Στο επίπεδο-ρεκόρ του 10% θα διαμορφωθούν το 2010 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ περαιτέρω επιδείνωση των καθυστερήσεων αναμένεται το 2011. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα ανέλθουν κοντά στο 10% στο τέλος Δεκεμβρίου, ενώ για το 2011 προβλέπουν ότι οι καθυστερήσεις θα ξεπεράσουν το 12%.
Αυτό σημαίνει ότι το 2011 δάνεια ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ θα στιγματιστούν ως μη εξυπηρετούμενα, ενώ το σύνολο των καθυστερήσεων θα ξεπεράσει τα 31 δισ. ευρώ. Η μεγάλη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι επακόλουθο της ύφεσης, καθώς η αύξηση της ανεργίας και η μείωση των εισοδημάτων δεν επιτρέπει την ομαλή αποπληρωμή των υποχρεώσεων τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η κρίση αλλά και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στις αρχές του έτους ενίσχυσαν την κουλτούρα μη πληρωμής καθώς μερίδα πολιτών βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία για να αποφύγουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους. Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης των καθυστερήσεων στα καταναλωτικά δάνεια εκτινάχθηκε στο 16,7% στο τέλος Ιουνίου και αναμένεται να προσεγγίσει το 20% μέχρι το τέλος του έτους. Η εκτός ελέγχου πορεία των καθυστερήσεων στην καταναλωτική πίστη αποτυπώνει επίσης την επιπολαιότητα των τραπεζών στις ημέρες της ευφορίας όπου μοίραζαν καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, χωρίς να εφαρμόζουν κανένα κριτήριο αξιολόγησης. Την περίοδο εκείνη η μοναδική μέριμνα των περισσότερων τραπεζικών στελεχών ήταν να πιάσουν τους στόχους πωλήσεων και να εξασφαλίσουν τα παχυλά μπόνους.
Το άλμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 10% πραγματοποιήθηκε παρά τα προγράμματα αναχρηματοδότησης και αναδιάρθρωσης υποχρεώσεων που εφάρμοσαν σε μεγάλη κλίμακα οι τράπεζες τόσο για επιχειρήσεις όσο και για μεμονωμένα νοικοκυριά.
Αν δεν είχαν πραγματοποιηθεί οι αναδιαρθρώσεις υποχρεώσεων, οι καθυστερήσεις στο τέλος του 2010 θα ξεπερνούσαν αισθητά το 10%.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος οι καθυστερήσεις ανήλθαν στο 9% τον Ιούνιο, από 7,7% που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2009 και 5% που ήταν στο τέλος του 2008.
ΕκτιμήσειςΑπαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις για το νέο έτος. Επιτελικά στελέχη τραπεζών κάνουν λόγο για ένα πολύ δύσκολο έτος και ειδικά για το πρώτο εξάμηνο. Οι πιο αισιόδοξοι αναμένουν σταθεροποίηση της κατάστασης στο δεύτερο εξάμηνο υπό την προϋπόθεση ότι θα δοθεί μια αποτελεσματική συνολική λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα του κρατικού χρέους και προχωρήσουμε στην υλοποίηση του Μνημονίου και των διαρθρωτικών αλλαγών. Αν γίνουν αυτά εκτιμούν ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 θα δούμε τα πρώτα θετικά στοιχεία και θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας το 2012.
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούν επιδείνωση των επισφαλειών στο πρώτο εξάμηνο, σταθεροποίηση στο δεύτερο εξάμηνο και βελτίωση της εικόνας στο τέλος του 2011. Ωστόσο, οι περισσότεροι εμφανίζονται απαισιόδοξοι. Αναμένουν μια βίαιη πτώση στο πρώτο εξάμηνο του 2011 και προβλέπουν μακρά περίοδο πλαγιο-καθοδικής πορείας της οικονομίας καθώς για την προσαρμογή των δομών της οικονομίας απαιτείται πολύς χρόνος και πολλή δουλειά.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_30/12/2010_427146
_________________________________________
όλοι στο ίδιο πλαίσιο το τοποθετούν και δεν μου αρέσει...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment