Η Αγκελα Μέρκελ δεν είναι μια απλή περίπτωση πολιτικού. Ισως μερικά πράγματα από την προσωπική της ιστορία μάς βοηθήσουν να καταλάβουμε και τη γενικότερη στάση της απέναντι στην ελληνική οικονομική κρίση.
Η Μέρκελ γεννήθηκε στο Αμβούργο την εποχή που φούντωνε ο ψυχρός πόλεμος σε μια οικογένεια αυστηρά προτεσταντική. Ο πατέρας της ήταν πάστορας και έκανε κάτι πολύ σπάνιο για την εποχή. Εκείνο τον καιρό χιλιάδες Ανατολικογερμανοί περνούσαν τα σύνορα και έφταναν στη Δυτική Γερμανία, ψάχνοντας ένα καλύτερο μέλλον μακριά από την καταπίεση του καθεστώτος στην «σοβιετική ζώνη».
Ο πατέρας της Μέρκελ έκανε ακριβώς το αντίθετο. Πήρε την οικογένειά του και μετακόμισαν σε ένα χωριό της Ανατολικής Γερμανίας, προκειμένου εκεί να κρατήσει ζωντανές ενορίες που έσβηναν, εξαιτίας της έλλειψης ιερέων, αλλά και των μέτρων κατά της εκκλησίας που έπαιρνε το καθεστώς. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον μεγάλωσε η Αγκελα Μέρκελ. Σε ένα περιβάλλον όπου κάποιες αρχές της ζωής τηρούνται όπως το Ευαγγέλιο. Ζωή λιτή, σεμνή και ταπεινή σε έναν ουσιαστικά εχθρικό κόσμο. Το χρήμα δεν είναι κακό για τους προτεστάντες. Αρκεί να έχεις δουλέψει για να το αποκτήσεις, να μην προκαλείς με αυτό, να μην συζητάς γι' αυτό και το βασικότερο, να μην το ξοδεύεις άσκοπα, αλλά να αποταμιεύεις.
Η Αγκελα Μέρκελ δεκαετίες μετά έγινε η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας, πράγμα που δείχνει ότι κινήθηκε πολύ καλά σε έναν τομέα που κυριαρχούν οι άνδρες. Ξέρει να επιβιώνει σε εχθρικό περιβάλλον, αφού έγινε ηγέτιδα ενός κόμματος, του Χριστιανοδημοκρατικού, όπου κυριαρχούν οι καθολικοί. Στο μυαλό της και στο μυαλό πολλών άλλων, οι αρχές της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της Λισαβώνας σίγουρα έχουν μια θέση ανάλογη με το Ευαγγέλιο που δίδασκε ο πάστορας πατέρας της. Η τυπολατρία είναι στο αίμα της, η ακαμψία επίσης. Ετσι έμαθε. Η Μέρκελ ξέρει πολύ καλά και από πρώτο χέρι τι ζόρια τράβηξαν οι Ανατολικογερμανοί για να επιβιώσουν σε ένα καθεστώς όπου οι ελλείψεις βασικών προϊόντων κατανάλωσης ήταν καθημερινότητα. Και μετά, όταν ήρθε ο καπιταλισμός, τι σοκ κοινωνικό προκάλεσε και πόσους ξέβρασε η νέα οικονομική κατάσταση. Εχει ζήσει και τα δύο συστήματα, ξέρει για τι μιλάει.
Η έκθεση των γερμανών ειδικών
Εξηγούν όλα αυτά τη στάση της απέναντι στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα; Είναι ένα μέρος, όχι ολόκληρη η εικόνα.
Πριν από λίγες εβδομάδες με εντολή της Αγκελα Μέρκελ συστήθηκε μια ειδική επιτροπή από οικονομολόγους και νομικούς, με αποκλειστικό σκοπό να εξετάσει την περίπτωση της Ελλάδας. Η επιτροπή αυτή στην έκθεσή της λέει στη γερμανική κυβέρνηση ότι οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα θα ήταν ενάντια στο σύνταγμα της Γερμανίας και στα όσα προβλέπουν το Μάαστριχτ και η Λισαβόνα. Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε οικονομική βοήθεια, όποιος εναντιώνεται σε αυτή, θα μπορούσε να καταφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο και να την ακυρώσει. Αρα, πρέπει να βρεθεί μια άλλη λύση.
Η Αγκελα Μέρκελ προσπαθεί εδώ και καιρό να κρατήσει τις ισορροπίες μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό απέναντι στους εταίρους της, τους Φιλελεύθερους, που δημιουργούν συνεχώς τριβές. Απαιτούν μεγάλες φοροαπαλλαγές και παράλληλα περικοπές του κοινωνικού κράτους. Τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαγγείλει νέα μέτρα λιτότητας, που προβλέπουν και απόλυση 2.500 δημόσιων υπαλλήλων, αφού πρώτη φορά το δημόσιο έλλειμα έχει φτάσει το 5% του ΑΕΠ. Περικοπές ετοιμάζονται παντού, απλώς δεν ανακοινώνονται τώρα, γιατί έρχεται μια εκλογική μάχη.
Στις 9 Μαΐου διεξάγονται στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία πολύ κρίσιμες εκλογές. Το μεγαλύτερο κρατίδιο της χώρας, με πληθυσμό 12 εκατ. κατοίκους, ήταν επί δεκαετίες το κάστρο των Σοσιαλδημοκρατών. Πριν από μερικά χρόνια το έχασαν. Εάν η Μέρκελ χάσει αυτές τις εκλογές, χάνει και την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή. Εκεί οι αντίπαλοί της θα μπορούν να μπλοκάρουν το νομοθετικό έργο της, με αποτέλεσμα μια κυβέρνηση ουσιαστικά παράλυτη.
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=143667
______________
Οι Ολλανδοί έπεσαν, ο Μπερλουσκόνι είναι στο 40% δημοτικότητα, ο Σαρκο-ζεί έφερε 37% έναντι 54%, η Μέρκελ πάει να χάσει τη Κάτω Βουλή. Η πολιτική πάει να συναντήσει την οικονομία.
No comments:
Post a Comment