24.12.10

Oι κορυφαίοι αναλυτές και θεσμικοί, αποκαλύπτουν την στρατηγική τους για το 2011

Η μεγάλη όρεξη των επενδυτών για τα assets υψηλού ρίσκου, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρχές του Δεκεμβρίου, δεν αναμένεται να κοπεί το 2011, όπως δείχνουν οι τελευταίες αναλύσεις και εκτιμήσεις των διεθνών οίκων και των θεσμικών, για τα hot trades της νέας χρονιάς. Τί θα γίνει λοιπόν με τις μετοχές, τα ομόλογα, τα εμπορεύματα και την αγορά συναλλάγματος, μέσα στο επόμενο 12άμηνο; Ιδού τί λένε οι «ειδικοί»…
Mετοχές Κέρδη της τάξης του 12% σε μέσο όρο, θα σημειώσουν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο σύνολο του 2011, ξεπερνώντας τις αποδόσεις του 2010, όπως εκτιμούν οι RBS, Morgan Stanley, Unicredit, Goldman Sachs, JPMorgan, BofA Merrill Lynch, Societe Generale, Deutsche Bank, Exane BNP, Macquarie, Commerzbank, Barclays, HSBC και UBS.
Η Goldman Sachs, αποτελεί τον πιο αισιόδοξο διεθνή οίκο, καθώς εκτιμά ότι ο δείκτης Stoxx Europe 600 θα σημειώσει ράλι 20%. Οπως τονίζει, η αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας θα σημειώσει διπλάσιους ρυθμούς από αυτούς που προβλέπουν οι διεθνείς αναλυτές. Σύμφωνα με τον πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management, κ. Jim O'Neill, η νέα παγκόσμια bull market στις μετοχές ξεκίνησε στις αρχές του 2009 και ακόμη αυτό δεν το έχουν καταλάβει οι περισσότεροι, κυρίως λόγω του ότι οι πολλοί επενδυτές δεν καταλαβαίνουν την υψηλή συσχέτιση που υπάρχει ανάμεσα στα διάφορα μέρη και τις αγορές του κόσμου, τόνισε. Οπως σημείωσε, το risk premium των μετοχών αυτή τη στιγμή είναι τόσο υψηλό που είναι το πλέν εύκολο για τις μετοχές να κινηθούν σημαντικά υψηλότερα το 2011, και όπως ο ίδιος προβλέπει, το ράλι για το επόμενο 12άμηνο θα είναι τουλάχιστον της τάξης του 20%.
Εκτός από το 20% που «βλέπει» η Goldman Sachs, η JPMorgan «βλέπει» άνοδο της τάξης του 12%, η RBS εκτιμά πως το ράλι θα κυμανθεί στο 16%, η Societe Genberale βλέπει άνοδο 12%, η Deutsche Bank 14%, η Exane BNP 11%, η Commerzbank 13%, ισχυρή άνοδο της τάξης του 18% βλέπει η Barclays, η HSBC εκτιμά πως το ράλι θα αγγίξει το 14%, ενώ στο 16% τοποθετεί την άνοδο στην ευρωπαϊκή αγορά το 2011 η UBS.
Πιο επιφυλακτικοί είναι οι αναλυτές της Macquarie οι οποίοι εκτιμούν ότι τα κέρδη στην Ευρώπη δεν θα είναι διψήφια αλλά θα φτάσουν το 9%, η BofA Merrill Lynch που βλέπει την άνοδο να διαμορφώνεται στο 8,7%, η Morgan Stanley στο 7,3%, ενώ λιγότερο αισιόδοξη από όλους τους οίκους εμφανίζεται η ιταλική UniCredit, εκτιμώντας πως η άνοδος στις ευρωπαϊκές μετοχές το 2011 θα είναι ελάχιστη και θα αγγίξει μόλις το 2,1%, λόγω της κρίσης χρέους και των περικοπών των δαπανών στην ευρωπαϊκή περιφέρεια .
Ο επικεφαλής του κορυφαίου fund Pioneer Investments, κ. Giordano Lombardo, δηλωνει οπαδός των αμερικάνικων και των ευρωπαϊκών μετοχών το 2011, με τις καλύτερες ευκαιρίες να κρύβονται στις μετοχές εταιρειών του ευρωπαϊκού βιομηχανικού κλάδου με μεγάλης έκθεση στις αναδυόμενες αγορές.
Το νέο έτος θα δούμε την επιστροφή των επενδυτών στις μετοχές, γεγονός που βάλει και το τέλος στην bull market των ομολόγων, σημειώνει ο κ. Martin Sass, ιδρυτής της MS Sass, κορυφαίας στο asset management, με τις αμερικάνικες μετοχές να αποτελούν τη φθηνότερη asset class στον κόσμο.
Ο επικεφαλής επενδύσεων της RCM, κ. Andreas Utermann, εκτιμά πως τα κέρδη στις διεθνείς μετοχές το 2011 θα κυμανθούν μεταξύ του 8% και του 12% τουλάχιστον, καθώς θα έχουν σημαντική στήριξη από το μέτωπο της ρευστότητας και της πολύ κακής κερδοφορίας.
Σύμφωνα με τον κ. Bob Doll, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της BlackRock, οι μετοχές το 2011 θα είναι ένα πολύ ελκυστικό trade. Η άνοδός τους θα έχει οδηγούς και μεγάλους κερδισμένους, τις αναδυόμενες αγορές καθώς και τις εταιρείες του κυκλικού κλάδου, πολλές από τις οποίες σήμερα είναι ποιοτικές και πολύ φθηνές. Επίσης, ο κ. Doll δήλωσε ότι προτιμά τον κλάδο της τεχνολογίας, της ενέργειας καθώς και των media, ενώ underweight στάση κρατά στα καταναλωτικά αγαθά τα οποία χτυπήθηκαν από την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, καθώς και στον χρηματοοικονομικό κλάδο.
Σε μία … διαφορετική νότα, ο επικεφαλής των αναδυόμενων αγορών της HSBC, Nick Timberlake, σημειώνει πως ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προοπτικές, παρουσιάζει η αγορά της Ρωσίας. Οπως εκτιμά, οι ρωσικές μετοχές θα δώσουν πολύ υψηλές αποδόσεις το 2011 που μάλιστα θα ξεπεράσουν τα κέρδη που θα προσφέρουν συνολικά οι μετοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου. Η HSBC έχει overweight θέσεις στη Ρωσία αυτή τη στιγμή και αποτελεί την πιο αγαπημένη αγορά του διεθνούς οίκου για το επόμενο έτος. Οπως υπογραμμίζει, οι αποτιμήσεις των ρωσικών μετοχών είναι «εκτυφλωτικά» ελκυστικές.
Ο επικεφαλής επενδύσεων της BNP Baribas, κ. William De Vijlder, εκτιμά πως οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών θα κερδίσουν τουλάχιστον 20% το 2011 την στιγμή που οι ώριμες αγορές θα κινηθούν κάτω του 10%. Παράλληλα, συστήνει τοποθετήσεις και στα κρατικά ομόλογα καθώς και στα εταιρικά ομόλογα των αναδυόμενων αγορών, τονίζοντας ότι η BNP θα παραμείνει οverweight το επόμενο έτος, σε ότι «μυρίζει» αναδυόμενες αγορές.
Κρατικά ομόλογα
Τα μεγάλα funds εμφανίζονται αρκετά bullish απέναντι στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, λόγω των μακροπρόθεσμων κερδών που κρύβουν οι σημερινές υψηλότατες αποδόσεις τους.
Ο κ. Jim O'Neill της Goldman Sachs τονίζει πως η πιθανότητα χρεοκοπίας στην Ευρωζώνη είναι εξαιρετικά χαμηλή, πως το ευρώ θα επιβιώσει και πως οι μεταρρυθμίσεις που θα υιοθετηθούν, θα ηρεμήσουν την όλη κατάσταση. Οπως σημειώνει, όταν το κλίμα στην αγορά είναι καταστροφικό, οι επενδυτές πρέπει να τολμήσουν να τοποθετηθούν στα κρατικά ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Οπως είπε χαρακτηριστικά, η κορυφαία στρατηγική αυτή τη στιγμή, είναι η τοποθέτηση στον Νότο σήμερα και παραμονή για τους επόμενους έξι μήνες τουλάχιστον. Οποιος το κάνει, στα τέλη του α' εξαμήνου του 2011 θα έχει ένα τεράστιο χαμόγελο.
Την άποψη του O' Neill συμμερίζεται και ο επικεφαλής της Pioneer Investments, Giordano Lombardo, καθώς τονίζει ότι τα ιταλικά και τα ισπανικά κρατικά ομόλογα προσφέρουν σήμερα εξαιρετική αξία σε σχέση με τα γερμανικά, ακόμη και εάν εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες γύρω από τα προβλήματα ρευστότητας σε Ιρλανδία και Ελλάδα, που δυσκολεύουν και αγχώνουν την αγορά. Οπως επισημαίνει, τα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας γενικότερα, προσφέρουν αξία και αυτό πρέπει να έχουν στο νου τους οι επενδυτές και να μην παρασύρονται από το κλίμα. Αποτελούν ένα απόλυτο «Buy»!.
Σύμφωνα με τον κ. Uttermann της RCM, μπορεί η κρίση χρέους της Ευρωζώνης να έχει δημιουργήσει ένα έντονο κλίμα μεταβλητότητας για τους θεσμικούς επενδυτές, ωστόσο ο ίδιος δήλωσε ότι έχει αγοράσει το τελευταίο διάστημα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας καθώς εκτιμά ότι θα δώσουν σύντομα πολλά κέρδη. Σε ότι αφορά τα ομόλογα των ώριμων αγορών, οι σημερινές αποδόσεις είναι εξαιρετικά χαμηλές και ίσως αρχίσουν να αυξάνονται το 2011 καθώς η παγκόσμια οικονομία θα αρχίσει να βελτιώνεται.
Εμπορεύματα
Σύμφωνα με τον κ. John Taylor, επικεφαλής επενδύσεων του μεγαλύτερου hedge fund της αγοράς συναλλάγματος στον κόσμο, της FX Concepts, αφού πρώτα τονίζει ότι προβλέπει μία νέα ύφεση στην αμερικάνικη οικονομία στα μέσα του 2011, σημειώνει ότι αυτό θα βαρύνει σημαντικά την αγορά και τις τιμές των εμπορευμάτων κι έτσι ο συγκεκριμένος επενδυτικός κλάδος θα δεχθεί σημαντικές πιέσεις και θα υποστεί επιβράδυνση το επόμενο έτος. Αυτό όπως επισημαίνει θα είναι σίγουρα αρνητικό για τα νομίσματα των εμπορευμάτων όπως το δολάριο Αυστραλίας και το δολάριο Καναδά.
Ο κ. Martin Sass, ιδρυτής της MS Sass, κορυφαίας στο asset management, εκτιμά πως θα υπάρξει ισχυρή άνοδος στον κλάδο των υπηρεσιών πετρελαίου το 2011 και εκτιμά ότι η διεθνής ζήτηση για το μαύρο χρυσό θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα προβλέποντας την τιμή του να αγγίζει και ίσως να ξεπερνά τα 100 δολάρια το βαρέλι μέχρι τα τέλη του 2011.
Ο κ. Einhorn της Greenlight, δηλώνει ότι διατηρεί τη στάση του για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις στο χρυσό καθώς εκτιμά ότι το πολύτιμο μέταλο θα συνεχίσει να είναι ισχυρό και το επόμενο έτος.
Ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής και γκουρού της αγοράς των εμπορευμάτων και πρόεδρος της Rogers Holding, κ. Jim Rogers, δηλώνει απόλυτα bullish για τα commodities το 2011. Τα αποκαλεί τα «πραγματικά assets» του σήμερα και προβλέπει πως σύντομα θα υπάρξει τεράστιο κύμα δίψας για αυτά, από τα διεθνή funds. Οπως επισημαίνει, τα εμπορεύματα έχουν γραμμένο στη… μοίρα τους να κινηθούν πολύ υψηλότερα το ερχόμενο έτος, ότι και να γίνει στην παγκόσμια οικονομία. Οπως υπογραμμίζει, είναι γεγονός πως οι τιμές πολλών εμπορευμάτων είναι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σε σχέση με την ιστορία, όμως θα κινηθούν πάρα πολυ υψηλότερα μέσα στην επόμενη δεκαετία με την τιμή του χρυσού να χτυπά άνετα τα 2000 δολάρια η ουγγιά.
Και η Baring Asset Management πιστεύει στις προοπτικές του χρυσού, αφού όπως δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της εταιρείας, Percival Stanion, το 2007 και για πρώτη φορά στην ιστορία του, το fund είχε αγοράσει χρυσό για τους πελάτες του, και ο λόγος ήταν πως η χρηματοπιστωτική κρίση έδειχνε τότε πως ο δρόμος για το χρυσό δεν θα ήταν τίποτε άλλο παρά ανοδικός. Κάτι ανάλογο ισχύει και με τη σημερινή κρίση χρέους της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τον κ. Charles de Vaulx, διαχειρστή κεφαλαίων στην International Value Advisers, o χρυσός σήμερα δεν είναι ούτε φθηνός αλλά ούτε και υπερβολικά ακριβός και δήλωσε μακροπρόθεσμος αγοραστής του πολύτιμου μετάλλου.
Ο διαχειριστής της Merrill Lynch Wealth Management, Johannes Jooste, συμβουλεύει όσους θέλουν να τοποθετηθούν στην αγορά εμπορευμάτων να προτιμήσουν τον χαλκό έναντι του χρυσού καθώς, ενώ το ράλι του κίτρινου μετάλλου έχει κάνει τον δρόμο του, ο χαλκός έχει πολλά περιθώρια ανόδου ακόμη. Οπως προβλέπει, ο χρυσός θα κινηθεί μεν ανοδικά αλλά θα δώσει ελάχιστα κέρδη μετά την εκτίναξή του πάνω από το 30% φέτος. Οπως επισημαίνει πάντως, δεν αναμένει να σημειωθεί βουτιά στο πολύτιμο μέταλλο στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, αφού ο μεγάλος κίνδυνος για το χρυσό είναι η ομαλοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας, κάτι που σίγουρα δεν θα συμβεί το 2011.
Νομίσματα
Προβλέποντας πως οι ανησυχίες των αγορών, θα στραφούν στην ισπανική και την πορτογαλική κρίση χρέους που πλησιάζουν ολοταχώς το 2011, καθώς και στη νέα ύφεση των ΗΠΑ, ο κ. John Taylor της FX Concepts, δηλώνει πως ένα πολύ καλό trade στα νομίσματα για το επόμενο έτος είναι η πώληση του ευρώ και η αγορά του ελβετικού φράγκου. Επίσης, αναμένει τη στερλίνα να κερδίζει σημαντικό έδαφος έναντι του δολαρίου στο μακροπρόθεσμο διάστημα, ενώ το ευρώ είναι πιθανό να βρεθεί στην απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο
Η προτινόμενη στρατηγική του επικεφαλής επενδύσεων της Goldman Sachs AM, είναι η αγορά του ευρώ στο 1,20 και η πώλησή του στο 1,40 και πάνω.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Giordano Lombardo της Pioneer, το ευρώ θα συνεχίσει να είναι αδύναμο και ίσως και να φτάσει στο 1,25 έναντι του δολαρίου, προτού πάρει και πάλι την οδό της ανόδου.
O κ. Jim Rogers ζωγραφίζει μία πολυ μαύρη εικόνα για τις προοπτικές των περισσοτέρων βασικών νομισμάτων, βλέποντας πτώση σε δολάριο, στερλίνα και ευρώ, όχι μονο το 2011 αλλά και τα επόμενα χρόνια. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «εγώ, αυτη τη στιγμή, έχω θέσεις στο δολάριο Αυστραλίας, το δολάριο Καναδά και το γέν Ιαπωνίας, ωστόσο δεν έχω εμπιστοσύνη σε κανένα από αυτά. Το μόνο νόμισμα στο οποίο πιστεύω, είναι το κινεζικό γουάν».
Ο κ. Utermann της RCM αναμένει τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών να σημειώσουν σημαντική ανατίμηση, ενώ το δολάριο για όλη τη χρόνια θα είναι εξαιρετικά ευμετάβλητο σε σχέση με το ευρώ. Οπως τόνισε, τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών θα είναι οι απόλυτοι νικητές της αγοράς το 2011, και μετά θα ακουλουθήσει το ευρώ. Οπως πρόσθεσε, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς αυτή τη στιγμή, το τί θα γίνει με το γέν.
Σύμφωνα με τον κ. Stanion της Baring Asset Management, είναι πολυ πιθανό πως το ευρώ κάποια στιγμή θα διαλυθεί. Όπως τόνισε, η πιθανότητα να πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα σώσει την κατάσταση στην Ευρωζώνη, είναι πολύ χαμηλή. Ετσι, η Βaring δεν έχει καμία θέση στο ευρώ ( όπως και στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης) καθώς βλέπει πως τα χειρότερα ερχονται για το ευρωπαϊκό νόμισμα.

reporter

No comments: