Πρόταση για την επιβολή φόρου για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Εργασίας, αυτή την εβδομάδα, κατά τη συνεδρίαση Επιτροπής των Ειδικών για το Ασφαλιστικό.
Η πρόταση αυτή έρχεται να ικανοποιήσει σχετικό αίτημα των συνδικάτων και των εκπροσώπων των μικρομεσαίων και εκτιμάται ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην αναζήτηση των αναγκαίων πρόσθετων πόρων για τη βιωσιμότητα των Ταμείων.
Προς το παρόν, δεν έχει αποφασιστεί το ύψος της εισφοράς ούτε οι πηγές από τις οποίες θα προέλθουν τα έσοδα.
Εξετάζεται, μεταξύ άλλων, να επιβληθεί στα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων, στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, στις συμβάσεις μεγάλων έργων, στα κέρδη από τυχερά παιχνίδια, στα καζίνο, ίσως και στις τράπεζες.
Σε κάθε περίπτωση, αποκλείεται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να επιβαρύνει τη γενική φορολογία.
Το σενάριο για την επιβολή φόρου επιβεβαίωσε την Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής. «Υπάρχει σκέψη, υπάρχει πρόταση της κυβέρνησης, θα εξειδικευτεί όμως όταν βρεθεί στο τραπέζι του διαλόγου» δήλωσε.
Τι ισχύει στην ΕΕ
Σε 20 κράτη-μέλη της ΕΕ η κοινωνική ασφάλιση χρηματοδοτείται από τις εισφορές και οι προνοιακού τύπου παροχές από τη φορολογία.
Σε πολλές χώρες το κράτος συμμετέχει στη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης είτε καλύπτοντας τα ελλείμματα είτε συνεισφέροντας ένα συγκεκριμένο ποσό.
Στο Βέλγιο οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι όπως ο ΦΠΑ θεσπίζονται για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ στη Γαλλία, οι εργοδοτικές εισφορές μειώθηκαν από το 80% της χρηματοδότησης του συστήματος το 1980, στο 66,6% το 1997, ενώ αυξήθηκε η χρηματοδότηση από τη φορολογία.
Το 1991 η Γαλλία καθιέρωσε τη «Γενικευμένη Κοινωνική Εισφορά», δηλαδή άμεσο, αναλογικό φόρο στα εισοδήματα από μισθούς, εκμετάλλευση περιουσίας και συντάξεις, καθώς και στα κέρδη από τυχερά παιχνίδια, με το ποσοστό του φόρου να διαφοροποιείται ανάλογα με το εισόδημα.
Επίσης, το 1996 καθιέρωσε το φόρο για τη χρηματοδότηση του χρέους κοινωνικής ασφάλισης (CRDS) ύψους 0,5% επί όλων των εισοδημάτων.
Η Γερμανία χρηματοδοτεί το 20% των εσόδων για τον κίνδυνο γήρατος από τη φορολογία, το Λουξεμβούργο χρηματοδοτεί από τη φορολογία τις παροχές γήρατος και οικογένειας, ενώ πολλές χώρες έχουν καθιερώσει φόρους επί της κατανάλωσης, ιδίως των αλκολούχων ποτών, του καπνού κ.ά.
Επίσης, σε πολλά κράτη οι κλάδοι που καλύπτουν καθολικές ανάγκες χρηματοδοτούνται από τη φορολογία. Οι οικογενειακές παροχές χρηματοδοτούνται από τη φορολογία σε 21 κράτη-μέλη.
Newsroom ΔΟΛ
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment