19.3.10

Σόιμπλε: Το ΔΝΤ εμπλέκεται ήδη στην ελληνική κρίση

Το ΔΝΤ εμπλέκεται ήδη στην ελληνική κρίση, διαδραματίζοντας ρόλο συμβούλου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μίχαελ Όφερ.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διατύπωνε την εκτίμηση ότι μια προσφυγή στο ΔΝΤ για χρηματοπιστωτική βοήθεια θα αποτελούσε επιβεβαίωση μιας αποτυχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο κ. Σόιμπλε θα ήθελε να δει την ευρωπαϊκή κοινότητα να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τις δικές της δυνάμεις τουλάχιστον στο μέλλον, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει με την Ελλάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Αναφερόμενος στην πρόταση Σόιμπλε για δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ο εκπρόσωπος τόνισε πως αυτή δεν εξυπηρετεί μόνο τα γερμανικά συμφέροντα.

«Όλη η Ευρώπη πρέπει να θέσει στον εαυτό της το ερώτημα ποια είναι τα καλύτερα μέσα για να γίνει σεβαστή η δημοσιονομική ορθοδοξία», πρόσθεσε.

Ο Σόιμπλε, μιλώντας ενώπιον των γερμανών βουλευτών, επανέλαβε και αυτός την έκκλησή του για δημοσιονομική πειθαρχία. «Η Γερμανία οφείλει άλλωστε να δείξει το δρόμο, μειώνοντας τα δημόσια ελλείμματά της για να τα επαναφέρει ως το 2013 μέσα στα όρια που επιτρέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας», είπε.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ κατέληξε πως «αν δεν σεβόμαστε το Σύμφωνο, αυτό θα καταρρεύσει» και μαζί του η ίδια η ιδέα του ενιαίου νομίσματος. «Έχουμε ανάγκη από ένα ισχυρό ευρωπαϊκό νόμισμα», υπογράμμισε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

_______________

άλλοθι και πειραματόζωα

No comments: