Επιπλέον, ο Economist παρατηρεί ότι οι διεθνείς οίκοι δεν έχουν ακόμα πεισθεί για το «ελληνικό πλάνο», διατηρώντας την «αρνητική προοπτική» για την ελληνική οικονομία εν όψει απειλών για νέες υποβαθμίσεις μέσα στους επόμενους μήνες. Σημειώνεται, δε, ότι το χειρότερο είναι η αντίδραση των αγορών, καθώς τα spreads των 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds διευρύνονται συνεχώς.
«Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει φέτος κεφάλαια 55 δισ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει το διογκωμένο χρέος της, και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα για να το πετύχει», σύμφωνα με το άρθρο.
Τέλος, το άρθρο καταλήγει ότι για να αποφύγει τα χειρότερα, η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει ιδιωτικές τοποθετήσεις χρέους στις διεθνείς τράπεζες, εκτιμά το βρετανικό περιοδικό, προειδοποιώντας ότι εάν η Ελλάδα καταρρεύσει, θα παρασύρει μαζί της και άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης, όπως η Ιρλανδία.
_______________
Ευλογώντας τα μούσια μου, ας δείτε τη δική μου εκτίμηση εγχώριου ΑΕΠ 2009 στις 20/3/2009, μόλις είχαν ανακοινωθεί τα πρώτα στοιχεία για το 2008:
"Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι εκτιμήσεις για την ύφεση που θα αντιμετωπίσει το 2009 η εγχώρια οικονομία είναι χωρίς μεγάλη βεβαιότητα. Μια ψύχραιμη εκτίμηση - όπως φαίνονται τα πράγματα στα μέσα Μαρτίου - είναι προσγείωση του ΑΕΠ στο -2% με το ρυθμό των χορηγήσεων των τραπεζών να επηρεάζει ασύμμετρα χωρίς να γνωρίζει κανείς πότε θα ανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα."
Κατά συνέπεια, οι όποιες προβλέψεις σήμερα για το τι ακριβώς θα γίνει το 2010 ή το 2011 είναι απλά εκτιμήσεις και οποιοσδήποτε είναι στοιχειωδώς σοβαρός δεν θα πρέπει να κοιτάει περισσότερο από μια ματιά.
Έχοντας το παραπάνω υπόψη, χωρίς και εγώ να έχω στοιχεία, ας κάνω τη δική μου πρόβλεψη αλά Economist την οποία απλά ας έχετε δει - εάν πάνε τα πράγματα φυσιολογικά θα έχουμε καλύτερη εκτίμηση σε 2-3 μήνες. Η Ελλάς το 2010 έχει δύο σενάρια, α. προσγείωση στο μείον 1 με 1.5% και β. κοντά στο μηδέν με αντίστοιχες περίπου πιθανότητες, ας πω 60-40%. Τα σενάρια αυτά επεκτείνεται και στο 2011 με ανάπτυξη πιο κοντά στο μηδέν (80%) και ένα 20% για ανάπτυξη άνω του +1%. Τα σενάρια αυτά έχουν μεγάλο περιθώριο προς τα επάνω έαν η παγκόσμια οικονομία τσιμπήσει (ναυτιλία και τουρισμός θα βοηθήσουν) και κάπως μικρότερο προς τα κάτω.
No comments:
Post a Comment