27.12.10

Ευρωζώνη: Στο 1,5% αναμένεται ο ρυθμός ανάπτυξης το 2011

Επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης στο 1,5% το 2011 από το 1,7% που εκτιμάται ότι θα είναι φέτος, προβλέπουν οικονομολόγοι σε έρευνα που έκανε το πρακτορείο Ρόιτερ. Ο λόγος για την επιβράδυνση, όπως αναφέρει το πρακτορείο, είναι ότι η ταυτόχρονη δημοσιονομική προσαρμογή από πολλές χώρες θα ασκήσει μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πίεση στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη στο 1,5% το 2011 από 1,7% που εκτιμάται ότι θα είναι φέτος, προβλέπουν οι οικονομολόγοι σε έρευνα που διεξήγαγε το πρακτορείο Reuters.
Όπως εξηγούν, η ταυτόχρονη δημοσιονομική προσαρμογή από πολλές χώρες θα ασκήσει μεγαλύτερη της αναμενόμενης πίεση στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Την προοπτική λιτότητας αντιμετωπίζουν και οι ΗΠΑ το 2011, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν στη Γερουσία για μείωση των κρατικών δαπανών, αφού πρώτα συμφώνησαν με τον πρόεδρο Ομπάμα να επεκταθούν για άλλα δύο χρόνια οι φορολογικές ελαφρύνσεις που έληγαν φέτος.
Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας προβλέπεται κάπως καλύτερη έναντι της ευρωπαϊκής, αλλά πολύ χαμηλότερη από αυτή που απαιτείται για να ανακάμψει η αγορά εργασίας.
Όπως αναφέρει στο δημοσίευμα του πρακτορείου, το 2011 πολλές από τις αναπτυγμένες οικονομίες του κόσμου θα ακολουθήσουν πολιτικές λιτότητας, ενώ οι ταχέως αναπτυσσόμενες αναδυόμενες οικονομίες θα διατρέχουν τον κίνδυνο υπερθέρμανσης.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1914256

No comments: