Η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό και να αποτρέψει τις φούσκες στην οικονομία της. Μετά την προχθεσινή κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να αυξήσει –για δεύτερη φορά εντός διμήνου– τα επιτόκια του γουάν, οι εξελίξεις στις αγορές επηρέασαν ανατρεπτικά τις ισοτιμίες των νομισμάτων εις βάρος, κυρίως, του δολαρίου και υπέρ του ευρώ. Συγκεκριμένα, αύξησε κατά 25 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 5,81%.
Οι επικίνδυνες ανισορροπίες της αμερικανικής με την παγκόσμια οικονομία, οι ταλαντώσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και οι επίμαχες σχέσεις ευρώ-δολαρίου-γιεν που δοκιμάζονται από το κινεζικό γουάν, κυριάρχησαν εκ νέου, επισκιάζοντας τη δεινή κρίση χρέους στην Ευρώπη.
Υπάρχει, όμως, και μια συνωμοσιολογία στην κίνηση αυτή του Πεκίνου. Δηλαδή πως η αύξηση των επιτοκίων του γουάν αποτελεί τμήμα μιας σειράς νέων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η ίδια θεωρία θέλει τις κινεζικές αρχές να ετοιμάζονται για ανατίμηση του γουάν και ότι σκοπεύουν να το κάνουν ως αντάλλαγμα για την απόφαση της Fed να περιορίσει τα κεφάλαια που διοχετεύει στην οικονομία των ΗΠΑ. Εντάξει.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η Κίνα θα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στην ανάπτυξη της βαριάς της βιομηχανίας, καθώς και ρωμαλέες και σταθερές πολιτικές, ώστε να είναι σε θέση να αποτρέψει την υποτροπή της οικονομίας της, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο. Οι δηλώσεις αυτές προέρχονται από επίσημα χείλη, καθώς η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας καταρτίζει το αναπτυξιακό σχέδιο της επόμενης πενταετίας, αρχής γενομένης από το 2011. Κομβικό σημείο του σχεδίου αυτού είναι η αποσυμφόρηση του τομέα των πρώτων υλών και η άμβλυνση των πιέσεων στο περιβάλλον με παράλληλη αναδιανομή του πλούτου, ώστε να υπάρχει ενίσχυση των ατομικών εισοδημάτων και τόνωση της εσωτερικής ζήτησης και κατανάλωσης από τα εκατοντάδες εκατομμύρια των εργατών και των αγροτών της Κίνας.Την πενταετία 2011-2016 η οικονομία της αχανούς χώρας εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί σε μέγεθος κατά 50%, στα 7,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, αφήνοντας πίσω της την Ιαπωνία και προσεγγίζοντας ακόμη περισσότερο την κορυφαία οικονομία του κόσμου, την αμερικανική. Ωστόσο, οι κρατικοί αξιωματούχοι ανησυχούν μήπως οι εσωτερικές ανισορροπίες του οικονομικού οικοδομήματος ανακόψουν την ανοδική πορεία, προκαλώντας κοινωνικές αναταραχές και συμπιέζοντας τη ζήτηση. Κατά τις δηλώσεις του Κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Tζιαμπάο, η οικονομική ανάπτυξη κινδυνεύει να βρεθεί σε ασφυκτική κατάσταση, εάν η κυβέρνηση δεν κατορθώσει να καταστεί περισσότερο υπόλογη απέναντι στους πολίτες και πιο ανοιχτή. «Η Κίνα σκοπεύει να προχωρήσει σε σημαντικές και μεγάλες τομές στην αναδιοργάνωση της οικονομίας και να διατηρήσει σταθερή και σχετικά γρήγορη οικονομική ανάπτυξη», όπως ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος. Επιπλέον, η κινεζική κυβέρνηση θα προωθήσει και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ανατραπεί ο έλεγχος, ο οποίος ασκεί στη χώρα.
Πάντως, οι Κινέζοι ηγέτες είναι πιθανό να παραμείνουν προσκολλημένοι στη σημερινή δοκιμασμένη συνταγή, η οποία συνίσταται στο να αναπροσανατολίσουν την οικονομία στην εγχώρια ζήτηση και να αποφύγουν τολμηρά πολιτικά πειράματα και άλματα. Ο πρόεδρος Χου Ζιντάο επισήμανε ότι η χώρα πρέπει να δημιουργήσει «μια ανάπτυξη περισσότερο περιεκτική», περιορίζοντας το χάσμα μεταξύ της αστικής πλούσιας ελίτ και των εκατομμυρίων εργατών και αγροτών. «Το μερίδιο του ατομικού εισοδήματος στην κατανομή του εθνικού εισοδήματος θα διευρυνθεί», ανακοίνωσε η Κεντρική Επιτροπή. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Ζανγκ Πινγκ, επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, η οποία καθοδηγεί την οικονομική πολιτική: «Το κλειδί στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης είναι η ενισχυμένη κοινωνική πρόνοια και η φθηνότερη στέγη, ώστε να απεγκλωβιστούν οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών».
Εάν η Κίνα αντισταθεί στη διαδικασία αποκατάστασης της παγκόσμιας ισορροπίας, αυτό δεν θα οφείλεται μόνο στην ίδια, αλλά και σε κάποια απρόβλεπτη τροπή της συνεδρίασης της ομάδας του G20. Οι οιωνοί όμως φαντάζουν δυσοίωνοι.
No comments:
Post a Comment