Γιαννης Παπαδογιαννης
Ακόμα δυσκολότερη υπόθεση για τις ελληνικές τράπεζες γίνεται η άντληση ρευστότητας μέσω τιτλοποιήσεων υποχρεώσεων μετά απόφαση της Moody’s να προχωρήσει στην αναθεώρηση των κριτηρίων για την αξιολόγηση των τιτλοποιήσεων των εγχώριων τραπεζών.
Η απόφαση της Moody’s αποτελεί συνέχεια της υποβάθμισης των κρατικών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, τον περασμένο Δεκέμβριο, σε A2 από A1. Σύμφωνα με τη Moody’s είναι δύσκολο οι τιτλοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών να αξιολογούνται με Aaa, δηλαδή υψηλότερη από την αξιολόγηση του ελληνικού δημοσίου και ως εκ τούτου θα πρέπει να εξεταστεί εξονυχιστικά η ανθεκτικότητα των αξιολογήσεων του ιδιωτικού τομέα, σε σχέση με το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και τις δυσκολίες της ελληνικής κυβέρνησης. Οσο διαρκεί η αναθεώρηση των κριτηρίων η Moody’s δεν θα εκδώσει αξιολόγηση Aaa σε ελληνικά τιτλοποιημένα χρεόγραφα ή καλυμμένα ομόλογα. Στην ανάλυσή του πάντως ο διεθνής οίκος επαναλαμβάνει ότι ο κίνδυνος για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι αμελητέος. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, με την απόφαση της Moody’s πρακτικά κλείνει ο δρόμος για νέες τιτλοποιήσεις, στερώντας ένα πολύτιμο εργαλείο για την άντληση ρευστότητας από τις τράπεζες σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η Fitch προειδοποίησε για τον κίνδυνο υποβάθμισης των ελληνικών τραπεζών, εξαιτίας του νέου νόμου του υπουργείου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας για την ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Στην ανάλυση της Fitch υπογραμμιζόταν ότι το σχέδιο νόμου, για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση των εισπράξεων και αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εκδόσεις με βάση ενυπόθηκα και καταναλωτικά δάνεια (τιτλοποιήσεις και καλυμμένες ομολογίες), με κίνδυνο την πιστοληπτική υποβάθμιση των εν λόγω τίτλων. Επίσης υπογράμμισε τον ανησυχία της για τον κίνδυνο ενίσχυσης μιας κουλτούρας που ευνοεί τους μη συνεπείς δανειολήπτες.
Είχε προηγηθεί, λίγες εβδομάδες πριν, ανάλυση της Fitch για τις ελληνικές τράπεζες η οποία χαρακτήριζε ως μεγάλη πρόκληση την αναχρηματοδότηση των κεφαλαίων που άντλησαν από τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ.
Επιτελικά στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν στην «Κ» ότι η ρευστότητα για τους επόμενους μήνες είναι εξασφαλισμένη, ωστόσο σύντομα το πρόβλημα της ρευστότητας θα τεθεί πιεστικά. Σημειώνουν ότι αν δεν αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα και δεν γίνουν αποφασιστικά βήματα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας, οι δυνατότητες αυτόνομης αντίδρασης των τραπεζών είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
Από εδώ και πέρα πρέπει να δράσουμε με συνέπεια και πειθαρχία για να κερδίσουμε πόντους στην προσπάθεια ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας ώστε οι πιέσεις να εκτονωθούν και το κόστος του χρήματος να αποκλιμακωθεί. Υποστηρίζουν ότι τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι πολύ σημαντικά και αποτελούν τη βάση για την προσπάθεια ανάκτησης της αξιοπιστίας.
Για το σκοπό αυτό είναι κρίσιμο τους επόμενους μήνες να δώσουμε σαφή δείγματα γραφής μέσω της επίτευξης των στόχων που έχουμε θέσει στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης αλλά και τη σταδιακή προώθηση των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών που είναι απαραίτητες για τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό και την αναδόμηση της χώρας.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_100029_05/02/2010_389552
No comments:
Post a Comment