29.12.10

Κίνα: Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στο Πεκίνο

Σε αύξηση του ελάχιστου μισθού στο Πεκίνο κατά περίπου 20% προχώρησαν για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες οι τοπικές αρχές, εν μέσω μεγάλων αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων και των ακινήτων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε κυβερνητικό ιστότοπο χθες, ο ελάχιστος μηνιαίος μισθός στην μητροπολιτική περιοχή του Πεκίνου αυξάνεται στα 1.160 γιουάν από 960 γιουάν από 1ης Ιανουαρίου 2011.
Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός στο Πεκίνο είχε αυξηθεί και τον Ιούλιο κατά 20%, στα 960 γιουάν.
Η Κίνα προχώρησε φέτος σε αύξηση των κατώτατων μισθών σε διάφορες περιοχές, μετά την έξαρση των εργασιακών εντάσεων και μια σειρά αυτοκτονιών εργαζομένων - ενδείξεις της εντεινόμενης δυσαρέσκειας στις τάξεις των εκατομμυρίων χαμηλόμισθων εργαζομένων στη χώρα.
Η νέα αύξηση των μισθών στην πρωτεύουσα της Κίνας καταγράφεται εν μέσω ανησυχιών για τον πληθωρισμό - ο οποίος επίσημα ξεπέρασε το 5% το Νοέμβριο για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια και πλέον - και ειδικά για τις τιμές των τροφίμων, που κατέγραψαν αύξηση 12% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα. Επίσης, το ράλι συνεχίζουν και οι τιμές των ακινήτων.
Το Σάββατο η κινεζική κεντρική τράπεζα της Κίνας αύξησε τα επιτόκια για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μικρότερο από τρεις μήνες.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1915210

No comments: