18.3.10

Το μοντέλο της Λετονίας/Ουγγαρίας θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα;

Η διάσωση της Ελλάδας μάλλον θα έρθει και από την ΕΕ και από το ΔΝΤ, από κοινού, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο, όπου επικαλούμενα δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου της Γερμανίας, αναφέρεται ότι Καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ είναι «ανοιχτή σε μια οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ» στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας. Αν και η επίσημη θέση της Γερμανίας διαμορφώνεται στο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λύσει μόνη της τα προβλήματα της, ποτέ δεν απορρίφθηκε κάποια συνδυασμένη βοήθεια με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, μοντέλο το οποίο ακολουθήθηκε από την Ουγγαρία και τη Λετονία το 2008.

bankingnews

Γερμανία: Προς συνδυασμένη βοήθεια από ΕΕ και ΔΝΤ

Η γερμανική κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί πως ενδεχομένως να στηρίξει μια συνδυασμένη παρέμβαση Ευρώπης – ΔΝΤ για την διάσωση της Ελλάδας, αν η χώρα ζητήσει βοήθεια, αναφέρει η Wall Street Journal στην ηλεκτρονική της σελίδα. Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, είναι "ανοικτή σε οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ" στο ενδεχόμενο βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης. Ο αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, υπογράμμισε παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια, ενώ επισήμανε ότι η Γερμανία θα προτιμούσε η χώρα να λύσει μόνη της τα προβλήματα της μέσω του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η Γερμανίδα καγκελάριος θεωρεί πως το ΔΝΤ θα πρέπει να έχει συμμετοχή σε πιθανό πακέτο διάσωσης της Ελλάδος, σε συνδυασμό με διμερή δάνεια από την Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες – ένα μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε και στις περιπτώσεις της Ουγγαρίας και της Λετονίας στα τέλη του 2008, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Ένα ανάλογο μοντέλο φαίνεται να στηρίζει και η ολλανδική κυβέρνηση. Στον αντίποδα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζακ Κλοντ Τρισέ έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στο ενδεχόμενο εμπλοκής του ΣΝΤ στο θέμα της Ελλάδας.

Τη λύση του ΔΝΤ προκρίνει η Ολλανδία

Η ολλανδική κυβέρνηση προτιμά την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην περίπτωση που η Ελλάδα χρειαστεί βοήθεια, αντί για την παροχή βοήθειας μόνο από τις χώρες της Ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Jan Kees de Jager όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires. Σε σχετική επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο επισημαίνει ότι κάποιες άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ αντιτίθενται στην εμπλοκή του ΔΝΤ καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε "συστάσεις που αντικρούουν στο ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο". Ο De Jager σημείωσε ότι είναι υπέρ της λύσης του ΔΝΤ, ενώ δεν θεωρεί αναγκαία τη σύσταση ενός αντίστοιχου ευρωπαϊκού ταμείου. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να αποτελέσει από μόνο του λύση, σημειώνοντας ότι στις περιπτώσεις της Λετονίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας το ΔΝΤ έλαβε ενίσχυση από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Έθεσε ταυτόχρονα έξι όρους για την παροχή στήριξης: Την διατήρηση του όρου μη-επεμβάσεως διάσωσης στη Συνθήκη της Λισσαβώνας, την επιβολή σημαντικού premium στον έκτακτο δανεισμό, εγγυήσεις πως θα διατηρηθούν οι αυστηροί περιορισμοί στον ελληνικό προϋπολογισμό και αυστηρή εποπτεία της υλοποίησης του σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής. Τέλος ζήτησε εγγυήσεις πως η παρέμβαση θα είναι μόνο για μικρό χρονικό διάστημα και όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα λάβουν μέρος.
Υπογράμμισε ότι πιθανό σχέδιο θα πρέπει να παρέχει "ισχυρές πολιτικές συνθήκες και ισχυρά κίνητρα για την Ελλάδα προκειμένου να συνεχίσει να χρηματοδοτείται από τις αγορές, προκειμένου ο Ολλανδός φορολογούμενος να μην επιβαρυνθεί από τα χρόνια κακοδιαχείρισης στην Ελλάδα".

Γιούνκερ: Στο πλευρό της Ελλάδας η Ευρωζώνη

Η ζώνη του ευρώ θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας σε περίπτωση άδικης κερδοσκοπικής συμπεριφοράς στις αγορές δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires. Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα "δεν θα χρειαστεί οικονομική βοήθεια". "Αν -παρά τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση- οι αγορές χρησιμοποιήσουν χρηματοοικονομικά εργαλεία για να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της Ελλάδας, τότε θα πρέπει να είμαστε σε θέση να επιδείξουμε αλληλεγγύη". Ωστόσο ξεκαθάρισε, μιλώντας στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, πως "θα υπάρξει αλληλεγγύη μόνο αν η Ελλάδα βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της".

http://www.capital.gr/News.asp?id=928707

_____________

Mε συγχωρείται για την παρέμβαση: η "τεχνική υποστήριξη" που παρέχει ΉΔΗ το ΔΝΤ τι είναι; Δεν είναι "από κοινού";
Δε μάθαμε να διαβάζουμε κάποιες φορές και αυτά που υπογράφονται; τα συμβόλαια;
Μόνο να σκεφτόμαστε πίσω από τις λέξεις;

Τα μέτρα που πήρε η ΓΑΠοκυβέρνηση δεν τα επικρότησε το ΔΝΤ; βαριέμαι να βρω το λινκ...
Μήπως, εάν έρθει το ΔΝΤ, θα αυξηθούν οι μισθοί των ΔΥ ή τα "κλειστά επαγγέλματα" θα παραμείνουν κλειστά;

Χωρίς ΔΝΤ η ΓΑΠοκυβέρνηση θα έχει χρόνο να προετοιμαστεί με το δικό της τρόπο για τις επόμενες κοινοβουλυτικές εκλογές.
Με ΔΝΤ όλα θα γίνουν πολύ γρήγορα.
ΌΛΑ.

Και με πολύ ενδιαφέρον διάβασα τις απόψεις του Ολλανδού ΥΠΟΙΚ.

Τέλος, όλα δείχνουν ότι ο καυγάς και η διαφωνία είναι μόνο ως προς το επιτόκιο και το ύψος αυτού. Έγραψα σχετικά.

ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ-ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ-ΤΗ ΜΙΖΕΝΣ-ΤΑ ΓΙΟΥΡΟΦΑΪΤΕΡ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2012.
ΓΙΑΤΙ ΕΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΜΑΘΕΙ Ο ΚΑΚΟΜΑΘΗΜΕΝΟΣ ΕΓΧΩΡΙΟΣ ΛΑΟΣ ΙΣΩΣ ΑΡΓΗΣΩ.

No comments: