24.12.10

Ο μειωμένος πληθωρισμός, ένδειξη αναιμικής οικονομίας στις ΗΠΑ

Η ανατίμηση προϊόντων και υπηρεσιών συνέχισε να επιβραδύνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες όλον τον Νοέμβριο, την ώρα που και ο λεγόμενος 'δομικός' πληθωρισμός (ο απαλλαγμένος από τις εποχιακές ανατιμήσεις) έγινε ο μικρότερος σε χρονικό διάστημα μισού αιώνα, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του Οργανισμού που παρακολουθεί τις δαπάνες των 'νοικοκυριών' κι εδρεύει στην Ουάσινγκτον.
Ο δείκτης πληθωρισμού, που καταρτίζει ο ανωτέρω Οργανισμός, χρησιμεύει στην ομοσπονδιακή Κεντρική τράπεζα, την Fed, για τις δικές της κινήσεις, απέδειξε δε ότι η ανατίμηση προϊόντων κι υπηρεσιών δεν ξεπέρασε καθ' όλο τον μήνα Νοέμβριο το 2%, σε τομείς της οικονομίας το 1,5%, μειούμενος για τέταρτο διαδοχικό μήνα.
Τον μήνα Νοέμβριο ο δομικός πληθωρισμός δεν ξεπέρασε το 1% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, που είχε διαμορφωθεί στο 1,2%, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Μάλιστα, αν απαλειφθούν ενέργεια και τρόφιμα, τον Νοέμβριο ο αμερικανικός πληθωρισμός ήταν μόλις 0,8%, όπως ακριβώς ήταν τον Οκτώβριο.
Κάτι τέτοιο, δεν είχε ξανασυμβεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, κάτι που προβληματίζει το επιτελείο της Fed που συμπεραίνει απ' αυτό ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας παραμένει αρκετά χαμηλός, ώστε να μη μπορεί να προκαλέσει μιαν αισθητή μείωση του συνολικού επίσημου αριθμού ανέργων. Οι άνεργοι στις ΗΠΑ διαμορφώνονται πολύ κοντά στο 9,8% του ενεργού πληθυσμού, το υψηλότερο ποσοστό στο χρονικό διάστημα μιας γενιάς.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

_________________________________

Ανάπτυξη = πληθωρισμός (όχι για Ελλάδα!!!)
Πληθωρισμός = ανισότητα

No comments: