Το 2011 ή το 2012 αναμένεται να κορυφωθούν οι επιπτώσεις της κρίσης στον δημόσιο τομέα, σύμφωνα με έρευνα της KPMG. Παρόλ’ αυτά, έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι το 63% των οργανισμών δεν σχεδιάζουν να αλλάξουν τη στρατηγική τους ως απόκριση στην οικονομική κρίση.
Όπως παρατηρεί η εταιρεία, σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, η κατάσταση των δημοσιονομικών μεγεθών επιβάλλει δραστικές περικοπές δαπανών, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι ανάγκες για παροχή υπηρεσιών του δημοσίου με αιχμή τις υπηρεσίας υγείας και ασφάλειας εξαιτίας του δημογραφικού προβλήματος.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα – με αποδέκτες υψηλόβαθμα στελέχη δημόσιων φορέων της Μεγάλης Βρετανία, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και της Αυστραλίας – το 60% των οργανισμών πραγματοποιούν μακροπρόθεσμα σχέδια δράσης για αλλαγές που θα βελτιώσουν τη θέση τους την επόμενη δεκαετία αλλά μόνο το 20% σχεδιάζει να αλλάξει το μοντέλο λειτουργίας.
Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, οι προϋπολογισμοί του 84% των ερωτηθέντων θα μειωθούν ή θα μείνουν σταθεροί.
Οι επιβεβλημένες περικοπές των δαπανών, θα οδηγήσουν σε δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών αν δεν αλλάξει ριζικά η στρατηγική των δημόσιων φορέων. Συγκεκριμένα, προτείνεται η ακόλουθη προσέγγιση έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με μετρήσιμο και αποτελεσματικό τρόπο:
- Βήμα 1: Επανεξέταση του κόστους και περικοπές ανώφελων δαπανών
- Βήμα 2: Ριζική επανεκτίμηση προτεραιοτήτων και στρατηγικής βάσει των νέων αναγκών και των οικονομικών δεδομένων
- Βήμα 3: Ανασχεδιασμός υπηρεσιών με την αξιοποίηση καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα, αναδιοργάνωση οργανωτικού μοντέλου ή και ενδεχόμενη κατάργηση φορέων με απαξιωμένες δραστηριότητες.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1774055
No comments:
Post a Comment