27.12.10

Κίνα: Νέες δεσμεύσεις για συγκράτηση του πληθωρισμού

Νέες διαβεβαιώσεις για συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων έδωσε το Πεκίνο, τονίζοντας πως θα ενισχύσει τις προσπάθειες σταθεροποίησης των τιμών.
Ο κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο δήλωσε χθες ότι η κυβέρνησή του θα καταφέρει να συγκρατήσει τις τιμές σε λογικά επίπεδα - μια μέρα μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να αυξήσει τα επιτόκια για δεύτερη φορά από τα μέσα Οκτωβρίου.
Η People's Bank of China αύξησε το ετήσιο βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντάς το στο 5,81% για δάνεια και στο 2,75% για καταθέσεις.
Η απόφασή της αυτή ήρθε μετά την εκτόξευση του πληθωρισμού σε υψηλό 28 μηνών, στο 5,1% το Δεκέμβριο από 4,4% το Νοέμβριο.
Στόχος της κινεζικής κυβέρνησης είναι να περιορίσει τις «φούσκες» στον τομέα του real estate και να αποτρέψει την εμφάνιση κοινωνικών αναταραχών εξαιτίας της ανόδου των τιμών.
Αργά την Κυριακή, το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua αναφέρθηκε σε εγκύκλιο, η οποία εκδόθηκε από κοινού από την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος και το Κρατικό Συμβούλιο, όπου τονίζεται ότι η αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας στις τιμές και της σχετικής χειραγώγησης των αγορών θα είναι υψηλά στις προτεραιότητες των κυβερνήσεων σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης.
Η εγκύκλιος ζητά επίσης στενότερο έλεγχο των τιμών των τροφίμων και των φαρμάκων καθώς και τη χορήγηση επιδοτήσεων στις χαμηλές εισοδηματικές ομάδες.
Το Πεκίνο εκτιμά ότι με την πιο περιοριστική νομισματική πολιτική και τους ελέγχους των τιμών θα συγκρατήσει τον πληθωρισμό, πριν δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής.
Θέλοντας να αποφύγει μία απότομη αύξηση των επιτοκίων, με τον κίνδυνο σημαντικής επιβράδυνσης της ανάπτυξης, επέλεξε τις μικρές αυξήσεις, της τάξης του 0,25%.
Πριν την προχθεσινή αύξηση του επιτοκίου, είχε αποφασισθεί μία ακόμη αύξηση κατά 0,25% στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ οι αναλυτές περιμένουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ισόποσες αυξήσεις μέσα στο 2011.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1914224

No comments: