23.12.10

Το σύστημα υγείας “προδίδει” την ελληνική οικονομία

«Για να δείτε τι πήγε στραβά με την ελληνική οικονομία, απλά ρίξτε μια ματιά στο σύστημα υγείας», αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.
 
«Πρόκεται για τα συνηθισμένα προβλήματα της Ελλάδας: γραφειοκρατία, διαφθορά κλπ. Τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες υγείας είναι μέρος αυτού του πολιτικού συστήματος», δηλώνει ο Ιωάννης Δατσέρης, διευθυντής του τμήματος πυρηνικής ιατρικής του Ευαγγελισμού και αντιπρόεδρος μιας ομάδας συμβούλων της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η αναμόρφωση του δυσλειτουργικού συστήματος υγείας ήταν ένας από τους όρους για το πακέτο διάσωσης των 110 δισ. ευρώ, καθώς νοσοκομεία και γιατροί είχαν συσσωρεύσει 5,4 δισ. ευρώ σε απλήρωτους λογαριασμούς προς τους προμηθευτές τους, από το 2007 έως το 2009.
Το ΔΝΤ ζήτησε καλύτερο λογιστικό έλεγχο και τη μηχανοργάνωση των νοσοκομείων, ένα κεντρικό σύστημα αγοράς φαρμάκων που να διαπραγματεύεται για χαμηλότερες τιμές, ενώ πρότεινε και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Το 2007, η Ελλάδα πλήρωσε το 2,4% του ΑΕΠ της για φάρμακα, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ.
Σύμφωνα με τους στόχους της κυβέρνησης, το 2011 θα εξοικονομηθεί ποσό ίσο με το 0,5% του ΑΕΠ, με τα μέτρα που λαμβάνονται στην υγεία.
Ωστόσο, το Bloomberg περιγράφει πρακτικές όπως το «φακελάκι» και την προτίμηση που δείχνουν οι γιατροί για τα προϊόντα των φαρμακευτικών εταιρειών που τους πληρώνουν, σε σχέση με εκείνα που έχουν τις χαμηλότερες τιμές, εξηγώντας ότι σε λονδρέζικο δικαστήριο έχουν ήδη υπάρξει καταδίκες στελεχών για τη δωροδοκία γιατρών στην Ελλάδα.

No comments: