Τα σχέδια του Μπαράκ Ομπάμα για τον περιορισμό στο μέγεθος και την ανάληψη κινδύνου των τραπεζών στήριξαν με δηλώσεις τους πολιτικοί στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τους επενδυτές, που έσπευσαν να πουλήσουν τραπεζικές μετοχές, οδηγώντας σε πτώση τα διεθνή χρηματιστήρια.
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε τα μέτρα «πολύ, πολύ καλό βήμα προς τα εμπρός».
«Βλέπουν ότι η ρύθμιση, που αποτελούσε λέξη-ταμπού που χρησιμοποιείτο δύσκολα στους χρηματοοικονομικούς κύκλους των ΗΠΑ, είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό των τραπεζικών υπερβολών», όπως είπε.
Τα μέτρα στήριξαν και οι Συντηρητικοί στη Βρετανία. «Ο πρόεδρος Ομπάμα ανοίγει το δρόμο για να θεσπίσει και ο υπόλοιπος κόσμος ένα συνετό πλαίσιο διεθνών κανόνων», όπως δήλωσε ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο ίδιος δεν θα έπραττε μονομερώς, αλλά θα περίμενε διεθνή συντονισμό. «Δεν θέλω να κάνω πράγματα που θα έβλαπταν μονομερώς το Σίτι του Λονδίνου ή που θα έβλαπταν μονομερώς τις βρετανικές τράπεζες», πρόσθεσε.
«Βλέπουμε αυτά τα σχέδια σαν μία χρήσιμη πρόταση για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Οι ανακοινώσεις Ομπάμα αιφνιδίασαν τις αγορές, που αντέδρασαν με κύμα πωλήσεων τραπεζικών μετοχών. Με απώλειες 2% έκλεισε χθες ο Dow Jones [.DJI] , ενώ πτώση σημειώνουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα.
Ο Ομπάμα πρότεινε χθες στο Κογκρέσο μέτρα με στόχο περιορισμούς στο μέγεθος των μεγάλων τραπεζών και την εμβέλεια των εμπορικών πρακτικών τους, δεσμευόμενος να συγκρουστεί με τις τράπεζες της Γουόλ Στριτ, στις οποίες επέρριψε ευθύνες για την οικονομική κρίση. Όπως ανέφερε, θεωρεί απαράδεκτη «την επιστροφή στις προ κρίσεως, τις πρακτικές» που οδήγησαν στην παγκόσμια ύφεση.
Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, οι τράπεζες δεν θα μπορούν πλέον να επενδύουν ή να έχουν στην κατοχή τους hedge funds ή ιδιωτικά μετοχικά κεφάλαια, ενώ τίθενται όρια στο μέγεθός τους σε σχέση με το μέγεθος του χρηματοοικονομικού τομέα.
Τράπεζες: Στα $13 δισ. το κόστος λόγω Obama
Περί τα 13 δισ. δολάρια θα «αφαιρέσουν» από τον κύκλο εργασιών κορυφαίων τραπεζών οι προτάσεις του κ. Barack Obama για περιορισμό των επενδυτικών δραστηριοτήτων τους, σύμφωνα με την JP Morgan Chase.Όπως τονίζει σε report του ο αναλυτής της τράπεζας κ. Kian Abouhossein, οι προτάσεις Obama θα πλήξουν κορυφαίους ομίλους όπως οι Goldman Sachs, Morgan Stanley, Credit Suisse, UBS και Deutsche Bank.
Το μεγαλύτερο πλήγμα φαίνεται ότι θα δεχτεί η Goldman Sachs, καθώς κατά τον κ. Abouhossein θα σημειωθεί υποχώρηση των κερδών της κατά 4,57 δισ. δολάρια το 2011. Σημαντικό το κόστος και για τη UBS, με τον αναλυτή της JP Morgan Chase να το τοποθετεί στο 1,92 δισ. δολάρια.
«Η Goldman Sachs αντιμετωπίζει τους περισσότερους κινδύνους, καθώς διαθέτει αρκετές επενδυτικές μονάδες, οι οποίες αποτελούν και τη βασική "μηχανή" δημιουργίας κερδών για τον όμιλο», τονίζει ο αναλυτής της JP Morgan Chase.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/565928/ArticleNewsWorld.aspx
_________
Αυτό με τη Γκόλντμαν δεν μου άρεσε... ή τα ανταλλάγματα έχουν ήδη συμφωνηθεί ή ο Ομπάμα πάει για 2η μετωπική μετά το νομοσχέδιο της υγείας...
No comments:
Post a Comment