάρχει εποχικότητα στο συγκεκριμένο μέγεθος, θα δούμε και τι θα γίνει τον επόμενο μήνα...
Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πως οι νέες αιτήσεις θα διαμορφώνονταν στις 413.000.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, την εβδομάδα μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου συνολικά 4,13 εκατομμύρια άτομα λάμβαναν επίδομα ανεργίας, 57.000 περισσότερα σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1915842
____________________________________________
υπάρχει εποχικότητα στο συγκεκριμένο μέγεθος, θα δούμε και τι θα γίνει τον επόμενο μήνα...
30.12.10
Ο μεγαλύτερος φόβος των τραπεζιτών για το 2011... και μετά
ZZ
Tο να αφεθεί ένα ευρωπαϊκό κράτος να βρεθεί σε κατάσταση στάσης πληρωμών του χρέους του, θα έχει καταστροφικές συνέπειες ντόμινο επί των τραπεζών που διατηρούν κρατικούς ομολογιακούς τίτλους. Εάν ένα ευρωπαϊκό κράτος χρεοκοπήσει ή εάν κάνει στάση πληρωμών στο δημόσιο χρέος του, τότε η Ευρώπη θα υποχρεωθεί να διασώσει τις τράπεζες που διατηρούν ομόλογα του κράτους αυτού με βαρύ κόστος.
Υπό κανονικές συνθήκες το ερώτημα πως οι τράπεζες διαχειρίζονται το ρίσκο των εγγυήσεων που λαμβάνουν από τους άλλους χρηματοοικονομικούς ομίλους που συνεργάζονται, δεν ενδιαφέρει τους κοινούς θνητούς. Ομως δεν ζούμε σε κανονικές συνθήκες. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας οι υπεύθυνοι διαχείρισης του ρίσκου στις τράπεζες βρέθηκαν αντιμέτωποι με σοκαριστικές δυσκολίες, γεγονότα που κανείς δεν περίμενε ότι θα συμβούν.
Ενα από τα κρίσιμα προβλήματά τους είναι τα κρατικά χρέη και ο κίνδυνος χρεοκοπιών κρατών. Μέχρι πρόσφατα ακόμη και αφού είχε ξεσπάσει το δημοσιονομικό σοκ της Ελλάδας, οι τράπεζες στον δυτικό κόσμο δεν ανησυχούσαν και τόσο γι’ αυτά τα θέματα, καθώς θεωρούνταν απόλυτα βέβαιο ότι η πιστοληπτική ικανότητα των χωρών της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ ήταν απόλυτα ασφαλής.
Αλλωστε στην καθημερινή τους πρακτική οι τράπεζες έχουν την τάση να συμπεριφέρονται διαφορετικά στα κράτη που δανείζουν σε σύγκριση με τους ιδιώτες που, επίσης, δανείζουν.
Για παράδειγμα όταν μια τράπεζα «κλείνει» μια συμφωνία σε συνάλλαγμα είτε με μια άλλη τράπεζα είτε με ιδιωτική εταιρεία, απαιτεί να λάβει ορισμένες εγγυήσεις προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα πάρει πίσω τα χρήματα που δάνεισε. Μέχρι σήμερα οι τράπεζες δεν ζητούσαν ανάλογες εγγυήσεις όταν συναλλάσσονταν με κράτη, καθώς θεωρούνταν βέβαιο ότι μια δυτική χώρα δεν υπήρχε περίπτωση να μην τηρήσει τις υποσχέσεις της.
Αντιστοίχως όταν οι τράπεζες δανείζουν δυτικές κυβερνήσεις ή απλά όταν αγοράζουν ομόλογά τους, δεν ζητούσαν υψηλές εγγυήσεις, καθώς θεωρούν ότι φέρουν «μηδαμινό ρίσκο» και με δεδομένο ότι οι περισσότερες δυτικές χώρες έχουν αξιολόγηση «A».
Ομως τα πράγματα άλλαξαν ραγδαία. Αλλωστε, οι συμφωνίες των τραπεζών που αφορούν κρατικό χρέος αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μερίδιο των αγορών παραγώγων. Επιπρόσθετα αυτές οι συμφωνίες είναι διάρκειας 10, 20 ή και 30 ετών και ως εκ τούτου τα κέρδη ή οι ζημίες μπορούν να διαφέρουν.
Το δράμα της Ελλάδας και του Ντουμπάι αποτέλεσε το εγερτήριο. Τώρα όλες οι τράπεζες χρησιμοποιούν πλέον συμβόλαια πιστωτικών παραγώγων (CDS), δηλαδή φροντίζουν να «καλυφθούν» έναντι του ενδεχόμενου χρεοκοπίας κάποιας χώρας. Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες δεν αποκαλύπτουν τις προθέσεις τους. Αλλωστε σπάνια αναφέρονται σε θέματα που αφορούν τις εγγυήσεις ή τις απόψεις που έχουν για την πιστοληπτική ικανότητα των πελατών τους.
Να επισημανθεί ότι η Ισπανία υψώνει τείχη, αλλά οι κερδοσκόποι έχουν χτίσει τεράστιες θέσεις σε credit-default swaps (CDS) -δηλαδή στα ασφάλιστρα κινδύνου χρεοκοπίας- στα κρατικά της ομόλογα και στο χρέος των ισπανικών τραπεζών. Σύμφωνα με υπολογισμούς της αμερικανικής πανίσχυρης τράπεζας J.P. Morgan, στην αγορά των CDS παίζεται η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ισπανίας σε ποσοστό 15% ετησίως, εντός των πέντε επόμενων ετών. Οι κερδοσκόποι ποντάρουν στη δημιουργία πραγματικού πανικού που από ένα εξελισσόμενο κραχ στα κρατικά και τραπεζικά ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου.
Πάντως, ένα πράγμα αποσαφηνίστηκε στην κρίση του δημοσίου χρέους: οι κυβερνήσεις παντού θα περικόψουν βάναυσα τις δαπάνες τους τα επόμενα χρόνια. Μπορεί να το κάνουν κάτω από την εποπτεία του ΔΝΤ, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία. Ή εθελοντικά, όπως η Βρετανία και η Γερμανία. Ή αργά και απρόθυμα, όπως οι ΗΠΑ. Είτε έτσι όμως είτε αλλιώς, θα γίνει. Και τώρα είμαστε απλώς στην αρχή. Οι κρατικές δαπάνες αποτελούν το 30%-50% της οικονομίας, ανάλογα με τη χώρα. Ομως, τα δημόσια ελλείμματα είναι τόσο μεγάλα που δεν μπορούν απλώς να περικοπούν χωρίς βαθιές συνέπειες.
Η δημοσιοποίηση της εξαμηνιαίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αποκάλυψε τους υπαρκτούς κινδύνους που ενέχει η κρίση χρεών -με επίκεντρο την Ελλάδα και την Ιρλανδία- στο τραπεζικό σύστημα. Ενδεχομένως να πυροδοτήσει νέα τραπεζική κρίση, προειδοποιεί η ΕΚΤ.
Tο να αφεθεί ένα ευρωπαϊκό κράτος να βρεθεί σε κατάσταση στάσης πληρωμών του χρέους του, θα έχει καταστροφικές συνέπειες ντόμινο επί των τραπεζών που διατηρούν κρατικούς ομολογιακούς τίτλους. Εάν ένα ευρωπαϊκό κράτος χρεοκοπήσει ή εάν κάνει στάση πληρωμών στο δημόσιο χρέος του, τότε η Ευρώπη θα υποχρεωθεί να διασώσει τις τράπεζες που διατηρούν ομόλογα του κράτους αυτού με βαρύ κόστος.
Υπό κανονικές συνθήκες το ερώτημα πως οι τράπεζες διαχειρίζονται το ρίσκο των εγγυήσεων που λαμβάνουν από τους άλλους χρηματοοικονομικούς ομίλους που συνεργάζονται, δεν ενδιαφέρει τους κοινούς θνητούς. Ομως δεν ζούμε σε κανονικές συνθήκες. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας οι υπεύθυνοι διαχείρισης του ρίσκου στις τράπεζες βρέθηκαν αντιμέτωποι με σοκαριστικές δυσκολίες, γεγονότα που κανείς δεν περίμενε ότι θα συμβούν.
Ενα από τα κρίσιμα προβλήματά τους είναι τα κρατικά χρέη και ο κίνδυνος χρεοκοπιών κρατών. Μέχρι πρόσφατα ακόμη και αφού είχε ξεσπάσει το δημοσιονομικό σοκ της Ελλάδας, οι τράπεζες στον δυτικό κόσμο δεν ανησυχούσαν και τόσο γι’ αυτά τα θέματα, καθώς θεωρούνταν απόλυτα βέβαιο ότι η πιστοληπτική ικανότητα των χωρών της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ ήταν απόλυτα ασφαλής.
Αλλωστε στην καθημερινή τους πρακτική οι τράπεζες έχουν την τάση να συμπεριφέρονται διαφορετικά στα κράτη που δανείζουν σε σύγκριση με τους ιδιώτες που, επίσης, δανείζουν.
Για παράδειγμα όταν μια τράπεζα «κλείνει» μια συμφωνία σε συνάλλαγμα είτε με μια άλλη τράπεζα είτε με ιδιωτική εταιρεία, απαιτεί να λάβει ορισμένες εγγυήσεις προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα πάρει πίσω τα χρήματα που δάνεισε. Μέχρι σήμερα οι τράπεζες δεν ζητούσαν ανάλογες εγγυήσεις όταν συναλλάσσονταν με κράτη, καθώς θεωρούνταν βέβαιο ότι μια δυτική χώρα δεν υπήρχε περίπτωση να μην τηρήσει τις υποσχέσεις της.
Αντιστοίχως όταν οι τράπεζες δανείζουν δυτικές κυβερνήσεις ή απλά όταν αγοράζουν ομόλογά τους, δεν ζητούσαν υψηλές εγγυήσεις, καθώς θεωρούν ότι φέρουν «μηδαμινό ρίσκο» και με δεδομένο ότι οι περισσότερες δυτικές χώρες έχουν αξιολόγηση «A».
Ομως τα πράγματα άλλαξαν ραγδαία. Αλλωστε, οι συμφωνίες των τραπεζών που αφορούν κρατικό χρέος αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μερίδιο των αγορών παραγώγων. Επιπρόσθετα αυτές οι συμφωνίες είναι διάρκειας 10, 20 ή και 30 ετών και ως εκ τούτου τα κέρδη ή οι ζημίες μπορούν να διαφέρουν.
Το δράμα της Ελλάδας και του Ντουμπάι αποτέλεσε το εγερτήριο. Τώρα όλες οι τράπεζες χρησιμοποιούν πλέον συμβόλαια πιστωτικών παραγώγων (CDS), δηλαδή φροντίζουν να «καλυφθούν» έναντι του ενδεχόμενου χρεοκοπίας κάποιας χώρας. Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες δεν αποκαλύπτουν τις προθέσεις τους. Αλλωστε σπάνια αναφέρονται σε θέματα που αφορούν τις εγγυήσεις ή τις απόψεις που έχουν για την πιστοληπτική ικανότητα των πελατών τους.
Να επισημανθεί ότι η Ισπανία υψώνει τείχη, αλλά οι κερδοσκόποι έχουν χτίσει τεράστιες θέσεις σε credit-default swaps (CDS) -δηλαδή στα ασφάλιστρα κινδύνου χρεοκοπίας- στα κρατικά της ομόλογα και στο χρέος των ισπανικών τραπεζών. Σύμφωνα με υπολογισμούς της αμερικανικής πανίσχυρης τράπεζας J.P. Morgan, στην αγορά των CDS παίζεται η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ισπανίας σε ποσοστό 15% ετησίως, εντός των πέντε επόμενων ετών. Οι κερδοσκόποι ποντάρουν στη δημιουργία πραγματικού πανικού που από ένα εξελισσόμενο κραχ στα κρατικά και τραπεζικά ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου.
Πάντως, ένα πράγμα αποσαφηνίστηκε στην κρίση του δημοσίου χρέους: οι κυβερνήσεις παντού θα περικόψουν βάναυσα τις δαπάνες τους τα επόμενα χρόνια. Μπορεί να το κάνουν κάτω από την εποπτεία του ΔΝΤ, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία. Ή εθελοντικά, όπως η Βρετανία και η Γερμανία. Ή αργά και απρόθυμα, όπως οι ΗΠΑ. Είτε έτσι όμως είτε αλλιώς, θα γίνει. Και τώρα είμαστε απλώς στην αρχή. Οι κρατικές δαπάνες αποτελούν το 30%-50% της οικονομίας, ανάλογα με τη χώρα. Ομως, τα δημόσια ελλείμματα είναι τόσο μεγάλα που δεν μπορούν απλώς να περικοπούν χωρίς βαθιές συνέπειες.
Η δημοσιοποίηση της εξαμηνιαίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αποκάλυψε τους υπαρκτούς κινδύνους που ενέχει η κρίση χρεών -με επίκεντρο την Ελλάδα και την Ιρλανδία- στο τραπεζικό σύστημα. Ενδεχομένως να πυροδοτήσει νέα τραπεζική κρίση, προειδοποιεί η ΕΚΤ.
Εξι προβλέψεις για το 2011, που μπορεί να επιβεβαιωθούν, μπορεί και όχι
Bloomberg
Υπάρχει ένα παλιό ανέκδοτο ότι ο μόνος λόγος που οι οικονομολόγοι προβαίνουν σε προβλέψεις είναι προκειμένου να έχουν οι μετεωρολόγοι κάποιον για να γελάσουν. Με το ίδιο σκεπτικό, μία φορά τον χρόνο η συγκεκριμένη στήλη κάνει επίσης μερικές προβλέψεις, ώστε να έχουν κάτι για να γελάσουν οι οικονομολόγοι. Ιδού λοιπόν έξι πράγματα τα οποία μπορεί (ή όχι) να συμβούν το 2011:
1. H δυναμικά ανοδική αγορά (bull market) επιστρέφει. Στην πραγματικότητα βρισκόμαστε ήδη σε ανοδική αγορά για περισσότερο από έναν χρόνο. Ωστόσο στα πρώτα στάδια ενός κύκλου ανοδικής πορείας, κανείς δεν την αποκαλεί bull market. Πρώτα την ονομάζουν προσωρινή ανάκαμψη από παρατεταμένη ύφεση, μετά τη χαρακτηρίζουν άνοδο bear market, δηλαδή μεταξύ 10% με 20%. Μέχρι τα τέλη του 2011, θα την ονομάζουν bull market.
2. Η βιομηχανία εναλλακτικών επενδύσεων καταρρέει. Ο κύριος παράγοντας για την άνοδο των hedge funds και των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων ήταν η αναζήτηση υψηλών αποδόσεων. Με τα χρηματιστήρια να υποχωρούν, τα επιτόκια κοντά σε μηδενικά επίπεδα και τις αποδόσεις των ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά, οι επενδυτές αναζητούσαν εναγωνίως οποιαδήποτε σημαντική απόδοση. Ομως το 2011 τα επιτόκια θα αρχίσουν να ανεβαίνουν.
3. Το επιχειρηματικό (venture) κεφάλαιο επιστρέφει. Η βιομηχανία δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα από το σκάσιμο της τεχνολογικής (dot-com) φούσκας, ωστόσο μία δεκαετία κρίνεται αρκετά μεγάλο διάστημα για να ξεχάσουν οι χρηματιστηριακές αγορές. Υπάρχουν θαυμάσιες ευκαιρίες εκεί έξω. Εφαρμογές για smartphones. Κοινωνικά δίκτυα. Εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Αφρική.
4. Η Γαλλία απορροφάται από την κρίση της Ευρωζώνης. Με κάποιον τρόπο η Γαλλία κατάφερε να συνυπολογίζεται με τη Γερμανία ως μία από τις ισχυρότερες χώρες του ευρώ. Ωστόσο, διαθέτει μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα από την Ιταλία, έχει χρόνια ανεργία και υποτονική ανάπτυξη. Ακόμα βασικότερο, έχει τη μεγαλύτερη αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις. Την επόμενη χρονιά, η Γαλλία θα αποτελέσει μέρος της ομάδας των Ιρλανδία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία.
5. Το γερμανικό μοντέλο είναι ξανά στη μόδα. Οι λέξεις «γερμανικό» και «μόδα» ταιριάζουν περίπου όσο οι λέξεις «Ελλάδα» και «φερεγγυότητα». Σε έναν κόσμο όμως που προσπαθεί να καταλάβει πώς θα ξεφύγει από το χρέος, το καπιταλιστικό μοντέλο της Ρηνανίας φαντάζει ξαφνικά όλο και περισσότερο ελκυστικό. Η ιδέα πολλών μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων, με τεράστια τεχνογνωσία, χαμηλό χρέος και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, ακούγεται ως μια καλή συνταγή επιτυχίας για τη δεκαετία του 2010.
6. Η Ισλανδία διδάσκει τον κόσμο ένα μάθημα. Προ διετίας, κάθε κυβέρνηση στον κόσμο πίστευε ότι πρέπει να διασώσει τις τράπεζές της και ότι σε περίπτωση κατάρρευσής τους, θα επέστρεφαν κατευθείαν στη λίθινη εποχή. Η Ισλανδία αψήφησε τη συγκεκριμένη ιδέα και σε περίπτωση που συνεχίσει να ανακάμπτει, θα δείξει ότι τελικά η διάσωση των τραπεζών δεν ήταν απαραίτητη.
Υπάρχει ένα παλιό ανέκδοτο ότι ο μόνος λόγος που οι οικονομολόγοι προβαίνουν σε προβλέψεις είναι προκειμένου να έχουν οι μετεωρολόγοι κάποιον για να γελάσουν. Με το ίδιο σκεπτικό, μία φορά τον χρόνο η συγκεκριμένη στήλη κάνει επίσης μερικές προβλέψεις, ώστε να έχουν κάτι για να γελάσουν οι οικονομολόγοι. Ιδού λοιπόν έξι πράγματα τα οποία μπορεί (ή όχι) να συμβούν το 2011:
1. H δυναμικά ανοδική αγορά (bull market) επιστρέφει. Στην πραγματικότητα βρισκόμαστε ήδη σε ανοδική αγορά για περισσότερο από έναν χρόνο. Ωστόσο στα πρώτα στάδια ενός κύκλου ανοδικής πορείας, κανείς δεν την αποκαλεί bull market. Πρώτα την ονομάζουν προσωρινή ανάκαμψη από παρατεταμένη ύφεση, μετά τη χαρακτηρίζουν άνοδο bear market, δηλαδή μεταξύ 10% με 20%. Μέχρι τα τέλη του 2011, θα την ονομάζουν bull market.
2. Η βιομηχανία εναλλακτικών επενδύσεων καταρρέει. Ο κύριος παράγοντας για την άνοδο των hedge funds και των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων ήταν η αναζήτηση υψηλών αποδόσεων. Με τα χρηματιστήρια να υποχωρούν, τα επιτόκια κοντά σε μηδενικά επίπεδα και τις αποδόσεις των ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά, οι επενδυτές αναζητούσαν εναγωνίως οποιαδήποτε σημαντική απόδοση. Ομως το 2011 τα επιτόκια θα αρχίσουν να ανεβαίνουν.
3. Το επιχειρηματικό (venture) κεφάλαιο επιστρέφει. Η βιομηχανία δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα από το σκάσιμο της τεχνολογικής (dot-com) φούσκας, ωστόσο μία δεκαετία κρίνεται αρκετά μεγάλο διάστημα για να ξεχάσουν οι χρηματιστηριακές αγορές. Υπάρχουν θαυμάσιες ευκαιρίες εκεί έξω. Εφαρμογές για smartphones. Κοινωνικά δίκτυα. Εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Αφρική.
4. Η Γαλλία απορροφάται από την κρίση της Ευρωζώνης. Με κάποιον τρόπο η Γαλλία κατάφερε να συνυπολογίζεται με τη Γερμανία ως μία από τις ισχυρότερες χώρες του ευρώ. Ωστόσο, διαθέτει μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα από την Ιταλία, έχει χρόνια ανεργία και υποτονική ανάπτυξη. Ακόμα βασικότερο, έχει τη μεγαλύτερη αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις. Την επόμενη χρονιά, η Γαλλία θα αποτελέσει μέρος της ομάδας των Ιρλανδία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία.
5. Το γερμανικό μοντέλο είναι ξανά στη μόδα. Οι λέξεις «γερμανικό» και «μόδα» ταιριάζουν περίπου όσο οι λέξεις «Ελλάδα» και «φερεγγυότητα». Σε έναν κόσμο όμως που προσπαθεί να καταλάβει πώς θα ξεφύγει από το χρέος, το καπιταλιστικό μοντέλο της Ρηνανίας φαντάζει ξαφνικά όλο και περισσότερο ελκυστικό. Η ιδέα πολλών μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων, με τεράστια τεχνογνωσία, χαμηλό χρέος και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, ακούγεται ως μια καλή συνταγή επιτυχίας για τη δεκαετία του 2010.
6. Η Ισλανδία διδάσκει τον κόσμο ένα μάθημα. Προ διετίας, κάθε κυβέρνηση στον κόσμο πίστευε ότι πρέπει να διασώσει τις τράπεζές της και ότι σε περίπτωση κατάρρευσής τους, θα επέστρεφαν κατευθείαν στη λίθινη εποχή. Η Ισλανδία αψήφησε τη συγκεκριμένη ιδέα και σε περίπτωση που συνεχίσει να ανακάμπτει, θα δείξει ότι τελικά η διάσωση των τραπεζών δεν ήταν απαραίτητη.
διαγραφές ΧΑ 2011
Τουλάχιστον 7 νέες διαγραφές εταιρειών αναμένουμε το 2011 (Folli Follie, Elmec, Euroline, Interinvest, Βάρδας, Interfish και Δίας ΑΕΕΧ) σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Το 2010 πραγματοποιήθηκαν 14 αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, με συνολικές εισροές 3,7 δισ. ευρώ, με αυτήν της Εθνικής Τράπεζας -συνολικού ύψους 1,815 δισ. ευρώ- να ξεχωρίζει. Για το 2011 έχουν προγραμματισθεί αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 2,1 δισ. ευρώ.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_30/12/2010_427135
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_30/12/2010_427135
Στο 12% τα «κόκκινα» δάνεια το 2011
Στο επίπεδο-ρεκόρ του 10% θα διαμορφωθούν το 2010 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ περαιτέρω επιδείνωση των καθυστερήσεων αναμένεται το 2011. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα ανέλθουν κοντά στο 10% στο τέλος Δεκεμβρίου, ενώ για το 2011 προβλέπουν ότι οι καθυστερήσεις θα ξεπεράσουν το 12%.
Αυτό σημαίνει ότι το 2011 δάνεια ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ θα στιγματιστούν ως μη εξυπηρετούμενα, ενώ το σύνολο των καθυστερήσεων θα ξεπεράσει τα 31 δισ. ευρώ. Η μεγάλη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι επακόλουθο της ύφεσης, καθώς η αύξηση της ανεργίας και η μείωση των εισοδημάτων δεν επιτρέπει την ομαλή αποπληρωμή των υποχρεώσεων τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η κρίση αλλά και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στις αρχές του έτους ενίσχυσαν την κουλτούρα μη πληρωμής καθώς μερίδα πολιτών βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία για να αποφύγουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους. Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης των καθυστερήσεων στα καταναλωτικά δάνεια εκτινάχθηκε στο 16,7% στο τέλος Ιουνίου και αναμένεται να προσεγγίσει το 20% μέχρι το τέλος του έτους. Η εκτός ελέγχου πορεία των καθυστερήσεων στην καταναλωτική πίστη αποτυπώνει επίσης την επιπολαιότητα των τραπεζών στις ημέρες της ευφορίας όπου μοίραζαν καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, χωρίς να εφαρμόζουν κανένα κριτήριο αξιολόγησης. Την περίοδο εκείνη η μοναδική μέριμνα των περισσότερων τραπεζικών στελεχών ήταν να πιάσουν τους στόχους πωλήσεων και να εξασφαλίσουν τα παχυλά μπόνους.
Το άλμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 10% πραγματοποιήθηκε παρά τα προγράμματα αναχρηματοδότησης και αναδιάρθρωσης υποχρεώσεων που εφάρμοσαν σε μεγάλη κλίμακα οι τράπεζες τόσο για επιχειρήσεις όσο και για μεμονωμένα νοικοκυριά.
Αν δεν είχαν πραγματοποιηθεί οι αναδιαρθρώσεις υποχρεώσεων, οι καθυστερήσεις στο τέλος του 2010 θα ξεπερνούσαν αισθητά το 10%.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος οι καθυστερήσεις ανήλθαν στο 9% τον Ιούνιο, από 7,7% που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2009 και 5% που ήταν στο τέλος του 2008.
ΕκτιμήσειςΑπαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις για το νέο έτος. Επιτελικά στελέχη τραπεζών κάνουν λόγο για ένα πολύ δύσκολο έτος και ειδικά για το πρώτο εξάμηνο. Οι πιο αισιόδοξοι αναμένουν σταθεροποίηση της κατάστασης στο δεύτερο εξάμηνο υπό την προϋπόθεση ότι θα δοθεί μια αποτελεσματική συνολική λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα του κρατικού χρέους και προχωρήσουμε στην υλοποίηση του Μνημονίου και των διαρθρωτικών αλλαγών. Αν γίνουν αυτά εκτιμούν ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 θα δούμε τα πρώτα θετικά στοιχεία και θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας το 2012.
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούν επιδείνωση των επισφαλειών στο πρώτο εξάμηνο, σταθεροποίηση στο δεύτερο εξάμηνο και βελτίωση της εικόνας στο τέλος του 2011. Ωστόσο, οι περισσότεροι εμφανίζονται απαισιόδοξοι. Αναμένουν μια βίαιη πτώση στο πρώτο εξάμηνο του 2011 και προβλέπουν μακρά περίοδο πλαγιο-καθοδικής πορείας της οικονομίας καθώς για την προσαρμογή των δομών της οικονομίας απαιτείται πολύς χρόνος και πολλή δουλειά.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_30/12/2010_427146
_________________________________________
όλοι στο ίδιο πλαίσιο το τοποθετούν και δεν μου αρέσει...
Αυτό σημαίνει ότι το 2011 δάνεια ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ θα στιγματιστούν ως μη εξυπηρετούμενα, ενώ το σύνολο των καθυστερήσεων θα ξεπεράσει τα 31 δισ. ευρώ. Η μεγάλη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι επακόλουθο της ύφεσης, καθώς η αύξηση της ανεργίας και η μείωση των εισοδημάτων δεν επιτρέπει την ομαλή αποπληρωμή των υποχρεώσεων τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η κρίση αλλά και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στις αρχές του έτους ενίσχυσαν την κουλτούρα μη πληρωμής καθώς μερίδα πολιτών βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία για να αποφύγουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους. Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης των καθυστερήσεων στα καταναλωτικά δάνεια εκτινάχθηκε στο 16,7% στο τέλος Ιουνίου και αναμένεται να προσεγγίσει το 20% μέχρι το τέλος του έτους. Η εκτός ελέγχου πορεία των καθυστερήσεων στην καταναλωτική πίστη αποτυπώνει επίσης την επιπολαιότητα των τραπεζών στις ημέρες της ευφορίας όπου μοίραζαν καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, χωρίς να εφαρμόζουν κανένα κριτήριο αξιολόγησης. Την περίοδο εκείνη η μοναδική μέριμνα των περισσότερων τραπεζικών στελεχών ήταν να πιάσουν τους στόχους πωλήσεων και να εξασφαλίσουν τα παχυλά μπόνους.
Το άλμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 10% πραγματοποιήθηκε παρά τα προγράμματα αναχρηματοδότησης και αναδιάρθρωσης υποχρεώσεων που εφάρμοσαν σε μεγάλη κλίμακα οι τράπεζες τόσο για επιχειρήσεις όσο και για μεμονωμένα νοικοκυριά.
Αν δεν είχαν πραγματοποιηθεί οι αναδιαρθρώσεις υποχρεώσεων, οι καθυστερήσεις στο τέλος του 2010 θα ξεπερνούσαν αισθητά το 10%.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος οι καθυστερήσεις ανήλθαν στο 9% τον Ιούνιο, από 7,7% που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2009 και 5% που ήταν στο τέλος του 2008.
ΕκτιμήσειςΑπαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις για το νέο έτος. Επιτελικά στελέχη τραπεζών κάνουν λόγο για ένα πολύ δύσκολο έτος και ειδικά για το πρώτο εξάμηνο. Οι πιο αισιόδοξοι αναμένουν σταθεροποίηση της κατάστασης στο δεύτερο εξάμηνο υπό την προϋπόθεση ότι θα δοθεί μια αποτελεσματική συνολική λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα του κρατικού χρέους και προχωρήσουμε στην υλοποίηση του Μνημονίου και των διαρθρωτικών αλλαγών. Αν γίνουν αυτά εκτιμούν ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 θα δούμε τα πρώτα θετικά στοιχεία και θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας το 2012.
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούν επιδείνωση των επισφαλειών στο πρώτο εξάμηνο, σταθεροποίηση στο δεύτερο εξάμηνο και βελτίωση της εικόνας στο τέλος του 2011. Ωστόσο, οι περισσότεροι εμφανίζονται απαισιόδοξοι. Αναμένουν μια βίαιη πτώση στο πρώτο εξάμηνο του 2011 και προβλέπουν μακρά περίοδο πλαγιο-καθοδικής πορείας της οικονομίας καθώς για την προσαρμογή των δομών της οικονομίας απαιτείται πολύς χρόνος και πολλή δουλειά.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_30/12/2010_427146
_________________________________________
όλοι στο ίδιο πλαίσιο το τοποθετούν και δεν μου αρέσει...
2011: Επενδύσεις στα χρόνια της χρεοκοπίας
Οι μετοχές στην Ελλάδα, μέσα στη μαυρίλα, έχουν κάποια μακροχρόνια προοπτική και μπορεί κάποιος να σκεφτεί να επενδύσει τις αποταμιεύσεις του σε αυτό μακροπρόθεσμα. Οχι όμως σε αυτά τα επίπεδα (πολύ πιο χαμηλά πιθανώς γύρω από το επίπεδο των 1000 μονάδων) και με την προϋπόθεση ότι πολιτικά, κοινωνικά και μακροοικονομικά, θα αποφύγουμε τις ακρότητες στο εσωτερικό της χώρας
ο 2010 αποχαιρετά τον γενικό δείκτη του χρηματιστηρίου Αθηνών πέριξ των χαμηλών της τελευταίας 12ετίας, την απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων πάνω από 12% και την ελληνική οικονομία στη μεγαλύτερη ύφεση της τελευταίας 35ετίας, με τις τελευταίες εκτιμήσεις να δείχνουν συρρίκνωση του ΑΕΠ περίπου 5% για το τελευταίο τρίμηνο. Παράλληλα, ενώ το 1999 η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ ξεπερνούσε κατά 1,5 φορά το ΑΕΠ, σήμερα εκτιμάται ότι είναι γύρω στο 25%!
Στις ερωτήσεις της "H-online" για την πορεία των επενδύσεων το 2011 απαντά ο Δημήτρης Λαζόπουλος, καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Deere.
Η τραγική αυτή φωτογραφία των χρηματοοικονομικών ενδείξεων τι περιθώρια αισιοδοξίας αφήνει για το 2011;
Εν αντιθέσει με αυτό το δυσοίωνο ελληνικό κλίμα, το εξωτερικό περιβάλλον δίνει πολύ πιο ελπιδοφόρες χρηματοοικονομικές συντεταγμένες, ασχέτως αν κι αυτές μπορεί να μην έχουν αρκετή δυναμική για να δημιουργήσουν κλίμα ευφορίας στις διεθνείς αγορές και το 2011.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για τον ευρωπαίο επενδυτή ο οποίος επένδυσε σε αμερικανικές μετοχές (με βάση τον S&P 500) το 2010 ήταν η δεύτερη καλύτερη χρονιά από το 1999 σε απόδοση, με συνολικά κέρδη περίπου 23% (ενώ το 1999, χρονιά ρεκόρ αποδόσεων, τα κέρδη ήταν 39%).
Ακόμα και ο ιαπωνικός ΝΙΚΚΕΙ 225, υπολογίζεται ότι θα δώσει για τον ευρωπαίο επενδυτή κέρδη πάνω από 20% για το 2010.
Σε απόλυτους αριθμούς, χωρίς τη συμμετοχή των συναλλαγματικών υπεραξιών, οι ευρωπαϊκές μετοχές κλείνουν το 2010 σχεδόν στα ίδια επίπεδα που άνοιξαν στις αρχές του χρόνου.
Υπολογίζεται ότι ο δείκτης του γαλλικού χρηματιστηρίου CAC-40 όπως και ο δείκτης EUROSTOXX-50 θα κλείσουν με πολύ μικρή αρνητική απόδοση το 2010, ενώ ο δείκτης DAX του γερμανικού χρηματιστηρίου με κέρδη πάνω από 15%, πιθανώς μία από τις καλύτερες αποδόσεις των διεθνών χρηματιστηρίων.
Ενδεικτικό της ευφορίας που επικρατεί αυτές τις μέρες στα διεθνή χρηματιστήρια είναι το γεγονός ότι ο ευρείας βάσεως δείκτης STOXX EURO-600 έχει φτάσει σχεδόν στα υψηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2008 δηλ. σε υψηλά διετίας.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, πρέπει να σημειώσει κανείς το πρόσφατο ράλι του πετρελαίου και τις εκπληκτικές αποδόσεις του αργύρου που έχει ενισχυθεί πάνω από 74% και του χρυσού πάνω από 26% μέσα στο 2010.
Τι συμπεράσματα μπορεί να βγάλει κανείς από αυτές τις στατιστικές παρουσιάσεις;
Κατ’ αρχήν ότι οι αποδόσεις των χρηματιστηρίων αντανακλούν τα οικονομικά θεμελιώδη δεδομένα των χωρών που αντιπροσωπεύουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2010 πρέπει να είναι περίπου -4%, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης των χωρών της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι μπορεί να κυμανθεί κοντά στο 2% με μεγάλες διαφοροποιήσεις.
Η Γερμανία λ.χ. τρέχει σε ετήσιο επίπεδο με ρυθμό ανάπτυξης 4%, η Γαλλία σε ρυθμό ανάπτυξης 1,5%, ενώ η Ιταλία κινείται κοντά στο 1%.
Από την άλλη μεριά ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ των ΗΠΑ σε 12μηνιαία βάση υπολογίζεται ότι είναι 2,6%, της Ιαπωνίας 4,5% ενώ τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 12 μηνών, από τις μεγάλες ονομαζόμενες χώρες, έχει πετύχει η Κίνα με ποσοστό 9,5%.
Συνεπώς, τα χρηματιστήρια λίγο πολύ απεικόνισαν την πορεία των θεμελιωδών δεδομένων των χωρών τους. Από αυτή την άποψη το 2010, δεν είχε μεγάλες εκπλήξεις τουλάχιστον όσον αφορά τις χρηματιστηριακές αποδόσεις. Αυτονόητα, δεν εκπλήσσει η καθίζηση του ΓΔ στην Ελλάδα κατά 35% περίπου και του δείκτη των τραπεζών πάνω από 50%.
Τι μπορεί να φέρνει το 2011 διεθνώς;
Υπάρχει μία σύντομη/εύκολη απάντηση και μια μακροσκελής/περίπλοκη. Η σύντομη απάντηση είναι: εκπλήξεις. Η μακροσκελής απάντηση βασίζεται στη διαπίστωση των τεραστίων ανισορροπιών στην παγκόσμια οικονομία και στην αρρωστημένη πρακτική της τρομερής ρευστότητας (ιστορικά χαμηλά επιτόκια) καθώς και στην αδυναμία επανεπένδυσης των εταιρικών κερδών σε παραγωγικές δραστηριότητες από τις μεγάλες διεθνείς εταιρείες.
Η έλλειψη ουσιαστικών παραγωγικών επενδύσεων σε συνδυασμό με την υπερβάλλουσα ρευστότητα και την εκτύπωση χρήματος δικαιολογεί και τις τρελές αποδόσεις των εμπορευματικών αγαθών, στις οποίες διοχετεύτηκε η πλεονάζουσα ρευστότητα του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος.
Ο συνδυασμός της ανόδου πετρελαίου, των πολυτίμων μετάλλων με την έλλειψη ουσιαστικά πληθωριστικών πιέσεων, δεν μπορεί να τροφοδοτήσει επί μακρόν χρηματιστηριακά ράλι όπως έχει δείξει η προηγούμενη ιστορική εμπειρία.
Για να είναι κανείς αισιόδοξος για τα διεθνή χρηματιστήρια το 2011 θα πρέπει, είτε οι πληθωριστικές πιέσεις να αρχίσουν να αυξάνονται, είτε οι τιμές των πολυτίμων μετάλλων και του πετρελαίου να οπισθοχωρήσουν. Δύσκολα ένας τέτοιος συνδυασμός μπορεί να συμβεί χωρίς χρηματοοικονομικές αναταράξεις.
Σε γενικές γραμμές τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν τρέξει πάρα πολύ προεξοφλώντας όχι μόνο το τέλος της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά και μία ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας.
Πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και ότι η πιθανότητα μίας μεγάλης διόρθωσης στα χρηματιστήρια είναι σημαντική μέσα στο 2011. Για μένα δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το 2011 διότι απλούστατα η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση δεν έχει ακόμη τελειώσει.
Τι επιφυλάσσει στο ΧΑ η νέα χρονιά;
Στην Ελλάδα η θηλιά του υπέρογκου δημόσιου χρέους και η απουσία υγιούς παραγωγικού συστήματος σε συνδυασμό με τις κοινωνικές διαστρεβλώσεις, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιόδοξες εκτιμήσεις όσον αφορά το χρηματιστήριο.
Ο ΓΔ μπορεί να έχει γυρίσει στα επίπεδα του 1998, αλλά χωρίς ανάπτυξη, κοινωνική ειρήνη και ορθολογική κατανομή του οικονομικού προϊόντος, δεν υπάρχει ουσιαστική προοπτική ανάκαμψης των τιμών των μετοχών, συνεπώς ισχύει το ρητό ότι «το (θεωρητικά) φθηνό μπορεί να γίνει ακόμα φθηνότερο».
Κατά τη γνώμη μου το ελληνικό χρηματιστήριο έχει κάποια μακροχρόνια προοπτική και μπορεί κανείς να σκεφτεί να επενδύσει τις αποταμιεύσεις του σε αυτό μακροχρονίως, όχι όμως σε αυτά τα επίπεδα (πολύ πιο χαμηλά πιθανώς γύρω από το επίπεδο των 1000 μονάδων) και με την προϋπόθεση ότι πολιτικά, κοινωνικά και μακροοικονομικά, θα αποφύγουμε τις ακρότητες στο εσωτερικό της χώρας.
Εάν τα διεθνή χρηματιστήρια πρόκειται να περάσουν δύσκολες στιγμές το 2011, ούτε λόγος να γίνεται για το τι κλυδωνισμούς πρόκειται να αισθανθούν οι εγχώριες μετοχές.
Γενικά η καλύτερη συμβουλή που θα είχα να δώσω στον έλληνα επενδυτή σήμερα είναι το περίφημο ρητό του Samurai Trader «Μην περιμένεις κάτι, ετοιμάσου για όλα» («Expect nothing be prepared for everything»)!
Τι γίνεται με τα επιτόκια;
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας διατήρησαν αμετάβλητα τα επιτόκιά τους σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν να αποδώσει η επιπλέον χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve που «τύπωσε» επιπλέον χρήμα 950 δισ. δολ. για αγορά κρατικών ομολόγων (600 δισ. δολ. συν 350 δις. επανεπένδυση από τα προηγούμενα).
Η Ιαπωνία μείωσε τα επιτόκια στο 0% και ετοιμάζεται για νέες αγορές αξιογράφων αξίας 60 δις δολαρίων περίπου.
"Οι αγορές ενισχύονται λόγω της «ποσοτικής χαλάρωση» (το ηλεκτρονικό τύπωμα χρήματος δηλαδή), αλλά πρόκειται κυρίως για ποσοτική χαλάρωση στις ΗΠΑ", δήλωσε ο Φιλίπ Αϊσεργουντ, υπεύθυνος στρατηγικής ευρωπαϊκών αγορών στην Evolution Securities.
Πόσο θα κρατήσουν τα «βιάγκρα» των κρατικών ενισχύσεων;
Στην ουσία οι οικονομίες στηρίζονται από τα "βιάγκρα των κρατικών ενισχύσεων" και όσο "τυπώνεται" χρήμα οι αγορές θα χειροκροτούν μολονότι αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για τακτικές αδυναμίας που κρύβουν κινδύνους.
Σε αυτό το πλαίσιο εντείνονται και οι ανταγωνιστικοί πόλεμοι των νομισμάτων για την ενίσχυση των εξαγωγών του ενός εις βάρος του άλλου. Αλλά πού θα πουλήσουν τα προϊόντα όταν περιορίζεται η ζήτηση όλο και περισσότερο με τα προγράμματα λιτότητα και την ύφεση στην οικονομία;
Και πώς θα ενισχυθεί η οικονομία όταν το ένα πόδι της ιδιωτικής πλευράς βρίσκεται σε κρίση και ύφεση με "μαύρες τρύπες" ορθάνοιχτες στο τραπεζικό σύστημα και το άλλο πόδι της πλευράς του δημοσίου περιορίζεται με τα "ανταγωνιστικά" προγράμματα λιτότητας με επίκεντρο την Ευρώπη;
Ήδη το ΔΝΤ προειδοποιεί για "φρένο" στις οικονομίες το 2011, ενώ στις ΗΠΑ η απασχόληση απογοητεύει.
Οι επενδυτές διεθνώς παραμένουν επιφυλακτικοί μετά τα νέα απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας, που καθορίζουν εάν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας.
Πρόκειται για παράδεισο ή οφθαλμαπάτη;
Τα επιτόκια των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου βρίσκονται σήμερα σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα: τα διετή ομόλογα έχουν ονομαστική απόδοση όλη και όλη 0,41%. Τα πενταετή λίγο πάνω από 1%. Τα δεκαετή λίγο κάτω από το 2,5%. Και η ισοτιμία του δολαρίου ως προς το ευρώ βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 8 μήνες. Και συνεχίζει να πέφτει, αναφέρει πρόσφατα το Ρόιτερς.
Φυσικά όλοι ξέρουν ότι αυτός ο «παράδεισος» δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα. Μέχρι σήμερα η FED έχει «αγοράσει» σχεδόν το 25% του συνολικού αμερικάνικου χρέους. Αργά ή γρήγορα η πολιτική αυτή κινδυνεύει να γυρίσει μπούμερανγκ -απειλώντας ακόμα και την ίδια την σταθερότητα του δολαρίου.
Για την Κίνα, όμως, ο κίνδυνος είναι πολύ πιο άμεσος: το φτηνό δολάριο είναι «πολεμική» πράξη για τις κινεζικές εξαγωγές και το Πεκίνο δεν μπορεί να την αφήσει αναπάντητη.
Η Κίνα φυσικά δεν μπορεί να σταματήσει τα πιεστήρια της FED. Μπορεί όμως να φρενάρει την κινεζική «υπερπροσφορά» αγοράζοντας αντί για αμερικανικά, ευρωπαϊκά ομόλογα.
Όλα δείχνουν ότι παρά την λακκούβα που έπεσε η ανάκαμψη, οι αγορές... στην αναμπουμπούλα χαίρονται, χάρη στις "κρατικές ενέσεις". Για πόσο;
Τα νέα πακέτα (ποσοτικής χαλάρωσης, QE2) έχουν ανοίξει νέες κόντρες στις κορυφές των κεντρικών τραπεζών και των οικονομικών επιτελείων που χωρίζονται πλέον σε δυο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, στη σκιά της συζήτησης για αναδιάρθρωσης του χρέους των κρατών προς τις τράπεζες, με αιχμή την Ευρώπη.
Αλλά το 2011 δεν είναι 2008. Κι όσο το φάντασμα για «ντόμινο»? α λα Lehman εξακολουθεί να κρέμεται αυτή τη φορά πάνω από τα υπερχρεωμένα κράτη, τόσο τα διλήμματα στις αγορές είναι όλο και δυσκολότερα να βρουν απαντήσεις στα χρόνια της? χρεοκοπίας.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13903&subid=2&pubid=88053148
Eurobank EFG: Αναπροσαρμογή επιτοκίων
Η Eurobank [EFGr.AT] EFG προχωρεί σε αναπροσαρμογή επιτοκίων, «ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αύξησης του κόστους χρήματος και της διατήρησης συνθηκών περιορισμένης ρευστότητας στην ελληνική αγορά», όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση.
Η αναπροσαρμογή έχει ως ακολούθως:
� Τα επιτόκια καταθέσεων των Τρεχούμενων Λογαριασμών Φυσικών Προσώπων αυξάνονται έως και 0,25 της μονάδος.
� Τα κυμαινόμενα επιτόκια των πιστωτικών καρτών και των καταναλωτικών δανείων αυξάνονται έως και 0,50 της μονάδος.
Τα νέα επιτόκια θα ισχύσουν από Δευτέρα 03/01/2011.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1915795
Η αναπροσαρμογή έχει ως ακολούθως:
� Τα επιτόκια καταθέσεων των Τρεχούμενων Λογαριασμών Φυσικών Προσώπων αυξάνονται έως και 0,25 της μονάδος.
� Τα κυμαινόμενα επιτόκια των πιστωτικών καρτών και των καταναλωτικών δανείων αυξάνονται έως και 0,50 της μονάδος.
Τα νέα επιτόκια θα ισχύσουν από Δευτέρα 03/01/2011.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1915795
Μειώθηκε κατά 8,1% ο δείκτης όγκου στο λιανεμπόριο
Μείωση 8,1% παρουσίασε ο Δείκτης Όγκου στο Λιανεμπόριο, με τα καύσιμα, τον Οκτώβριο του 2010 σε σύγκριση με πέρυσι, έναντι μείωσης 15,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.
Ο Δείκτης Όγκου, χωρίς τα καύσιμα, υποχώρησε κατά 10,3%, έναντι μείωσης 10,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.
Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών, με τα καύσιμα, σημείωσε μείωση 2,0%, έναντι μείωσης 14,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.
Χωρίς τα καύσιμα, μειώθηκε κατά 7,3%, έναντι μείωσης 8,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.
«Οι λιανικές πωλήσεις παραμένουν σε πτωτική τροχιά εξαιτίας... των αυξημένων εμμέσων φόρων και της επιδείνωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας. Περιμένουμε περαιτέρω επιδείνωση για το υπόλοιπο του έτους και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, ενώ οι πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησηςαναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του 2011», σχολίασε ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας Νίκος Μαγγίνας.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1915739
Ο Δείκτης Όγκου, χωρίς τα καύσιμα, υποχώρησε κατά 10,3%, έναντι μείωσης 10,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.
Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών, με τα καύσιμα, σημείωσε μείωση 2,0%, έναντι μείωσης 14,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.
Χωρίς τα καύσιμα, μειώθηκε κατά 7,3%, έναντι μείωσης 8,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.
«Οι λιανικές πωλήσεις παραμένουν σε πτωτική τροχιά εξαιτίας... των αυξημένων εμμέσων φόρων και της επιδείνωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας. Περιμένουμε περαιτέρω επιδείνωση για το υπόλοιπο του έτους και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, ενώ οι πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1915739
Ντιρκ Σουμάχερ: Σε καλό δρόμο η Ελλάδα
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα κινείται σε καλό δρόμο εξέφρασε ο Ντιρκ Σουμάχερ, senior european economist στην Goldman Sachs σημειώνοντας ωστόσο ότι η χώρα θα χρειαστεί ακόμη χρόνο για την ανάπτυξη της οικονομίας της.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου, ο γερμανός οικονομολόγος εμφανίστηκε αισιόδοξος και για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, παρά τη δύσκολη διαδικασία προσαρμογής των οικονομιών τους.
Για την Ιρλανδία εκτίμησε ότι χρειάζεται μεν 35 δισ. ευρώ για να σταθεροποιηθεί, ωστόσο θεωρεί ότι οι ιρλανδικές τράπεζες έχουν πάρει τα μέτρα τους. Όσον αφορά στην Πορτογαλία εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το πόσο θα διαρκέσει η σταθερή ανάπτυξη που καταγράφει «περιέργως» η χώρα.
Ο Σουμάχερ προέβλεψε πάντως ότι η κρίση του ευρώ θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Ως αποτέλεσμα, οι χώρες με δημοσιονομικά ελλείμματα θα πρέπει να πληρώνουν ακριβά την αναχρηματοδότηση του χρέους τους, τόνισε, σημειώνοντας ωστόσο ότι η πολιτική βούληση να γίνει το ευρώ [EUR=X] μια επιτυχημένη υπόθεση συνεχίζει να είναι ισχυρή.
«Η χρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας είναι διασφαλισμένη μέχρι το 2013 μέσω του μηχανισμού στήριξης και εν ανάγκη μπορεί να περάσουν το κατώφλι του μηχανισμού η Πορτογαλία και η Ισπανία.»
Ο Σουμάχερ τάχθηκε επίσης ανοιχτά κατά της έκδοσης ευρωομολόγων, εξηγώντας πως πρόκειται για μαζική μεταφορά χρημάτων από μια χώρα σε άλλη χωρίς να συνδέεται με όρους. «Νομίζω ότι η χορήγηση δανείων ανάμεσα σε δύο χώρες είναι καλύτερη από τα ευρωομόλογα», τόνισε.
«Η μεταφορά ρευστού μέσω των ευρωομολόγων θα έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει και στη Γερμανία ιδιαίτερα θα δημιουργούσε αντιευρωπαϊκά αισθήματα με την αιτιολογία ότι δωρίζονται χωρίς λόγο δισεκατομμύρια.»
Πηγή: Deutsche Welle
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1915716
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου, ο γερμανός οικονομολόγος εμφανίστηκε αισιόδοξος και για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, παρά τη δύσκολη διαδικασία προσαρμογής των οικονομιών τους.
Για την Ιρλανδία εκτίμησε ότι χρειάζεται μεν 35 δισ. ευρώ για να σταθεροποιηθεί, ωστόσο θεωρεί ότι οι ιρλανδικές τράπεζες έχουν πάρει τα μέτρα τους. Όσον αφορά στην Πορτογαλία εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το πόσο θα διαρκέσει η σταθερή ανάπτυξη που καταγράφει «περιέργως» η χώρα.
Ο Σουμάχερ προέβλεψε πάντως ότι η κρίση του ευρώ θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Ως αποτέλεσμα, οι χώρες με δημοσιονομικά ελλείμματα θα πρέπει να πληρώνουν ακριβά την αναχρηματοδότηση του χρέους τους, τόνισε, σημειώνοντας ωστόσο ότι η πολιτική βούληση να γίνει το ευρώ [EUR=X] μια επιτυχημένη υπόθεση συνεχίζει να είναι ισχυρή.
«Η χρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας είναι διασφαλισμένη μέχρι το 2013 μέσω του μηχανισμού στήριξης και εν ανάγκη μπορεί να περάσουν το κατώφλι του μηχανισμού η Πορτογαλία και η Ισπανία.»
Ο Σουμάχερ τάχθηκε επίσης ανοιχτά κατά της έκδοσης ευρωομολόγων, εξηγώντας πως πρόκειται για μαζική μεταφορά χρημάτων από μια χώρα σε άλλη χωρίς να συνδέεται με όρους. «Νομίζω ότι η χορήγηση δανείων ανάμεσα σε δύο χώρες είναι καλύτερη από τα ευρωομόλογα», τόνισε.
«Η μεταφορά ρευστού μέσω των ευρωομολόγων θα έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει και στη Γερμανία ιδιαίτερα θα δημιουργούσε αντιευρωπαϊκά αισθήματα με την αιτιολογία ότι δωρίζονται χωρίς λόγο δισεκατομμύρια.»
Πηγή: Deutsche Welle
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1915716
Το “καλεντάρι” της οικονομίας στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη το 2011 Πηγή:www.capital.gr
Τέσσερα εξαιρετικά κρίσιμα και μάλλον αναπόφευκτα γεγονότα παραμένουν χωρίς να έχει ορισθεί η ημερολογιακή "θέση" τους στο οικονομικό έτος 2011:
- η οριστικοποίηση της απόφασης στην Ε.Ε. για την “αναδιάρθρωση” του χρέους στην Ελλάδα και την Ιρλανδία,
- η ένταξη της Πορτογαλίας ή και άλλης χώρας (π.χ. Ισπανίας) στον Ταμείο διάσωσης (EFSF),
- η απόφαση της ΕΚΤ να αναθεωρήσει την πολιτική των έκτακτων μέτρων παροχής ρευστότητας στις ευρω-τράπεζες.
- η απόφαση για δραστική σύγκλιση οικονομικών πολιτικών με “οικονομική διακυβέρνηση” στην ευρωζώνη και... έκδοση ευρω-ομολόγων.
ολόκληρο
- η οριστικοποίηση της απόφασης στην Ε.Ε. για την “αναδιάρθρωση” του χρέους στην Ελλάδα και την Ιρλανδία,
- η ένταξη της Πορτογαλίας ή και άλλης χώρας (π.χ. Ισπανίας) στον Ταμείο διάσωσης (EFSF),
- η απόφαση της ΕΚΤ να αναθεωρήσει την πολιτική των έκτακτων μέτρων παροχής ρευστότητας στις ευρω-τράπεζες.
- η απόφαση για δραστική σύγκλιση οικονομικών πολιτικών με “οικονομική διακυβέρνηση” στην ευρωζώνη και... έκδοση ευρω-ομολόγων.
ολόκληρο
Αγορά ομολόγων αξίας 5,38 δισ. από τη Fed
Σε αγορά ομολόγων αξίας 5,38 δισ. προχώρησε σήμερα η Fed ολοκληρώνοντας για φέτος τις παρεμβάσεις στην αγορά.
Η κεντρική τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι σκοπεύει να «σηκώσει» ποσό που κυμαινόταν μεταξύ 4 και 6 δισ. δολαρίων.
Μετά τις αγορές η απόδοση των κρατικών τίτλων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε οριακά στo 3,48%.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/620266/ArticleNewsWorld.aspx
Η κεντρική τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι σκοπεύει να «σηκώσει» ποσό που κυμαινόταν μεταξύ 4 και 6 δισ. δολαρίων.
Μετά τις αγορές η απόδοση των κρατικών τίτλων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε οριακά στo 3,48%.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/620266/ArticleNewsWorld.aspx
Νέα σύλληψη στις ΗΠΑ για "insider trading"
Στην ποινική δίωξη της Winifred Jiau από την Καλιφόρνια προχώρησαν σήμερα οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ, με την κατηγορία ότι πούλησε εμπιστευτικές πληροφορίες εισηγμένων εταιριών σε hedge fund.
Συγκεκριμένα, η Winifred Jiau κατηγορείται ότι την περίοδο μεταξύ 2006-2008, διέρρευσε εμπιστευτικές πληροφορίες των τεχνολογικών εταιριών Nvidia Corp. και Marvell Technology Group σε 2 hedge fund, αποκομίζοντας το ποσό των 200.000 δολαρίων.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/620282/ArticleNewsWorld.aspx
Συγκεκριμένα, η Winifred Jiau κατηγορείται ότι την περίοδο μεταξύ 2006-2008, διέρρευσε εμπιστευτικές πληροφορίες των τεχνολογικών εταιριών Nvidia Corp. και Marvell Technology Group σε 2 hedge fund, αποκομίζοντας το ποσό των 200.000 δολαρίων.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/620282/ArticleNewsWorld.aspx
Morgan Stanley: Η επενδυτική στρατηγική το 2011
Η εικόνα για τις μετοχές παραμένει θετική για το 2011 αφού οι αγορές ομολόγων είναι λιγότερο ελκυστικές, σύμφωνα με την Morgan Stanley.
Τα επιτόκια θα ανέλθουν, το θέμα είναι πόσο, εξηγούν στην ετήσια στρατηγική τους για το 2011 οι αναλυτές του οίκου, δίνοντας για ακόμα μία χρονιά το προβάδισμα στις μετοχές αλλά και τα εμπορεύματα.
Η ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη, οι ενέσεις ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, η απομάκρυνση των φόβων για αποπληθωρισμό και διπλή ύφεση αποτελούν τις βασικές αιτίες που οι μετοχές προτιμώνται από τα ομόλογα.
Παρά το γεγονός ότι οι αναδυόμενες αγορές μετοχών εξακολουθούν να προτιμώνται από τις αναπτυγμένες, ο φόβος για πιθανή υποαπόδοση τους στο πρώτο εξάμηνο του 2011 είναι υπαρκτός, επισημαίνει ο επενδυτικός οίκος.
Το στοιχείο κινδύνου για το 2011 για τις μετοχικές αγορές παραμένει το ευρωπαϊκό πολιτικό στοίχημα για τη διαχείριση της κρίσης χρέους σε συνδυασμό με το κίνδυνο υπερθέρμανσης των οικονομιών στην περιοχή της Ασίας. Μετοχές με αξιόπιστη αύξηση μεγεθών και ικανοποιητικά μερίσματα αποτελούν τις βασικές επιλογές του αμερικανικού οίκου.
Οι βασικοί κλάδοι μετοχών με σύσταση overweight για το 2011 είναι των υλικών, τα telecoms, οι χρηματοοικονομικές και η ενέργεια ενώ οι κλάδοι της κοινής ωφέλειας και των καταναλωτικών μη κυκλικών αγαθών αποφεύγονται. Η στρατηγική για τις ευρωπαϊκές μετοχές περικλείεται από την πρόταση long σε εξαγωγικές ή βιομηχανικές εταιρείες και short στις αμυντικές.
Τα επιτόκια θα ανέλθουν, το θέμα είναι πόσο, εξηγούν στην ετήσια στρατηγική τους για το 2011 οι αναλυτές του οίκου, δίνοντας για ακόμα μία χρονιά το προβάδισμα στις μετοχές αλλά και τα εμπορεύματα.
Η ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη, οι ενέσεις ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, η απομάκρυνση των φόβων για αποπληθωρισμό και διπλή ύφεση αποτελούν τις βασικές αιτίες που οι μετοχές προτιμώνται από τα ομόλογα.
Παρά το γεγονός ότι οι αναδυόμενες αγορές μετοχών εξακολουθούν να προτιμώνται από τις αναπτυγμένες, ο φόβος για πιθανή υποαπόδοση τους στο πρώτο εξάμηνο του 2011 είναι υπαρκτός, επισημαίνει ο επενδυτικός οίκος.
Το στοιχείο κινδύνου για το 2011 για τις μετοχικές αγορές παραμένει το ευρωπαϊκό πολιτικό στοίχημα για τη διαχείριση της κρίσης χρέους σε συνδυασμό με το κίνδυνο υπερθέρμανσης των οικονομιών στην περιοχή της Ασίας. Μετοχές με αξιόπιστη αύξηση μεγεθών και ικανοποιητικά μερίσματα αποτελούν τις βασικές επιλογές του αμερικανικού οίκου.
Οι βασικοί κλάδοι μετοχών με σύσταση overweight για το 2011 είναι των υλικών, τα telecoms, οι χρηματοοικονομικές και η ενέργεια ενώ οι κλάδοι της κοινής ωφέλειας και των καταναλωτικών μη κυκλικών αγαθών αποφεύγονται. Η στρατηγική για τις ευρωπαϊκές μετοχές περικλείεται από την πρόταση long σε εξαγωγικές ή βιομηχανικές εταιρείες και short στις αμυντικές.
Στα νομίσματα, οι αναλυτές της Morgan Stanley προτείνουν θέσεις short (πώλησης) για το ευρώ τόσο έναντι του δολαρίου όσο και έναντι της στερλίνας ενώ ειδικά για την ισοτιμία ευρώ δολαρίου εκτιμούν ότι θα «κλείσει» στο 1,35 στο τέλος του 2011 και 1,32 το επόμενο έτος.
Θέσεις short (πώλησης) στο δολάριο σε σχέση με το κινέζικο νόμισμα προτείνουν επίσης οι αναλυτές του οίκου και εκτιμούν ότι τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών θα ανατιμηθούν με ένα μέσο ρυθμός της τάξεως του 6% το επόμενο έτος. Παράλληλα, θέσεις short προτείνουν για το ευρώ έναντι και άλλων νομισμάτων όπως το ελβετικό φράγκο, τη σουηδική και νορβηγική κορώνα.
Παράλληλα, ισχυρό overweight προτείνουν για τα εμπορεύματα οι αναλυτές του οίκου, αφού βρίσκουν ότι η εν λόγω κατηγορία επενδύσεων προσφέρει καλή σχέση απόδοσης κινδύνου. Αγροτικά προϊόντα, πολύτιμα μέταλλα, χρυσός και πετρέλαιο είναι οι τοπ επιλογές της.
Το βασικό σενάριο για το πετρέλαιο είναι τα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ το καλαμπόκι παραμένει η κορυφαία επιλογή από τα αγροτικά εμπορεύματα με πάνω από τα 6 δολάρια ανά μπούσελ.
Θέσεις short (πώλησης) στο δολάριο σε σχέση με το κινέζικο νόμισμα προτείνουν επίσης οι αναλυτές του οίκου και εκτιμούν ότι τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών θα ανατιμηθούν με ένα μέσο ρυθμός της τάξεως του 6% το επόμενο έτος. Παράλληλα, θέσεις short προτείνουν για το ευρώ έναντι και άλλων νομισμάτων όπως το ελβετικό φράγκο, τη σουηδική και νορβηγική κορώνα.
Παράλληλα, ισχυρό overweight προτείνουν για τα εμπορεύματα οι αναλυτές του οίκου, αφού βρίσκουν ότι η εν λόγω κατηγορία επενδύσεων προσφέρει καλή σχέση απόδοσης κινδύνου. Αγροτικά προϊόντα, πολύτιμα μέταλλα, χρυσός και πετρέλαιο είναι οι τοπ επιλογές της.
Το βασικό σενάριο για το πετρέλαιο είναι τα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ το καλαμπόκι παραμένει η κορυφαία επιλογή από τα αγροτικά εμπορεύματα με πάνω από τα 6 δολάρια ανά μπούσελ.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/620240/ArticleNewsWorld.aspx
Aspis Capital: «Καρέ-καρέ» οι παρανομίες
Τι προκύπτει από τα στοιχεία που συνέλεξε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τις παρανομίες στις εκδόσεις ομολόγων, την «οριζόντια δράση» με Ασπίς Πρόνοια και Aspis Bank, καθώς και το ρόλο του ασφαλιστικού δικτύου.
Σειρά καταγγελιών του παρελθόντος για τη δράση της Aspis Capital και του προέδρου της Παύλου Ψωμιάδη, εξακριβώνονται πλέον μέσα από την έρευνα που έκανε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πριν καταλήξει στην επιβολή προστίμων προς την συγκεκριμένη εταιρεία. Και βέβαια, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ΕΚ εξέτασε ένα μόνο μέρος της υπόθεσης Aspis Capital, αυτό του τρόπου συλλογής κεφαλαίων μέσα από εκδόσεις ομολογιακών δανείων. Τα περί τρόπου διαχείρισης κεφαλαίων αποτελούν… «διαφορετικό κεφάλαιο».
--- Δημόσιες προσφορές με συμμετοχή δικτύων
Σύμφωνα με την έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε δύο τουλάχιστον από τις ομολογιακές εκδόσεις συνολικού ύψους 21 εκατ. ευρώ, η Aspis Capital συγκέντρωσε κεφάλαια από περισσότερους των 100 επενδυτών, που δεν κατατάσσονται στην κατηγορία των «ειδικών», τους οποίους μάλιστα προσέλκυσε μέσα από τους υπαλλήλους και συνεργάτες των ασφαλιστικών εταιρειών του Ομίλου Ασπίς και της Aspis Bank.
Άρα λοιπόν, πρόκειται για δημόσια προσφορά και όχι για ιδιωτική τοποθέτηση όπως υποστηρίζει η πλευρά Ψωμιάδη, οπότε απαιτείτο άδεια από την ΕΚ και μια σειρά άλλων πραγμάτων, που φυσικά δεν υπήρχαν.
Αναφέρει συγκεκριμένα, το πόρισμα της Επιτροπής: «Η Aspis Capital εξέδωσε δύο ομολογιακά δάνεια, για τα οποία προέβη δις σε δημόσια προσφορά ομολογιών, απευθυνόμενη μέσω του δικτύου των υπαλλήλων και συνεργατών των ασφαλιστικών του Ομίλου Ασπίς και της τράπεζας Aspis Bank στο ευρύ επενδυτικό κοινό και σε κάθε περίπτωση σε άνω των 100 φυσικά και νομικά πρόσωπα για κάθε προσφορά, τα οποία δεν ήταν ειδικοί επενδυτές.
Για την πραγματοποίηση των δημόσιων προσφορών των ως άνω ομολογιών η Aspis Capital δεν δημοσίευσε σχετικό ενημερωτικό δελτίο, ούτε έλαβε άδεια για δημόσια προσφορά που προβλέπεται. Την άδεια αυτή μάλιστα δεν θα μπορούσε να τη λάβει, δεδομένου ότι δεν διέθετε το απαιτούμενο ελάχιστα καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο που προβλεπόταν από το νόμο».
«Μας παραπλάνησαν ασφαλιστές και τραπεζικοί»
Ενδεικτική είναι η καταγγελία 63 επενδυτών διαφόρων τέτοιων ομολογιακών εκδόσεων (που περιλαμβάνεται στην έκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς), απόσπασμα της οποίας είναι το παρακάτω:
«Είναι προφανές ότι δεν είμαστε ειδικοί επενδυτές, αλλά απλοί καταναλωτές από κάθε γωνιά της Ελλάδας, που δεν είχαμε ιδέα από χρηματοπιστωτικά προϊόντα, αλλά μας προσέγγισαν ασφαλιστές των εταιρειών Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, αλλά και υπάλληλοι των καταστημάτων της Aspis Bank και μας έπεισαν να επενδύσουμε, παραπλανώντας μας ότι δήθεν η Ασπίς Bank εγγυάται το κεφάλαιο και τους τόκους μας και ότι πρόκειται για εγκεκριμένα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ομόλογα»…
Άλλο απόσπασμα της ίδιας καταγγελίας, αναφέρει: «Καταβάλαμε τα χρήματα και μετά από ένα μήνα μας απέστειλαν τα ομόλογα και τότε για πρώτη φορά κάποιοι εξ’ ημών διαβάσαμε τους γενικούς και ειδικούς όρους των ομολόγων, όμως τα χρήματα τα είχαμε δώσει ήδη ένα μήνα πρωτύτερα. Καμιά συγκέντρωση ή ημερίδα ενημέρωσης δεν έγινε ατομικά ή ομαδικά σε κάποιον από εμάς, παρά μόνο ασφαλιστές και υπάλληλοι της Aspis Bank μας παραπλάνησαν κατά τις εντολές, οδηγίες και υποδείξεις των καθ’ ων και μας έπεισαν να επενδύσουμε σε ομόλογα που δεν είχαμε ιδέα ποιας εταιρείας ήταν και ποιος τα εγγυάται».
--- «Καίει» Ψωμιάδη, πρώην συνεργάτης του
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατάθεση πρώην γενικού διευθυντή της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ από το 2004 έως και την 21η/9/2009.
«Κατόπιν της έρευνάς μου λοιπόν, ανακάλυψα ότι πέραν των όποιων άλλων οικονομικών ατασθαλιών είχε τελέσει η οικογένεια Ψωμιάδη, τον Οκτώβριο του 2003 ίδρυσαν την εταιρεία Aspis Capital, με σκοπό μέσω αυτής να εκδίδουν ομόλογα τα οποία υπέγραφε η Όλγα Ψωμιάδη μαζί με τον πατέρα της και χρησιμοποιώντας το δίκτυο του Ομίλου ΑΣΠΙΣ και την εμπιστοσύνη που έδειχνε ο κόσμος στο όνομα ΑΣΠΙΣ, να υπεξαιρέσουν τεράστια χρηματικά ποσά».
Σε άλλο απόσπασμα της κατάθεσης του γενικού διευθυντή της Ασπίς Πρόνοια, γίνεται λόγος για προμήθειες που εισέπραττε το ασφαλιστικό δίκτυο για τη διάθεση των ομολόγων αυτών: «Χαρακτηριστικό της άμεσης συνεργασίας των εταιρειών της Aspis Capital με την Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, ήταν πως για την πώληση των συγκεκριμένων ομολόγων, η προμήθεια καταβαλλόταν από το τμήμα προμηθειών του κλάδου ζωής της ασφαλιστικής εταιρείας που βρισκόταν στα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρείας στη Λεωφόρο Κηφισίας 62, είτε επρόκειτο για ασφαλιστές, είτε για τραπεζικούς υπαλλήλους.
Συγκεκριμένα η προμήθεια ήταν περίπου 640 ευρώ ανά ομόλογο Aspis Capital. Έχω πληροφορηθεί και προφορικά από μεμονωμένους ασφαλιστικούς πράκτορες και διαμεσολαβητές ότι τους πίεζαν (εννοεί τους Παύλο και Όλγα Ψωμιάδη, σημειώνει η ΕΚ) να πουλήσουν τα ομόλογα Aspis Capital».
--- «Συντονισμένη πρακτική» και «οριζόντιος Όμιλος»
Την ενεργό συμμετοχή του ασφαλιστικού Ομίλου και της τράπεζας στην όλη υπόθεση, υιοθετεί άλλωστε και το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το παρακάτω απόσπασμα από την τελευταία έκθεσή της:
«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι: α) μέλη της διοίκησης της Aspis Capital συμμετείχαν στη διοίκηση και ασφαλιστικών εταιρειών του ομίλου ΑΣΠΙΣ β) η Aspis Capital ήταν μέρος ενός οριζόντιου ομίλου στον οποίον συμμετείχαν οι ασφαλιστικές εταιρείες του Ομίλου Ασπίς, αλλά και η τράπεζα Aspis Bank, συνάγεται ότι η Aspis Capital είχε τη δυνατότητα να προβεί σε αυτή τη συντονισμένη κίνηση με σκοπό τη διάθεση των κινητών αυτών αξιών».
http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/620131/Article.aspx
Σειρά καταγγελιών του παρελθόντος για τη δράση της Aspis Capital και του προέδρου της Παύλου Ψωμιάδη, εξακριβώνονται πλέον μέσα από την έρευνα που έκανε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πριν καταλήξει στην επιβολή προστίμων προς την συγκεκριμένη εταιρεία. Και βέβαια, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ΕΚ εξέτασε ένα μόνο μέρος της υπόθεσης Aspis Capital, αυτό του τρόπου συλλογής κεφαλαίων μέσα από εκδόσεις ομολογιακών δανείων. Τα περί τρόπου διαχείρισης κεφαλαίων αποτελούν… «διαφορετικό κεφάλαιο».
--- Δημόσιες προσφορές με συμμετοχή δικτύων
Σύμφωνα με την έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε δύο τουλάχιστον από τις ομολογιακές εκδόσεις συνολικού ύψους 21 εκατ. ευρώ, η Aspis Capital συγκέντρωσε κεφάλαια από περισσότερους των 100 επενδυτών, που δεν κατατάσσονται στην κατηγορία των «ειδικών», τους οποίους μάλιστα προσέλκυσε μέσα από τους υπαλλήλους και συνεργάτες των ασφαλιστικών εταιρειών του Ομίλου Ασπίς και της Aspis Bank.
Άρα λοιπόν, πρόκειται για δημόσια προσφορά και όχι για ιδιωτική τοποθέτηση όπως υποστηρίζει η πλευρά Ψωμιάδη, οπότε απαιτείτο άδεια από την ΕΚ και μια σειρά άλλων πραγμάτων, που φυσικά δεν υπήρχαν.
Αναφέρει συγκεκριμένα, το πόρισμα της Επιτροπής: «Η Aspis Capital εξέδωσε δύο ομολογιακά δάνεια, για τα οποία προέβη δις σε δημόσια προσφορά ομολογιών, απευθυνόμενη μέσω του δικτύου των υπαλλήλων και συνεργατών των ασφαλιστικών του Ομίλου Ασπίς και της τράπεζας Aspis Bank στο ευρύ επενδυτικό κοινό και σε κάθε περίπτωση σε άνω των 100 φυσικά και νομικά πρόσωπα για κάθε προσφορά, τα οποία δεν ήταν ειδικοί επενδυτές.
Για την πραγματοποίηση των δημόσιων προσφορών των ως άνω ομολογιών η Aspis Capital δεν δημοσίευσε σχετικό ενημερωτικό δελτίο, ούτε έλαβε άδεια για δημόσια προσφορά που προβλέπεται. Την άδεια αυτή μάλιστα δεν θα μπορούσε να τη λάβει, δεδομένου ότι δεν διέθετε το απαιτούμενο ελάχιστα καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο που προβλεπόταν από το νόμο».
«Μας παραπλάνησαν ασφαλιστές και τραπεζικοί»
Ενδεικτική είναι η καταγγελία 63 επενδυτών διαφόρων τέτοιων ομολογιακών εκδόσεων (που περιλαμβάνεται στην έκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς), απόσπασμα της οποίας είναι το παρακάτω:
«Είναι προφανές ότι δεν είμαστε ειδικοί επενδυτές, αλλά απλοί καταναλωτές από κάθε γωνιά της Ελλάδας, που δεν είχαμε ιδέα από χρηματοπιστωτικά προϊόντα, αλλά μας προσέγγισαν ασφαλιστές των εταιρειών Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, αλλά και υπάλληλοι των καταστημάτων της Aspis Bank και μας έπεισαν να επενδύσουμε, παραπλανώντας μας ότι δήθεν η Ασπίς Bank εγγυάται το κεφάλαιο και τους τόκους μας και ότι πρόκειται για εγκεκριμένα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ομόλογα»…
Άλλο απόσπασμα της ίδιας καταγγελίας, αναφέρει: «Καταβάλαμε τα χρήματα και μετά από ένα μήνα μας απέστειλαν τα ομόλογα και τότε για πρώτη φορά κάποιοι εξ’ ημών διαβάσαμε τους γενικούς και ειδικούς όρους των ομολόγων, όμως τα χρήματα τα είχαμε δώσει ήδη ένα μήνα πρωτύτερα. Καμιά συγκέντρωση ή ημερίδα ενημέρωσης δεν έγινε ατομικά ή ομαδικά σε κάποιον από εμάς, παρά μόνο ασφαλιστές και υπάλληλοι της Aspis Bank μας παραπλάνησαν κατά τις εντολές, οδηγίες και υποδείξεις των καθ’ ων και μας έπεισαν να επενδύσουμε σε ομόλογα που δεν είχαμε ιδέα ποιας εταιρείας ήταν και ποιος τα εγγυάται».
--- «Καίει» Ψωμιάδη, πρώην συνεργάτης του
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατάθεση πρώην γενικού διευθυντή της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ από το 2004 έως και την 21η/9/2009.
«Κατόπιν της έρευνάς μου λοιπόν, ανακάλυψα ότι πέραν των όποιων άλλων οικονομικών ατασθαλιών είχε τελέσει η οικογένεια Ψωμιάδη, τον Οκτώβριο του 2003 ίδρυσαν την εταιρεία Aspis Capital, με σκοπό μέσω αυτής να εκδίδουν ομόλογα τα οποία υπέγραφε η Όλγα Ψωμιάδη μαζί με τον πατέρα της και χρησιμοποιώντας το δίκτυο του Ομίλου ΑΣΠΙΣ και την εμπιστοσύνη που έδειχνε ο κόσμος στο όνομα ΑΣΠΙΣ, να υπεξαιρέσουν τεράστια χρηματικά ποσά».
Σε άλλο απόσπασμα της κατάθεσης του γενικού διευθυντή της Ασπίς Πρόνοια, γίνεται λόγος για προμήθειες που εισέπραττε το ασφαλιστικό δίκτυο για τη διάθεση των ομολόγων αυτών: «Χαρακτηριστικό της άμεσης συνεργασίας των εταιρειών της Aspis Capital με την Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, ήταν πως για την πώληση των συγκεκριμένων ομολόγων, η προμήθεια καταβαλλόταν από το τμήμα προμηθειών του κλάδου ζωής της ασφαλιστικής εταιρείας που βρισκόταν στα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρείας στη Λεωφόρο Κηφισίας 62, είτε επρόκειτο για ασφαλιστές, είτε για τραπεζικούς υπαλλήλους.
Συγκεκριμένα η προμήθεια ήταν περίπου 640 ευρώ ανά ομόλογο Aspis Capital. Έχω πληροφορηθεί και προφορικά από μεμονωμένους ασφαλιστικούς πράκτορες και διαμεσολαβητές ότι τους πίεζαν (εννοεί τους Παύλο και Όλγα Ψωμιάδη, σημειώνει η ΕΚ) να πουλήσουν τα ομόλογα Aspis Capital».
--- «Συντονισμένη πρακτική» και «οριζόντιος Όμιλος»
Την ενεργό συμμετοχή του ασφαλιστικού Ομίλου και της τράπεζας στην όλη υπόθεση, υιοθετεί άλλωστε και το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το παρακάτω απόσπασμα από την τελευταία έκθεσή της:
«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι: α) μέλη της διοίκησης της Aspis Capital συμμετείχαν στη διοίκηση και ασφαλιστικών εταιρειών του ομίλου ΑΣΠΙΣ β) η Aspis Capital ήταν μέρος ενός οριζόντιου ομίλου στον οποίον συμμετείχαν οι ασφαλιστικές εταιρείες του Ομίλου Ασπίς, αλλά και η τράπεζα Aspis Bank, συνάγεται ότι η Aspis Capital είχε τη δυνατότητα να προβεί σε αυτή τη συντονισμένη κίνηση με σκοπό τη διάθεση των κινητών αυτών αξιών».
http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/620131/Article.aspx
ΗΠΑ: Άντληση 29 δις δολ από δημοπρασία 7ετών ομολόγων- Σε υψηλό 8 μηνών η απόδοση
Σε δημοπρασία ομολόγων 7ετούς διάρκειας προχώρησε το αμερικανικό δημόσιο, μέσω της οποίας αντλήθηκαν 29 δις δολάρια.
Η απόδοση στη δημοπρασία διαμορφώθηκε στο 2,83%, καταγράφοντας αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδα σε διάστημα 8 μηνών (από τον περασμένο Απρίλιο). Στο 2,86 διαμορφώθηκε ο συντελεστής κάλυψης στη δημοπρασία, έναντι 2,96 κατά μέσο όρο σε προηγούμενες. Η συμμετοχή των ξένων στη δημοπρασία ανήλθε στο 64,2%, έναντι 49,9% κατά μέσο όρο σε πρόσφατες δημοπρασίες. Μάλιστα η συμμετοχή των ξένων σημείωσε νέο υψηλό από τον Ιούνιο του 2009.reporter
Τα 8 σημάδια που δείχνουν ότι το πετρέλαιο θα είναι μία από τις πιο hot επενδύσεις του 2011
Παρά την επίμονα υψηλή ανεργία και την νωθρή οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ, η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να εκτινάσσεται. Μέρος αυτού του ράλι στο μαύρο χρυσό, μπορεί να αποδοθεί στο ότι το αμερικάνικο δολάριο και άλλα βασικά νομίσματα, συνεχίζουν να χάνουν αξία σε σχέση με τα εμπορεύματα, και επίσης στο ότι υπάρχει σημαντική και συνεχιζόμενη παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο.
Ομως αυτοί οι παράγοντες από μόνοι τους δεν μπορούν να εξηγήσουν αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στην αγορά πετρελαίου. Οι προσδοκίες είναι ένας πολύ δυναμικός παράγοντας, ειδικά για τις αγορές, και σήμερα αυτό που κυριαρχεί είναι ένα τεράστιο κύμα εκτιμήσεων για περαιτέρω «τρελή» άνοδο του μαύρου χρυσού και το 2011. Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, οι μεγάλες εξαγωγικές χώρες και οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, συμφωνούν απόλυτα στο ότι έρχονται ακόμη υψηλότερες τιμές στο πετρέλαιο και οι κερδοσκόποι που … μυρίζονται τα κέρδη από απόσταση, βουτάνε με μανία στην αγορά.Δεν είναι λίγοι που βλέπουν το πετρέλαιο ως ένα από τα hot trades του 2011, και όπως δείχνουν τα θεμελιώδη, μάλλον έτσι θα γίνει.
Iδού λοιπόν τα 8 σημάδια που δείχνουν πως το ράλι του πετρελαίου το 2011 είναι ένα σίγουρο στοίχημα.
Πρώτον, τα futures του αργού για τον μήνα Ιανουάριο, «χτυπούν» υψηλό δύο ετών. Οι τελευταίοι δύο μήνες δείχνουν μία ξεκάθαρη τάση πως δημιουργείται η βάση για εκτόξευση του πετρελαίου. Μέσα σε μόλις έναν μήνα, η τιμή του έχει εκτοξευθεί 15%.
Δεύτερον, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο, απλά συνεχίζει να αυξάνεται. Ομως, αντίθετα με το παρελθόν, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης έρχεται από τις αναδυόμενες αγορές. Σήμερα, ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο δεν είναι οι ΗΠΑ, αλλά η Κίνα
Τρίτον, αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στην τιμή του πετρελαίου σήμερα είναι απλά η συνέχιση μίας τεράστιας ανοδικής κίνησης η οποία διεκόπη από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όπως τονίζουν οι ειδικοί της αγοράς.
Τέταρτον, μέρος του λόγου που το πετρέλαιο ενισχύεται, είναι ο δεύτερος γύρος νομισματικής χαλάρωσης της Fed. Οσο η Fed συνεχίζει να τονώνει με φρέσκο χρήμα το χρηματοοικονομικό σύστημα, είναι αναπόφευκτο πως η τιμή των… πάντων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, θα ανέβει.
Πέμπτον, οι long θέσεις των κερδοσκόπων ξεπερνούν κατά πολύ πλέον τις short θέσεις. Οι κερδοσκόποι έχουν ήδη αρχίσει να τοποθετούνται έντονα υπέρ τις εκτίναξης της τιμής του πετρελαιου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την CFTC, οι long θέσεις στον μαύρο χρυσό ξεπερνούν κατά 206.000 περίπου, τις short. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι οι επενδυτές δεν περιμένουν το πετρέλαιο να διορθώνει σύντομα.
Εκτον, η άποψη που κυριαρχεί ανάμεσα στα ανώτατα στελέχη των πετρελαϊκών εταιρειών είναι πως το πετρέλαιο θα ανέβει κι άλλο το 2011. O Joe Petrowski, διευθύνων σύμβουλος της Gulf Oil και του Cumberland Gulf Group, πρόσφατα τόνισε ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα να δούμε το πετρέλαιο να αγγίζει τα 147 δολάρια το βαρέλι, πριν την Memorial Day, δηλαδή τα τέλη του Μάιου. O John Hofmeister, πρώην πρόεδρος της Shell Oil, πιστεύει ότι οι αμερικανοί θα πληρώνουν 5 δολ. το γαλόνι ( από σχεδόν 3 δολ. σήμερα) για να βάλουν βενζίνη το 2012.
‘Εβδομον, πολλές χώρες του ΟΠΕΚ δείχνουν να υποστηρίζουν τη συνέχιση της αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Ο Mohammad Ali Khatibi, εκπρόσωπος του Ιράν στον ΟΠΕΚ, είπε πριν μερικές ημέρες πως τα 100 δολ. το βαρέλι είναι θέμα ημερών.
Τέλος, οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες επίσης «βλέπουν» το πετρέλαιο σημαντικά υψηλότερα, όχι μονο το 2011 αλλά και το 2012. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Goldman Sachs, η τιμή του πετρελαίου θα αγγίξει τα 105 δολάρια το βαρέλι το 2011, ενώ σύμφωνα με την JP Morgan το 2012 το πετρέλαιο θα διαπραγματεύεται στα 120 δολ. το βαρέλι.
reporter
________________________________________
οδεύουμε σε μια απλή επιβεβαίωση της growth recession με μίνι double dip?
Χ.Α., όπως λέμε Βενεζουέλα! – 28.000 οι ανοικτές θέσεις στα παράγωγα…
Πάνω από 28.000 ανέρχονται οι ανοικτές θέσεις στην αγορά παραγώγων, δύο μόλις συνεδριάσεις πριν το τέλος του χρόνου. Ταυτόχρονα, το Χ.Α. μπήκε το 2010 στη μαύρη λίστα των αποδόσεων, αφού σύμφωνα με την ανάλυση της Merit Χρηματιστηριακή, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το ελληνικό χρηματιστήριο "συναγωνίζεται" τη Βενεζουέλα στον πυθμένα των χρηματιστηριακών επιδόσεων ανά τον κόσμο.
Αναμένεται έκρηξη στις διεθνείς αγορές τον Ιανουάριο
Αναταραχές στις διεθνείς αγορές περιμένει τον Ιανουάριο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θα πρόκειται για μια επίθεση κατά της Ελλάδας.
Όσο υπάρχει αυτή η αναταραχή, τα spreads των ομολόγων δεν πρόκειται να υποχωρήσουν και όσο δεν λύνεται συνολικά το ζήτημα στην Ευρωζώνη, δεν θα λυθεί και το ελληνικό πρόβλημα, είπε.
Όλα είναι ρευστά αυτή την περίοδο στην Ευρωζώνη, καθώς όλοι σκέπτονται και περιμένουν την έκρηξη του Ιανουαρίου για να πάρουν αποφάσεις, πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων προς το ΔΝΤ και την ΕΕ θα γίνει, ενώ στις 15 Ιανουαρίου η κυβέρνηση θα φέρει το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα. Ήδη έχουν γίνει συζητήσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με φορείς για το θέμα αυτό, ενώ ο υπουργός είχε και συνάντηση με εκπροσώπους του τεχνικού επιμελητηρίου, στην οποία ωστόσο δεν υπήρξε ταύτιση θέσεων.
Σημειώνεται πάντως ότι κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν ανησυχίες για τυχόν υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους ξένους οίκους στο προσεχές διάστημα, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα σχετίζεται περισσότερο με τις εκτιμήσεις για τις τράπεζες, παρά για την κατάσταση της ίδιας της οικονομίας. Όπως τονίζουν, πάντως, εάν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο, οι τράπεζες θα μπορέσουν να ζητήσουν τη στήριξη από το ταμείο των 25 δισ. ευρώ.http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=91443
Κίνα: Χαμηλότερη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής
Χαμηλότερη αύξηση για πρώτη φορά σε πέντε μήνες σημείωσε τον Δεκέμβριο η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας, καθώς η κυβέρνηση σκλήρυνε τη νομισματική της πολιτική, θέτοντας όρους για την αποδοτικότητα της ενέργειας και τη μόλυνση του περιβάλλοντος.
Ο PMI που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η HSBC Holdings Plc και η Markit Economics υποχώρησε στα 54,4 από 55,3 τον Νοέμβριο. Τα στοιχεία είναι εποχιακώς προσαρμοσμένα και ο δείκτης πάνω από το 50 καταδεικνύει ανάπτυξη.
Ο Shanghai Composite Index υποχώρησε 0,4% στις 11:30 π.μ. τοπική ώρα. Το νόμισμα της χώρας, γιουάν, άγγιξε τα 6,6142 ανά δολάριο ΗΠΑ, τα υψηλότερα επίπεδα από το 1993.
Ο σημερινός ΡΜΙ ήταν ο χαμηλότερος σε τρεις μήνες έναντι μείωσης που σημείωσε τον Ιούλιο. Για το τέταρτο τρίμηνο ως σύνολο, ο δείκτης είχε τις καλύτερες επιδόσεις από το πρώτο τρίμηνο φέτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της HSBC.
Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 9,6% το τρίτο τρίμηνο από το προηγούμενο έτος. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 5,1% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τα μέγιστα σε 28 μήνες και οι τιμές παραγωγού σημείωσαν αύξηση 6,1%.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1915625
Ο PMI που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η HSBC Holdings Plc και η Markit Economics υποχώρησε στα 54,4 από 55,3 τον Νοέμβριο. Τα στοιχεία είναι εποχιακώς προσαρμοσμένα και ο δείκτης πάνω από το 50 καταδεικνύει ανάπτυξη.
Ο Shanghai Composite Index υποχώρησε 0,4% στις 11:30 π.μ. τοπική ώρα. Το νόμισμα της χώρας, γιουάν, άγγιξε τα 6,6142 ανά δολάριο ΗΠΑ, τα υψηλότερα επίπεδα από το 1993.
Ο σημερινός ΡΜΙ ήταν ο χαμηλότερος σε τρεις μήνες έναντι μείωσης που σημείωσε τον Ιούλιο. Για το τέταρτο τρίμηνο ως σύνολο, ο δείκτης είχε τις καλύτερες επιδόσεις από το πρώτο τρίμηνο φέτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της HSBC.
Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 9,6% το τρίτο τρίμηνο από το προηγούμενο έτος. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 5,1% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τα μέγιστα σε 28 μήνες και οι τιμές παραγωγού σημείωσαν αύξηση 6,1%.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1915625
Newsweek: Σπόροι αναγέννησης στην ελληνική οικονομία
Θετικές κρίσεις για την πολιτική της κυβέρνησης και προσωπικά τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου διατυπώνει το περιοδικό Newsweek με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοσή του.
Σε εκτενή ανάλυση του Stefan Theil, όσο αφορά τις προοπτικές έκβασης της ευρωπαϊκής οικονομίας, δίνεται έμφαση στην περίπτωση της Ελλάδας.
Παρά το ότι σημειώνεται «η αποτυχία του οικονομικοπολιτικού συστήματος της Ελλάδας» και ότι πρόκειται για χώρα «μοναδική στη δυσλειτουργικότητα» ή ως το «πλέον σπάταλο και διεφθαρμένο δυτικό κράτος", υπογραμμίζοντας τη "συντριβή» της Ελλάδας από το εθνικό χρέος των 400 δισ. δολαρίων, ο δημοσιογράφος εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για τις οικονομικές και γενικότερες προοπτικές της Ελλάδας.
Όπως αναφέρει, «στόχος του Γιώργου Παπανδρέου είναι ακριβώς το να αλλάξει τα δεδομένα για την Ελλάδα και για το σκοπό αυτό αντιμετώπισε αποφασιστικά απεργίες και διαδηλώσεις και ξεκίνησε με την κατάργηση των αυστηρών ελέγχων σε πολλούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, απελευθερώνοντας για πρώτη φορά τον ανταγωνισμό».
Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά σε σειρά μεταρρυθμιστικών μέτρων της κυβέρνησης, όπως: η ψήφιση του νόμου fast-track για την ενθάρρυνση των επενδύσεων, η προωθούμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η οποία θα καταργήσει τον «ασφυκτικό έλεγχο» στα πανεπιστήμια, ο «ριζοσπαστικός» νέος νόμος για τη διαφάνεια, ο οποίος «στοχεύει στο να ξεριζώσει τη διαφθορά και τη «σοβιετικού τύπου παραποίηση στοιχείων όσον αφορά το χρέος της χώρας και θα μπορούσε έτσι να καταστήσει την Ελλάδα την πλέον ανοιχτή κυβέρνηση στην Ευρώπη», όπως τονίζεται. Ο νόμος για τη διαφάνεια χαρακτηρίζει «επαναστατικός, με δυνατότητα να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης».
Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε «ανάλογα μεταρρυθμιστικά» μέτρα που έχουν ληφθεί ανά την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης, ωστόσο επισημαίνεται ότι η πρόκληση για τους Ευρωπαίους ηγέτες γενικά και για τον κ. Παπανδρέου ειδικότερα, είναι το κατά πόσο οι μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης θα αποδώσουν αρκετά γρήγορα ώστε να εξισορροπήσουν τις πιέσεις από τη μείωση των κρατικών δαπανών και από τα μέτρα λιτότητας.
Επιπλέον, καταγράφεται «το άνοιγμα της Ελλάδας» σε διεθνείς επενδύσεις και στις σχετικές συμφωνίες με την Κίνα και το Κατάρ, επισημαίνοντας ότι τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, είναι η «αρχή στον αγώνα των μεταρρυθμίσεων» που απαιτούνται για να δημιουργηθεί οικονομική ανάπτυξη σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Τέλος, αναφέρεται ότι «στο παρελθόν, οι κρίσεις δημιούργησαν ευκαιρίες για χώρες και κοινωνίες να επανεφεύρουν τους εαυτούς τους. Η πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης υποδηλώνει ότι οι ηγέτες της ξεκινούν να προωθούν μεταρρυθμίσεις μόνο όταν βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο. Ο κ. Παπανδρέου δηλώνει ότι η κρίση χρέους της χώρας του κατέστησε δυνατή την προώθηση αλλαγών που δεν θα ήταν εφικτές υπό ομαλές συνθήκες. Η Ευρώπη μπορεί να βρίσκεται ακόμη στα μισά της κρίσης της. Αλλά, σε πάσχουσες οικονομίες όπως της Ελλάδας, σπέρνονται οι σπόροι της αναγέννησης».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1915539
Σε εκτενή ανάλυση του Stefan Theil, όσο αφορά τις προοπτικές έκβασης της ευρωπαϊκής οικονομίας, δίνεται έμφαση στην περίπτωση της Ελλάδας.
Παρά το ότι σημειώνεται «η αποτυχία του οικονομικοπολιτικού συστήματος της Ελλάδας» και ότι πρόκειται για χώρα «μοναδική στη δυσλειτουργικότητα» ή ως το «πλέον σπάταλο και διεφθαρμένο δυτικό κράτος", υπογραμμίζοντας τη "συντριβή» της Ελλάδας από το εθνικό χρέος των 400 δισ. δολαρίων, ο δημοσιογράφος εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για τις οικονομικές και γενικότερες προοπτικές της Ελλάδας.
Όπως αναφέρει, «στόχος του Γιώργου Παπανδρέου είναι ακριβώς το να αλλάξει τα δεδομένα για την Ελλάδα και για το σκοπό αυτό αντιμετώπισε αποφασιστικά απεργίες και διαδηλώσεις και ξεκίνησε με την κατάργηση των αυστηρών ελέγχων σε πολλούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, απελευθερώνοντας για πρώτη φορά τον ανταγωνισμό».
Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά σε σειρά μεταρρυθμιστικών μέτρων της κυβέρνησης, όπως: η ψήφιση του νόμου fast-track για την ενθάρρυνση των επενδύσεων, η προωθούμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η οποία θα καταργήσει τον «ασφυκτικό έλεγχο» στα πανεπιστήμια, ο «ριζοσπαστικός» νέος νόμος για τη διαφάνεια, ο οποίος «στοχεύει στο να ξεριζώσει τη διαφθορά και τη «σοβιετικού τύπου παραποίηση στοιχείων όσον αφορά το χρέος της χώρας και θα μπορούσε έτσι να καταστήσει την Ελλάδα την πλέον ανοιχτή κυβέρνηση στην Ευρώπη», όπως τονίζεται. Ο νόμος για τη διαφάνεια χαρακτηρίζει «επαναστατικός, με δυνατότητα να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης».
Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε «ανάλογα μεταρρυθμιστικά» μέτρα που έχουν ληφθεί ανά την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης, ωστόσο επισημαίνεται ότι η πρόκληση για τους Ευρωπαίους ηγέτες γενικά και για τον κ. Παπανδρέου ειδικότερα, είναι το κατά πόσο οι μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης θα αποδώσουν αρκετά γρήγορα ώστε να εξισορροπήσουν τις πιέσεις από τη μείωση των κρατικών δαπανών και από τα μέτρα λιτότητας.
Επιπλέον, καταγράφεται «το άνοιγμα της Ελλάδας» σε διεθνείς επενδύσεις και στις σχετικές συμφωνίες με την Κίνα και το Κατάρ, επισημαίνοντας ότι τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, είναι η «αρχή στον αγώνα των μεταρρυθμίσεων» που απαιτούνται για να δημιουργηθεί οικονομική ανάπτυξη σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Τέλος, αναφέρεται ότι «στο παρελθόν, οι κρίσεις δημιούργησαν ευκαιρίες για χώρες και κοινωνίες να επανεφεύρουν τους εαυτούς τους. Η πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης υποδηλώνει ότι οι ηγέτες της ξεκινούν να προωθούν μεταρρυθμίσεις μόνο όταν βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο. Ο κ. Παπανδρέου δηλώνει ότι η κρίση χρέους της χώρας του κατέστησε δυνατή την προώθηση αλλαγών που δεν θα ήταν εφικτές υπό ομαλές συνθήκες. Η Ευρώπη μπορεί να βρίσκεται ακόμη στα μισά της κρίσης της. Αλλά, σε πάσχουσες οικονομίες όπως της Ελλάδας, σπέρνονται οι σπόροι της αναγέννησης».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1915539
29.12.10
Εσθονία στο ευρώ, Ουγγαρία στην προεδρία: Τα σύννεφα σε Ταλίν και Βουδαπέστη σκοτεινιάζουν την Ευρώπη
H Εσθονία θα αποτελέσει από το Σάββατο το πρωί την πρώτη χώρα της πρώην Ανατολικής Ευρώπης και μάλιστα της πρώην σοβιετικής αυτοκρατορίας, που θα χρησιμοποιήσει το ευρώ, ενώ η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα περάσει στην Ουγγαρία, που βρίσκεται ήδη κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ.
Η είσοδος της Εσθονίας στην Eυρωζώνη πραγματοποιείται στην πλέον αρνητική περίοδο για το ευρώ και μετά από τεράστιες οικονομικές θυσίες της χώρας.
Τη στιγμή που οι Εσθονοί φοβούνται ότι η είσοδος τους στην Ευρωζώνη θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις, οι τιμές των τροφίμων ήδη έχουν εκτιναχθεί σε απαγορευτικά επίπεδα.
Η ανεργία την Εσθονία φθάνει στο 18% και διαρκώς περισσότερες οικογένειες εξαρτούν την επιβίωσή τους από την Eesti Toidupank, την Τράπεζα Τροφής της Εσθονίας, μιας εθελοντικής τράπεζας διανομής τροφίμων σε ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.
Από την πλευρά τους οικονομικοί αναλυτές του Ταλίν φοβούνται ότι η μικρή Εσθονία θα βρεθεί στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, εξαιτίας του υψηλού χρέους της, εξορκίζοντας ήδη την προοπτική στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.
Το πλήγμα για την εικόνα του ευρώ θα ήταν αρκετά μεγάλο σε μια τέτοια περίπτωση, παρόλο που η Εσθονία είναι πολύ μικρή για να δημιουργήσει νέους οικονομικούς πονοκεφάλους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ.
Η κατάσταση είναι πιο σύνθετη για την Ουγγαρία, η οποία διατηρεί ταραχώδεις σχέσεις με το ΔΝΤ και μαζί με την Πολωνία οδηγούν την εξέγερση των νέων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον των προσπαθειών της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας να μειώσουν τον προϋπολογισμό της κοινότητας από το 2013 έως το 2020, διαγράφοντας την προσδοκία για τη ροή οικονομικών πόρων προς τις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του 47χρονου Βίκτορ Όρμπαν, ενός από τους νέους ήρωες της αντισοβιετικής επανάστασης του 1989, οδήγησε σε εντάσεις με το ΔΝΤ και την Κομισιόν στο οικονομικό επίπεδο, ενώ τώρα τροφοδοτεί πολιτικές εντάσεις υιοθετώντας αυταρχικά μέτρα λογοκρισίας, τον έλεγχο του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του διορισμού των μελών της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας από την κυβέρνηση, που έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές των δυτικών δημοκρατιών και οδήγησαν τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε διπλωματικές και μη αντιδράσεις.
Ο κίνδυνος να οδηγηθεί η χώρα σε χρεοκοπία έχει οδηγήσει στην αναβίωση του εθνικισμού, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση θα ακολουθήσει σε αρκετό βαθμό τις αντικοινοτικές και λαϊκίστικες πτυχές του πολωνικού εθνικισμού.
Δύο χρόνια μετά τη διάσωση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ με ένα δάνειο 20 δισ. ευρώ ο κ. Όρμπαν προειδοποίησε ότι πρέπει «να ανακτήσουμε ξανά την ανεξαρτησία μας, δεν έχουν ανάγκη να μας λέει κάποιος από την Ουάσιγκτον ή τις Βρυξέλλες τι μέτρα πρέπει να πάρουμε για να βγούμε από την κρίση», απορρίπτοντας την πολιτική της λιτότητας μαζί με τα 5 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης του δανείου από το ΔΝΤ, αφήνοντας ανοικτές τις πόρτες της Βουδαπέστης μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ουγγαρία διαθέτει το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην Ευρώπη, που φθάνει μόλις στο 55%, ενώ το εν τρίτο των κατοίκων της βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας.http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=91432
________________________________________________
Στα πλαίσια της εφαρμοζόμενης τροϊκανής δημοκρατίας, θα έπρεπε να έχει απαγορευθεί η κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ σε χώρες που είτε κρατικοποιούν τα συνταξιοδοτικά συστήματα είτε φορολογούν τις τράπεζες είτε δεν υπογράφουν μνημόνια για δόσεις τάξεως €5δισ.
Αντίθετα, χώρες με ύφεση 15% το 2009 είναι ευπρόσδεκτες στο κοινό νόμισμα!
Ευρωζώνη: Αυξήθηκε η προσφορά χρήματος το Νοέμβριο Πηγή:www.capital.gr
ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones)-- Με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα άνω του ενός έτους αναπτύχθηκε η προσφορά χρήματος στην Ευρωζώνη το Νοέμβριο, εξέλιξη που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην ανάκαμψη του δανεισμού προς τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αναλυτικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι ο δείκτης προσφοράς χρήματος Μ3 στις 16 χώρες που μοιράζονται το ευρώ ενισχύθηκε 1,9% από 0,9% (αναθεωρημένα στοιχεία) τον Οκτώβριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση από τον Αύγουστο του 2009.
Στο ίδιο διάστημα επιταχύνθηκε και ο δανεισμός προς τον ιδιωτικό τομέα, σημειώνοντας –συγκρατημένη ακόμα- αύξηση 2% από 1,5% τον Οκτώβριο, λόγω κυρίως θετικών ροών 11 δισ. ευρώ σε δανεισμό προς επιχειρήσεις, έπειτα από μείωση κατά 10 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Και ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά συνέχισε να επεκτείνεται, παρά τις ελαφρά μειωμένες καθαρές ροές 10 δισ. ευρώ από 13 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.
Σε βάση τριών μηνών, που αποκλείει ορισμένες από τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις στην προσφορά χρήματος, ο M3 σημείωσε άνοδο 1,3% την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου, από 1,1% την περίοδο Αυγούστου-Οκτωβρίου.
Εν αντιθέσει, η ανάπτυξη του δείκτη μέτρησης της προσφοράς χρήματος Μ1 συνέχισε να επιβραδύνεται, με το ρυθμό να υποχωρεί στο 4,6% από 4,9% ένα μήνα νωρίτερα.
ΗΠΑ: Θεαματική αύξηση κατασχέσεων ακινήτων το γ΄ τρίμηνο
Άλμα σημείωσαν οι κατασχέσεις κατοικιών στις ΗΠΑ το γ΄ τρίμηνο καθώς η αμερικανική στεγαστική αγορά συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των αμερικανικών τραπεζικών αρχών.
Όπως αναφέρουν, ένας λόγος για την αύξηση στις κατασχέσεις είναι ότι οι τράπεζες "εξάντλησαν" τις επιλογές τους για να κρατήσουν ιδιοκτήτες που έχουν σταματήσει τις πληρωμές στα σπίτια τους μέσω προγραμμάτων τροποποίησης των δανείων.
Οι νέες κατασχέσεις αυξήθηκαν στις 382.000 το γ΄ τρίμηνο, σημειώνοντας άλμα 31,2% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο και άνοδο 3,7% σε ετήσια βάση, όπως αναφέρουν σε έκθεση τους το Office of the Comptroller of the Currency και το Office of Thrift Supervision.
Ο αριθμός των κατασχέσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη έφτασε τις 1,2 εκατ. σημειώνοντας άνοδο 4,5% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο και 10,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Στην έκθεση σημειώνεται η μεγάλη υποχώρηση στον αριθμό των τροποποιήσεων των δανείων μέσω του προγράμματος Home Affordable Modification Program (HAMP) της κυβέρνησης Ομπάμα για την ανάσχεση των κατασχέσεων. Οι τροποποιήσεις δανείων μέσω του HAMP υποχώρησαν σχεδόν 46% το γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με την έκθεση.
Όπως αναφέρουν, ένας λόγος για την αύξηση στις κατασχέσεις είναι ότι οι τράπεζες "εξάντλησαν" τις επιλογές τους για να κρατήσουν ιδιοκτήτες που έχουν σταματήσει τις πληρωμές στα σπίτια τους μέσω προγραμμάτων τροποποίησης των δανείων.
Οι νέες κατασχέσεις αυξήθηκαν στις 382.000 το γ΄ τρίμηνο, σημειώνοντας άλμα 31,2% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο και άνοδο 3,7% σε ετήσια βάση, όπως αναφέρουν σε έκθεση τους το Office of the Comptroller of the Currency και το Office of Thrift Supervision.
Ο αριθμός των κατασχέσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη έφτασε τις 1,2 εκατ. σημειώνοντας άνοδο 4,5% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο και 10,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Στην έκθεση σημειώνεται η μεγάλη υποχώρηση στον αριθμό των τροποποιήσεων των δανείων μέσω του προγράμματος Home Affordable Modification Program (HAMP) της κυβέρνησης Ομπάμα για την ανάσχεση των κατασχέσεων. Οι τροποποιήσεις δανείων μέσω του HAMP υποχώρησαν σχεδόν 46% το γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με την έκθεση.
http://www.capital.gr/news.asp?id=1109093
Eθνική Sec: Οι κορυφαίες επιλογές του 2011
Η αποτελεσματική εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και τη βελτίωση του κλίματος στον ιδιωτικό τομέα θα μπορούσαν να αποτελέσουν το σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία το 2011, αναφέρει η Εθνική Sec στο «Greek Investment Book 2011».
Οι κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής για το νέο έτος περιλαμβάνουν τις μετοχές των 3Ε, ΟΤΕ, Τραπεζα Κυπρου και Μέτκα. Επίσης στις "αγαπημένες" μετοχές συγκαταλέγονται οι ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Τιτάν, Alpha Bank και Folli Follie.
http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/620221/Article.aspx
Οι κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής για το νέο έτος περιλαμβάνουν τις μετοχές των 3Ε, ΟΤΕ, Τραπεζα Κυπρου και Μέτκα. Επίσης στις "αγαπημένες" μετοχές συγκαταλέγονται οι ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Τιτάν, Alpha Bank και Folli Follie.
http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/620221/Article.aspx
Γερμανία: Αύξηση του πληθωρισμού στο 1.7% τον Δεκ
Στο 1,7% ενισχύθηκε ο πληθωρισμός στην Γερμανία τον Δεκέμβριο από 1,5% τον προηγούμενο μήνα σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.
Πρόκειται για την υψηλότερη ένδειξη πληθωρισμού από τον Οκτώβριο του 2008. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 1%, που αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 2004.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/620217/ArticleNewsWorld.aspx
Πρόκειται για την υψηλότερη ένδειξη πληθωρισμού από τον Οκτώβριο του 2008. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 1%, που αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 2004.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/620217/ArticleNewsWorld.aspx
Ο τρίτος χαμηλότερος τζίρος, επταετίας και πλέον!
Γ.Δείκτης | 1,428.15 | ...1.21%...Αξία...37,562,823 |
Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης εξασφάλισε θετικό πρόσημο, όμως ο απελπιστικά χαμηλός τζίρος έδωσε την εντύπωση περισσότερο ότι πήγαν διακοπές οι πωλητές και λιγότερο ότι οι αγοραστές ανέλαβαν πρωτοβουλίες έστω και της τελευταίας στιγμής.
αξίζει υποσημείωσης ότι ο σημερινός τζίρος τα 37,6 εκατ. ευρώ είναι ο τρίτος χαμηλότερος των τελευταίων 93 μηνών, με τους αμέσως χαμηλότερους τζίρους (σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ) να έχουν σημειωθεί στις 10/2/2003 (36,69 εκατ.) και στις 17/2/2003 (35,5 εκατ.) και τους αμέσως υψηλότερους στις 5/8/2002 (37,94 εκατ.) και στις 5/7/2010 (38,16 εκατ.)
http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/620230/ArticleMarketComment.aspx
Sweden Shows Central Bankers How to Fight Next Asset Bubble
Sweden’s central bank may set the direction for other policy makers as it looks beyond conventional inflation targets to asset-price growth in an effort to prevent the next bubble.
“Not countering asset-price increases has been the conventional wisdom among central banks, but what has it actually resulted in?” said Tina Mortensen, an economist at Citigroup Inc. in London. “Surely the current crisis has made central bankers rethink policy; Sweden is actually facing this problem” because “asset prices and monetary policy are a hot topic,” she said.
Riksbank Governor Stefan Ingves has raised the repo rate four times since July even as inflation remains below the bank’s 2 percent target. The increases occurred as house prices move above pre-crisis levels and credit growth hovers near 9 percent. While Sweden raises rates, the U.S., the euro region, Japan and the U.K. are keeping borrowing costs at record lows.
The financial crisis that started more than two years ago was exacerbated by central banks holding rates too low as inflation gauges failed to capture asset-price growth, according to Johnny Akerholm, president of the Helsinki-based Nordic Investment Bank. He says most policy makers are repeating the mistake.
“We are practically re-running the same situation these days,” he said in his bank’s Dec. 17 newsletter. “Rates are low and the central banks are ‘printing money’ while virtually all prices, except the consumer prices in industrial countries, are increasing rapidly.”
Rates ‘Normalized’
Policy makers in Europe and the U.S. have started to warn of the risks associated with low rates. Bank of England Monetary Policy Committee member Andrew Sentance voted for a seventh month to raise the benchmark from a record-low 0.5 percent at the bank’s Dec. 9 meeting. Paul Fisher, the bank’s markets director, told the Daily Telegraph last week that rates should be “normalized” to about 5 percent.
European Central Bank Executive Board member Juergen Stark says monetary policy should address the threat of financial imbalances and wants forecasting models to provide broader gauges of the economy. He’s spent the past year warning that an extension of the ECB’s liquidity program risks sowing “the seeds for new imbalances.”
Still, ECB President Jean-Claude Trichet said as recently as Dec. 2 the bank will keep providing emergency funds to banks through the first quarter. The ECB’s benchmark rate has remained at a record low 1 percent since May 2009.
Mopping Up Bubbles
In the U.S., Kansas City Fed President Thomas Hoenig said this month the “continued high level of monetary accommodation” may “destabilize the economy.” The Fed has kept its main rate at zero to 0.25 percent since December 2008. The Fed said last month it will buy $600 billion of Treasuries through June, helping keep yields low.
“There’s a risk that if policy makers react to a bubble bursting by aggressively loosening monetary policy, it may lead to new damaging bubbles emerging,” said Ben May, an economist at Capital Economics Ltd. in London. “The conventional wisdom amongst policy makers has been that you shouldn’t lean on bubbles and that the best thing to do is just to try to mop them up when they burst. In hindsight, that looks like a mistake.”
Swedish headline inflation has lagged behind the Riksbank’s target since December 2008. Inflation adjusted for mortgage costs will remain below target through 2013, the bank estimates.
Growth vs Debt
House prices, by contrast, rose for a 19th consecutive month in the quarter through November, gaining at an annual rate of 5 percent. The Riksbank, which raised its repo rate to 1.25 percent on Dec. 15, said then higher rates are needed to slow credit growth.
The bank is also trying to steer the fastest economic rebound in the European Union as it estimates growth of 5.5 percent this year. It expects the repo rate to average 3.3 percent in 2013, while economic growth will slow to 2.3 percent in 2012.
“The focus on issues such as the level of household debt suggests the Riksbank might rather have a period of slightly weaker growth or below-target inflation than a surge in indebtedness and perhaps another boom in house prices,” May said.
Fed Chairman Ben S. Bernanke said in a Nov. 16 speech that policy makers “have to keep an open mind” on the possibility of using interest rates to pop asset bubbles. He added that the “best approach here, if at all possible, is to use supervisory and regulatory methods.”
Bypassing Rules
Outside Europe and the U.S., Bank of Israel Governor Stanley Fischer has incorporated bubble fighting into policy in a country where housing supply is shaped by government control of land. Fischer, who also oversees Israel’s banking regulation, left the benchmark rate at 2 percent this week in part because house prices cooled.
According to Mortensen at Citigroup, regulation alone has done little to cool Sweden’s house-price growth. Banks, which have had to cap mortgage lending at 85 percent of a property’s value since Oct. 1, “just seem to come up with alternative products” to bypass the rule, Mortensen said.
“I wouldn’t be surprised, given what we have just been through, if this leads to some kind of rethinking, also globally,” she said.
http://www.bloomberg.com/news/2010-12-28/sweden-shows-central-bankers-how-to-fight-against-next-asset-price-bubble.html
“Not countering asset-price increases has been the conventional wisdom among central banks, but what has it actually resulted in?” said Tina Mortensen, an economist at Citigroup Inc. in London. “Surely the current crisis has made central bankers rethink policy; Sweden is actually facing this problem” because “asset prices and monetary policy are a hot topic,” she said.
Riksbank Governor Stefan Ingves has raised the repo rate four times since July even as inflation remains below the bank’s 2 percent target. The increases occurred as house prices move above pre-crisis levels and credit growth hovers near 9 percent. While Sweden raises rates, the U.S., the euro region, Japan and the U.K. are keeping borrowing costs at record lows.
The financial crisis that started more than two years ago was exacerbated by central banks holding rates too low as inflation gauges failed to capture asset-price growth, according to Johnny Akerholm, president of the Helsinki-based Nordic Investment Bank. He says most policy makers are repeating the mistake.
“We are practically re-running the same situation these days,” he said in his bank’s Dec. 17 newsletter. “Rates are low and the central banks are ‘printing money’ while virtually all prices, except the consumer prices in industrial countries, are increasing rapidly.”
Rates ‘Normalized’
Policy makers in Europe and the U.S. have started to warn of the risks associated with low rates. Bank of England Monetary Policy Committee member Andrew Sentance voted for a seventh month to raise the benchmark from a record-low 0.5 percent at the bank’s Dec. 9 meeting. Paul Fisher, the bank’s markets director, told the Daily Telegraph last week that rates should be “normalized” to about 5 percent.
European Central Bank Executive Board member Juergen Stark says monetary policy should address the threat of financial imbalances and wants forecasting models to provide broader gauges of the economy. He’s spent the past year warning that an extension of the ECB’s liquidity program risks sowing “the seeds for new imbalances.”
Still, ECB President Jean-Claude Trichet said as recently as Dec. 2 the bank will keep providing emergency funds to banks through the first quarter. The ECB’s benchmark rate has remained at a record low 1 percent since May 2009.
Mopping Up Bubbles
In the U.S., Kansas City Fed President Thomas Hoenig said this month the “continued high level of monetary accommodation” may “destabilize the economy.” The Fed has kept its main rate at zero to 0.25 percent since December 2008. The Fed said last month it will buy $600 billion of Treasuries through June, helping keep yields low.
“There’s a risk that if policy makers react to a bubble bursting by aggressively loosening monetary policy, it may lead to new damaging bubbles emerging,” said Ben May, an economist at Capital Economics Ltd. in London. “The conventional wisdom amongst policy makers has been that you shouldn’t lean on bubbles and that the best thing to do is just to try to mop them up when they burst. In hindsight, that looks like a mistake.”
Swedish headline inflation has lagged behind the Riksbank’s target since December 2008. Inflation adjusted for mortgage costs will remain below target through 2013, the bank estimates.
Growth vs Debt
House prices, by contrast, rose for a 19th consecutive month in the quarter through November, gaining at an annual rate of 5 percent. The Riksbank, which raised its repo rate to 1.25 percent on Dec. 15, said then higher rates are needed to slow credit growth.
The bank is also trying to steer the fastest economic rebound in the European Union as it estimates growth of 5.5 percent this year. It expects the repo rate to average 3.3 percent in 2013, while economic growth will slow to 2.3 percent in 2012.
“The focus on issues such as the level of household debt suggests the Riksbank might rather have a period of slightly weaker growth or below-target inflation than a surge in indebtedness and perhaps another boom in house prices,” May said.
Fed Chairman Ben S. Bernanke said in a Nov. 16 speech that policy makers “have to keep an open mind” on the possibility of using interest rates to pop asset bubbles. He added that the “best approach here, if at all possible, is to use supervisory and regulatory methods.”
Bypassing Rules
Outside Europe and the U.S., Bank of Israel Governor Stanley Fischer has incorporated bubble fighting into policy in a country where housing supply is shaped by government control of land. Fischer, who also oversees Israel’s banking regulation, left the benchmark rate at 2 percent this week in part because house prices cooled.
According to Mortensen at Citigroup, regulation alone has done little to cool Sweden’s house-price growth. Banks, which have had to cap mortgage lending at 85 percent of a property’s value since Oct. 1, “just seem to come up with alternative products” to bypass the rule, Mortensen said.
“I wouldn’t be surprised, given what we have just been through, if this leads to some kind of rethinking, also globally,” she said.
http://www.bloomberg.com/news/2010-12-28/sweden-shows-central-bankers-how-to-fight-against-next-asset-price-bubble.html
Labels:
αναδημοσιεύσεις,
αξιολόγηση,
αποτελέσματα,
δάνεια,
επιτόκιο,
μέτρα κρίσης,
προτάσεις,
τράπεζες,
τρόποι σκέψης
Subscribe to:
Posts (Atom)