31.12.10

Βενεζουέλα: Καταργείται το σύστημα της διπλής ισοτιμίας

Από την 1η Ιανουαρίου η Βενεζουέλα θα έχει μία συναλλαγματική ισοτιμία για το αμερικανικό δολάριο, αντί για διπλή ισοτιμία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Jorge Giordani.

Στο εξής η ισοτιμία θα είναι 4,30 μπολιβάρ Βενεζουέλας προς το δολάριο, ανακοίνωσε ο Giordani σε εμφάνιση του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο VTV network, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Καταργείται η ισοτιμία των 2,60 μπολιβάρ Βενεζουέλας προς το δολάριο για εισαγωγές προϊόντων πρώτης ανάγκης, όπως προϊόντα υγείας, τρόφιμα και μηχανολογικός εξοπλισμός.

Η Βενεζουέλα είναι η μόνη χώρα της Λατινικής Αμερικής που παραμένει σε ύφεση καθώς φεύγει το 2010, μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Τον Ιανουάριο του 2010 ο πρόεδρος της χώρας, Hugo Chavez ανακοίνωσε την υποτίμηση του νομίσματος -για πρώτη φορά από το 2005- και την δημιουργία του συστήματος της διπλής ισοτιμίας.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας εξέφρασε πάντως την πεποίθηση του ότι η οικονομία θα επιστρέψει το 2011 σε τροχιά ανάπτυξης.

Νωρίτερα σήμερα η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,9% το 2010. Το 2009 η οικονομία της Βενεζουέλας συρρικνώθηκε κατά 3,3%.

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Nelson Merentes σημείωσε ότι το 2011 "θα είναι έτος οικονομικής ανάπτυξης και αυξημένης κοινωνικής πρόνοιας", ενώ υπογράμμισε ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να εργάζεται για να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1109723

No comments: