20.3.10

Κοινό σχέδιο στήριξης από Ε.Ε. και ΔΝΤ για την Ελλάδα

Σε ένα σχέδιο διάσωσης στο οποίο θα συμμετάσχουν από κοινού τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσανατολίζεται πλέον η Ε. Ε. μετά την αντίθεση της Γερμανίας σε μια αμιγώς ευρωπαϊκή λύση. Πρόκειται επί της ουσίας για μια παραλλαγή του μοντέλου που υιοθετήθηκε για τη στήριξη της Ουγγαρίας, της Λεττονίας και της Ρουμανίας, όπως σημειώνει ο υπ. Οικονομικών της Ολλανδίας προς τον πρόεδρο της Βουλής της χώρας του. Στην ίδια επιστολή περιγράφονται οι βασικές προϋποθέσεις που θα πληροί το σχέδιο. Μεταξύ αυτών, αναφέρεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει δημοσιονομικά μέτρα και να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές υπό την καθοδήγηση της Κομισιόν, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και των κρατών - πιστωτών. Είναι σαφές ότι ένα σχέδιο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι πολύ πιο αυστηρό τόσο στο περιεχόμενό του όσο και στην εφαρμογή του, απ' ό, τι ένα αμιγώς ευρωπαϊκό. Η προοπτική της προσφυγής στο ΔΝΤ προκάλεσε νέες πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα. Το spread των 10ετών ανήλθε χθες έως τις 332 μονάδες βάσης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_20/03/2010_394869

Σε ό, τι αφορά το σχέδιο διάσωσης, από τη μία πλευρά το ΔΝΤ δεν μπορεί να δανείσει την Ελλάδα με περισσότερα από 10 δισ. ευρώ. Ποσό το οποίο δεν αρκεί ούτε για να καλυφθούν οι ανάγκες του Δημοσίου στο επόμενο δίμηνο. Οι δε ευρωπαϊκές χώρες –οι κυβερνήσεις πολλών εκ των οποίων αντιμετωπίζουν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό τους και κυρίως η γερμανική κυβέρνηση– δεν δείχνουν διατεθειμένες να στηρίξουν από μόνες τους την Ελλάδα.

Ετσι, το σενάριο της συνεργασίας του ΔΝΤ με την Ευρώπη ή κάποιες ευρωπαϊκές χώρες αρχίζει σιγά σιγά να παίρνει «σάρκα και οστά». Αλλωστε, πρόκειται για ένα «μοντέλο» το οποίο έχει ήδη εφαρμοστεί σε Ουγγαρία, Λεττονία και Ρουμανία. Το γεγονός αυτό δίνει το «πάτημα» στις ευρωπαϊκές χώρες που δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε ένα αποκλειστικά ευρωπαϊκό πρόγραμμα, να αναλάβουν δράση και να μπορέσουν να τη δικαιολογήσουν στο εσωτερικό τους.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κεες ντε Γιάγκερ σε επιστολή του στον πρόεδρο της ολλανδικής Βουλής, με ημερομηνία 17 Μαρτίου 2010, σημειώνει αρκετές φορές ότι «προτιμούμε λύση που θα περιλαμβάνει και το ΔΝΤ».

Ο ίδιος, όμως, αναφέρει ότι όλες οι χώρες του ευρώ έχουν κοινή ευθύνη για την οικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης και αν κάποια στιγμή κινδυνεύει η σταθερότητα αυτή –με ανάλογες συνέπειες και στην ολλανδική οικονομία– τότε δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι. «Θα πρέπει να προέλθει οικονομική στήριξη και από τις χώρες της Ευρωζώνης», συμπληρώνει ο Ολλανδός υπουργός.

Πάντως, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών στην επιστολή του θέτει από τώρα τις προϋποθέσεις εφαρμογής ενός σχεδίου στήριξης της Ελλάδας, παρόλο που όπως σημειώνει δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία σχετική απόφαση. Ο κ. Γιάγκερ αναφέρει 6 προϋποθέσεις:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_20/03/2010_394858

Τι προβλέπει το πρόγραμμα του ΔΝΤ

Τα σενάρια περί προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχουν «φουντώσει». Αξίζει όμως να δούμε τι πραγματικά θα συμβεί αν τελικά η Ελλάδα ζητήσει από το ΔΝΤ οικονομική βοήθεια, ανεξαρτήτως του αν αυτή η βοήθεια έρθει αποκλειστικά και μόνο από το Ταμείο ή υπάρξει συνεργασία με την Κομισιόν και υπάρξουν και διμερείς συμφωνίας δανεισμού.

1. Το ΔΝΤ μπορεί να δώσει στην Ελλάδα το πολύ μέχρι 10 δισ. ευρώ, καθώς η συνεισφορά της χώρας στο Ταμείο είναι περίπου 950 εκατ. ευρώ. Η μέχρι σήμερα πρακτική του ΔΝΤ είναι να δίνει έως και 10 φορές περισσότερα κεφάλαια από τη συνεισφορά των χωρών–μελών του.

2. Το επιτόκιο για το ποσό αυτό θα είναι κυμαινόμενο και εξαρτάται από το ύψος των επιτοκίων που ορίζουν οι κεντρικές τράπεζες. Με τα σημερινά δεδομένα υπολογίζεται ότι το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 3,75%.

3. Η αποπληρωμή του δανείου θα γίνει μεταξύ 3 και 5 χρόνων.

4. Η Ελλάδα δεν μπορεί να διαπραγματευτεί για το πρόγραμμα στο οποίο θα ενταχθεί. Το ΔΝΤ έχει αρκετά προγράμματα. Δύο όμως είναι τα βασικά. Το ένα αφορά μια ανοιχτή γραμμή πίστωσης, που αν θέλει η χώρα «τραβάει» κεφάλαια. Το δεύτερο –που θεωρείται και πιο πιθανό για την περίπτωση της Ελλάδας– δίνει το δάνειο και επιβάλλει τα μέτρα που εκείνο κρίνει απαραίτητα.

5. Στο σκέλος των δημοσιονομικών μέτρων, η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει ήδη λάβει τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα προωθούσε και το Ταμείο.

6. Στο σκέλος, όμως των διαρθρωτικών μέτρων, το ΔΝΤ εκτιμάται πως θα ζητήσει άμεσα αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος, της αγοράς εργασίας, καθώς και την απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων. Επίσης, θα θελήσει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας με πιθανά μέτρα την άρση της μονιμότητας, την προώθηση απολύσεων, τη μείωση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα κ.λπ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_20/03/2010_394857

No comments: