20.3.10

Βαβυλωνία για τη βοήθεια στην Ελλάδα

«Τα προβλήματα της Ελλάδας είναι κυρίως ευθύνη της Ευρωζώνης, όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», δήλωσε χθες ο επίτροπος, τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό η ΕΕ να καταλήξει την προσεχή εβδομάδα σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό συμπέρασμα».

Το κίτριου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο στην Ουάσιγκτον
Το κίτριου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο στην Ουάσιγκτον

Πάντως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έδειξε, από την πλευρά του, με έμμεσο τρόπο, την... πόρτα του οργανισμού, λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι μέλος του ΔΝΤ και κατά συνέπεια ενδεχόμενη προσφυγή της δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μείωση του κύρους της Ευρώπης»...

Εχοντας αυτά κατά νου, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας χθες στη Βουλή, τόνισε ότι «το παιχνίδι που παίζεται είναι πολύπλοκο και σε αυτό το παιχνίδι η Ελλάδα πρέπει να τα καταφέρει μόνη της». Προσέθεσε: «Κατά πρώτο λόγο εξαρτάται από εμάς, κατά δεύτερο ζητάμε την αλληλεγγύη των εταίρων μας και κατά τρίτο η χώρα μας θα κάνει οτιδήποτε πρέπει για να διαφυλάξει τα συμφέροντά της». Κριτήριο, όπως διευκρίνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «είναι το συμφέρον της χώρας και του λαού της».

Και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι η κυβέρνηση περιμένει να δει «τους μηχανισμούς στήριξης που μπορεί να έχει από τους Ευρωπαίους εταίρους ή και πέρα από αυτούς».

Η κυβέρνηση είναι εκτός πραγματικότητας, χωρίς στρατηγική και στόχευση, ανέφερε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας και απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, τόνισε: «Πάτε από γκάφα σε γκάφα. Λέγατε ότι δεν ζητάτε οικονομική βοήθεια, αλλά χθες ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το θέμα του ΔΝΤ». «Αλήθεια», είπε, «θέλετε να κάνετε αυτό το έγκλημα»;

Ιδιαίτερα καυστική ήταν η παρέμβαση του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, κατά τον οποίο «το ΔΝΤ είναι όπως ο οδοντίατρος: Πας για να πονέσεις». Συμπλήρωσε δε ότι «το ΔΝΤ, όπως ο οδοντίατρος, φροντίζει τις κουφάλες και τους τραπεζίτες».

Στην Ευρώπη, εν τω μεταξύ, ήδη παρασκηνιακά έχουν αρχίσει εντατικές διαβουλεύσεις με πρωταγωνιστές την Κομισιόν, τη Γαλλία, τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και τον πρόεδρο της Ενωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι. Επιδίωξη είναι η διαμόρφωση μίας κοινής θέσης των «27», με κέντρο την υιοθέτηση του μηχανισμού διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος υπάρχει μεν, αλλά πρέπει να εξειδικευτεί ακόμη πολύ περισσότερο.

Παρά δε τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις της Γερμανίας που δεν θέλει να ακούσει για μια τέτοια λύση, η πίεση που θα ασκηθεί τις επόμενες ημέρες θα είναι προσωπικά επί της κ. Μέρκελ που θα κατηγορηθεί ότι με την πολιτική της απειλεί άμεσα τη σταθερότητα της Ευρωζώνης και του ευρώ.

Δεν πρέπει να αποκλείεται, έλεγαν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, ακόμη και μια ανοιχτή σύγκρουση γι’ αυτό το ζήτημα μεταξύ Γαλλίας - Γερμανίας. Και τούτο διότι τόσο το Παρίσι όσο και η Κομισιόν, αλλά και πολλές κοινοτικές χώρες της Ευρωζώνης ρίχνουν την ευθύνη της κατάστασης με την Ελλάδα προσωπικά επάνω στη Γερμανίδα καγκελάριο.

Διαφωνούντες
Ως προς τη λύση του ΔΝΤ αυτή απορρίπτεται από τις περισσότερες κοινοτικές χώρες, αλλά κυρίως από την Επιτροπή και την ΕΚΤ που θέλουν να κρατήσουν το ΔΝΤ στον σημερινό συμβουλευτικό/τεχνικό ρόλο του και τίποτε περισσότερο. Οι αμέσως επόμενες ημέρες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες, αφού σε αυτό το διάστημα θα διαπιστωθεί αν και κατά πόσο η Γερμανία θα κατανοήσει ότι, «παίζοντας» με την Ελλάδα, στην πραγματικότητα θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Στο επίκεντρο ενδεχόμενη προσφυγή σε ΔΝΤ
Εκτενείς αναφορές από ξένα ΜΜΕ

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός δίνει στους Ευρωπαίους ηγέτες μία εβδομάδα για να παρουσιάσουν σχέδιο διάσωσης», αναφέρει η Guardian

Το ενδεχόμενο να στραφεί η Ελλάδα για βοήθεια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων μονοπώλησαν, χθες, το ενδιαφέρον των ξένων μέσων ενημέρωσης. «Η Ελλάδα πιέζει την ΕΕ με... «όπλο» το ΔΝΤ» ήταν ο τίτλος του βασικού άρθρου στο πρακτορείο Dow Jones Newswires, ενώ η Guardian ανέφερε ότι «ο Eλληνας πρωθυπουργός δίνει στους Ευρωπαίους ηγέτες μία εβδομάδα για να παρουσιάσουν σχέδιο διάσωσης». Οι Financial Times έγραψαν ότι η Γερμανία κλίνει προς τη λύση της εμπλοκής του ΔΝΤ εάν η Ελλάδα ζητήσει βοήθεια για να ξεπεράσει την κρίση του προϋπολογισμού, μια κίνηση με την οποία το Βερολίνο ελπίζει να αποφύγει πιθανές ενστάσεις από το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας. «Με το ευρώ να πιέζεται στις αγορές συναλλάγματος και με νέες ανησυχίες να εμφανίζονται για καθυστερήσεις στην εξασφάλιση ενός αμιγώς ευρωπαϊκού πακέτου σωτηρίας, η γερμανική στροφή καθιστά πολύ πιθανότερη τη λύση ενός προγράμματος από το ΔΝΤ», ανέφερε η βρετανική εφημερίδα. Σε άλλο δημοσίευμά της υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού με τη στροφή 180 μοιρών που πραγματοποίησε το Βερολίνο.

Χτύπημα
Επεσήμανε δε ότι εμπλοκή του ΔΝΤ θα ήταν ένα σκληρό χτύπημα για την ΕΚΤ, η οποία έχει κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει να μην επιλεγεί μία τέτοια λύση - έχοντας, πάντως, δώσει τη συγκατάθεσή της στην παροχή «τεχνικής βοήθειας». Μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Salzburger Nachrichten, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της γερμανικής Bundesbank υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται οικονομική στήριξη, ωστόσο, αν δεν καταφέρει να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, θα πρέπει να κηρύξει πτώχευση. Δήλωσε, μάλιστα, ότι «δεν μπορούμε ακόμη να πούμε ότι η Ελλάδα έχει εξαντλήσει όλα τα δυνατά μέσα ούτως ώστε να διορθώσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα τα επόμενα χρόνια».

Γ. Δαράτος - Κ. Κοσμά

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Γιάννης Στουρνάρας
Θα σωθούμε μόνοι, με το πρόγραμμά μας

Οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να εστιαστούν στην εφαρμογή των μέτρων που πολύ σοφά επέλεξε, καθώς και στην όσο το δυνατόν γρηγορότερη εξαγγελία των μέτρων για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και το άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων.

Οι αγορές σήμερα, παρά το γεγονός ότι τα spreads παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, έχουν προεξοφλήσει ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει και ότι θα μπορέσει να φέρει σε πέρας το δανειακό της πρόγραμμα.

Επίσης, είναι κοινό μυστικό ότι η βασική πολιτική απόφαση των ηγετικών οικονομικών δυνάμεων στην Ευρωζώνη είναι ότι καμία χώρα-μέλος δεν θα αφεθεί να χρεοκοπήσει διότι αυτό θα σημαίνει αυτόματα και χρεοκοπία του ευρώ.

Επομένως δεν βρίσκω καθόλου χρήσιμη την έμφαση στο ποιος θα μας σώσει. Θα σωθούμε μόνοι μας εφαρμόζοντας το πρόγραμμά μας.

Παρεμπιπτόντως, η άποψή μου είναι ότι ενδεχόμενη προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την οποία θεωρώ πολιτικά ανέφικτη γιατί θα δημιουργούσε ρήγμα στην Ευρωζώνη, θα μας χαρακτήριζε ως χώρα που δηλώσαμε αδυναμία να δανειστούμε από τις διεθνείς αγορές. Εξάλλου είναι γνωστό ότι σημαντικές χώρες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, οι οποίες μέχρι τώρα έχουν κρατήσει μία στάση εξαιρετικά φιλική ως προς το ελληνικό πρόβλημα (επίσης κρατούν το κλειδί της λύσης όχι μόνο στο ελληνικό πρόβλημα αλλά και γενικότερα στη διαδικασία αποκατάστασης ισορροπίας στην Ευρωζώνη) δεν θα ήταν καθόλου ευτυχείς με ενδεχόμενη προσφυγή μας στο ΔΝΤ.

Αλλωστε, προς αυτή την κατεύθυνση έχουν κινηθεί σε σχετικές τους δηλώσεις τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζ. Κ. Τρισέ όσο και ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ κ. Στρος Καν.

* Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ

Γκίκας Χαρδούβελης
Δεν χρειαζόμαστε τις υποδείξεις του ΔΝΤ

Η Ελλάδα θα πρέπει να προσφύγει στο ΔΝΤ μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της υπόλοιπης ΕΕ και της ΕΚΤ. Μπορεί αυτή τη στιγμή οι Γερμανοί να επιθυμούν την προσφυγή μας στο ΔΝΤ, όμως δεν το θέλουν πολλοί άλλοι εταίροι, όπως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Συνεπώς, για να διασφαλίσει η Ελλάδα τη μελλοντική της πολιτική επιρροή στην Ενωση, θα πρέπει να λειτουργεί παράλληλα με την πλειονότητα των κρατών-μελών της ΕΕ.

Στην περίπτωση που τελικά προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το όφελος θα είναι τόσο μια μεγαλύτερη πειθαρχία όσον αφορά τις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όσο και ένα μικρότερο κόστος δανεισμού, πιθανόν της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, αφού το ΔΝΤ βοηθά μόνο προσωρινά και όχι σε βάθος 10ετίας.

Το χρηματικό όφελος είναι ελάχιστο μπροστά στο απαιτούμενο κολοσσιαίο έργο περιορισμού των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους.

Θυμίζω ότι τα πρόσφατα μέτρα θα περιορίσουν το έλλειμμα από 30 δισ. το 2009 απλώς στα 20 δισ. το 2010.

Το μακροχρόνιο πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται. Συνεπώς, όσο η ύφεση διαρκεί, το χρέος εκτινάσσεται ως ποσοστό του ΑΕΠ και πιθανόν θα συνεχίσει να ανεβαίνει έως το 2012-2013.

Πιστεύω η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι έχει την ωριμότητα και την ικανότητα να λύνει τα προβλήματά της μόνη της. Δεν χρειάζεται τις υποδείξεις του ΔΝΤ για να προχωρήσει τις προφανείς μεταρρυθμίσεις που θα της δώσουν την ευκαιρία για ένα νέο αναπτυξιακό ξεκίνημα.

* Ο Γκίκας Χαρδούβελης είναι καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιά, οικονομικός σύμβουλος της Eurobank EFG

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=10742945

No comments: