23.12.10

Από τα πρακτικά της Βουλής ΙV

από τα πρακτικά της Βουλής 22-12-2010 - εχθές - http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/syne101222.doc


Σαμαράς: Πώς μπορεί να αλλάξει η οικονομική πολιτική; Τι μπορεί να γίνει από εδώ και στο εξής; Με δύο κουβέντες: Ανάκαμψη και ανάπτυξη αμέσως μετά. Πώς; Σπάζοντας και τους δύο φαύλους κύκλους, που ήδη επισημάναμε. Σπάζοντας το φαύλο κύκλο της ύφεσης με μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Σπάζοντας το φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης με αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που είναι σε μέγεθος ίση με το συνολικό δημόσιο χρέος μας, αλλά έχει σήμερα μηδενική απόδοση.

Πάγκαλος: Καλή είναι η ανάπτυξη. Όλοι μπορούμε να βγούμε με μία μεταξωτή σημαία στους δρόμους και να κραυγάζουμε «ανάπτυξη, ανάπτυξη». Όμως ανάπτυξη σημαίνει ανισότητες. Η στασιμότητα διατηρεί τα πράγματα όπως είναι. Η ανάπτυξη οδηγεί σε μεγαλύτερες ανισότητες. Χρειάζεται μια πολιτική απάντλησης των ανισοτήτων, λοιπόν, ανάμεσα στους εργαζόμενους των διαφόρων κατηγοριών, που δεν αντιστοιχούν σ’ αυτούς που  υπήρχαν στο παρελθόν.

No comments: