30.12.10

Morgan Stanley: Η επενδυτική στρατηγική το 2011

Η εικόνα για τις μετοχές παραμένει θετική για το 2011 αφού οι αγορές ομολόγων είναι λιγότερο ελκυστικές, σύμφωνα με την Morgan Stanley.

Τα επιτόκια θα ανέλθουν, το θέμα είναι πόσο, εξηγούν στην ετήσια στρατηγική τους για το 2011 οι αναλυτές του οίκου, δίνοντας για ακόμα μία χρονιά το προβάδισμα στις μετοχές αλλά και τα εμπορεύματα.

Η ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη, οι ενέσεις ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, η απομάκρυνση των φόβων για αποπληθωρισμό και διπλή ύφεση αποτελούν τις βασικές αιτίες που οι μετοχές προτιμώνται από τα ομόλογα.

Παρά το γεγονός ότι οι αναδυόμενες αγορές μετοχών εξακολουθούν να προτιμώνται από τις αναπτυγμένες, ο φόβος για πιθανή υποαπόδοση τους στο πρώτο εξάμηνο του 2011 είναι υπαρκτός, επισημαίνει ο επενδυτικός οίκος.

Το στοιχείο κινδύνου για το 2011 για τις μετοχικές αγορές παραμένει το ευρωπαϊκό πολιτικό στοίχημα για τη διαχείριση της κρίσης χρέους σε συνδυασμό με το κίνδυνο υπερθέρμανσης των οικονομιών στην περιοχή της Ασίας. Μετοχές με αξιόπιστη αύξηση μεγεθών και ικανοποιητικά μερίσματα αποτελούν τις βασικές επιλογές του αμερικανικού οίκου.

Οι βασικοί κλάδοι μετοχών με σύσταση overweight για το 2011 είναι των υλικών, τα telecoms, οι χρηματοοικονομικές και η ενέργεια ενώ οι κλάδοι της κοινής ωφέλειας και των καταναλωτικών μη κυκλικών αγαθών αποφεύγονται. Η στρατηγική για τις ευρωπαϊκές μετοχές περικλείεται από την πρόταση long σε εξαγωγικές ή βιομηχανικές εταιρείες και short στις αμυντικές. 
 
Στα νομίσματα, οι αναλυτές της Morgan Stanley προτείνουν θέσεις short (πώλησης) για το ευρώ τόσο έναντι του δολαρίου όσο και έναντι της στερλίνας ενώ ειδικά για την ισοτιμία ευρώ δολαρίου εκτιμούν ότι θα «κλείσει» στο 1,35 στο τέλος του 2011 και 1,32 το επόμενο έτος.

Θέσεις short (πώλησης) στο δολάριο σε σχέση με το κινέζικο νόμισμα προτείνουν επίσης οι αναλυτές του οίκου και εκτιμούν ότι τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών θα ανατιμηθούν με ένα μέσο ρυθμός της τάξεως του 6% το επόμενο έτος. Παράλληλα, θέσεις short προτείνουν για το ευρώ έναντι και άλλων νομισμάτων όπως το ελβετικό φράγκο, τη σουηδική και νορβηγική κορώνα.

Παράλληλα, ισχυρό overweight προτείνουν για τα εμπορεύματα οι αναλυτές του οίκου, αφού βρίσκουν ότι η εν λόγω κατηγορία επενδύσεων προσφέρει καλή σχέση απόδοσης κινδύνου. Αγροτικά προϊόντα, πολύτιμα μέταλλα, χρυσός και πετρέλαιο είναι οι τοπ επιλογές της.

Το βασικό σενάριο για το πετρέλαιο είναι τα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ το καλαμπόκι παραμένει η κορυφαία επιλογή από τα αγροτικά εμπορεύματα με πάνω από τα 6 δολάρια ανά μπούσελ.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/620240/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: