20.3.10

Σε Fannie Mae - Freddie Mac 130.000 σπίτια

Ολόκληρες «πόλεις» έχουν πλέον στην κατοχή τους οι δύο μεγαλύτερες κρατικές εταιρείες στεγαστικής πίστης των ΗΠΑ, η Fannie Mae και η Freddie Mac, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που κατέθεσαν. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, οι δύο όμιλοι είχαν στην κατοχή τους 131.000 κατοικίες στα τέλη του 2009, αριθμός αισθητά υψηλότερος από το 2008 (92.878), ο οποίος αντιστοιχεί στο σύνολο των ιδιοκτησιών μιας πόλης όπως το Σαν Φρανσίσκο. Η κρίση της αγοράς κατοικίας οδήγησε πολλούς δανειολήπτες σε χρεοκοπία, με αποτέλεσμα οι κατοικίες τους να περάσουν στα χέρια των πιστωτών τους, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν οι δύο κρατικά ελεγχόμενες Fannie Mae και Freddie Mac.

Μάλιστα, οι ίδιες προχώρησαν στην πώληση τουλάχιστον 200.000 κατοικιών το προηγούμενο έτος, ωστόσο, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, ούτε το παραπάνω νούμερο ήταν αρκετό ώστε να περιορίσει την ακίνητη περιουσία τους. Οπως σημειώνει σχετική έρευνα της Barclay’s Capital, η κατάσταση αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί στο εγγύς μέλλον. Βάσει αυτής, τουλάχιστον 5 εκατ. στεγαστικά δάνεια κρίνονται επισφαλή, με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για αναχρηματοδότηση αυτών των οφειλών να παρατείνουν το αναπόφευκτο. Σημειωτέον ότι οι δύο κρατικοί όμιλοι ελέγχουν δάνεια αξίας 5 τρισ. δολαρίων.

Αν λοιπόν δεν αντιστραφεί σύντομα η κατάσταση της αγοράς κατοικίας, κυρίως σε ό, τι αφορά την ανάκαμψη των αξιών, τόσο η Fannie Mae όσο και η Freddie Mac θα κληθούν να διαχειριστούν πολλαπλάσιο αριθμό κατοικιών απ’ ό, τι σήμερα, εξέλιξη που ίσως σημάνει το τέλος της κρατικής επιχορήγησης στεγαστικών δανείων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_20/03/2010_394819

No comments: