29.12.10

Ευρωζώνη: Αυξήθηκε η προσφορά χρήματος το Νοέμβριο Πηγή:www.capital.gr

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones)-- Με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα άνω του ενός έτους αναπτύχθηκε η προσφορά χρήματος στην Ευρωζώνη το Νοέμβριο, εξέλιξη που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην ανάκαμψη του δανεισμού προς τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αναλυτικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι ο δείκτης προσφοράς χρήματος Μ3 στις 16 χώρες που μοιράζονται το ευρώ ενισχύθηκε 1,9% από 0,9% (αναθεωρημένα στοιχεία) τον Οκτώβριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση από τον Αύγουστο του 2009.
Στο ίδιο διάστημα επιταχύνθηκε και ο δανεισμός προς τον ιδιωτικό τομέα, σημειώνοντας –συγκρατημένη ακόμα- αύξηση 2% από 1,5% τον Οκτώβριο, λόγω κυρίως θετικών ροών 11 δισ. ευρώ σε δανεισμό προς επιχειρήσεις, έπειτα από μείωση κατά 10 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Και ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά συνέχισε να επεκτείνεται, παρά τις ελαφρά μειωμένες καθαρές ροές 10 δισ. ευρώ από 13 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.
 Σε βάση τριών μηνών, που αποκλείει ορισμένες από τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις στην προσφορά χρήματος, ο M3 σημείωσε άνοδο 1,3% την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου, από 1,1% την περίοδο Αυγούστου-Οκτωβρίου.
Εν αντιθέσει, η ανάπτυξη του δείκτη μέτρησης της προσφοράς χρήματος Μ1 συνέχισε να επιβραδύνεται, με το ρυθμό να υποχωρεί στο 4,6% από 4,9% ένα μήνα νωρίτερα.



Πηγή:www.capital.gr

No comments: