26.3.10

Economist: Ποσό 75 δισ. € θα χρειαστεί η Ελλάδα

Το ποσό των 75 δισ. ευρώ αντί για αυτό των 25 και το χρονικό διάστημα των πέντε ετών αντί για αυτό των τριών θα χρειαστεί η Ελλάδα για να προσαρμοστεί στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις προβλέπει ανάλυση του Economist με τον λογοπαιγνιώδη τίτλο «Safety Not» (=μη ασφαλές) που παραφράζει τη φράση των ημερών «Safety Net» (=δίχτυ ασφαλείας).

Όπως εξηγεί το δημοσίευμα οι χώρες που προσφεύγουν στο ΔΝΤ αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα: οι περικοπές των δημόσιων δαπανών που απαιτεί το ταμείο, βαθαίνουν την ύφεση.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το ελάττωμα, το ΔΝΤ συνήθως απαιτεί υποβάθμιση του νομίσματος- πράγμα που η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει, λόγω της κλειδωμένης ισοτιμίας της δραχμής με το ευρώ. Συνεπεία αυτού, θα απαιτηθεί μεγαλύτερο «δίχτυ ασφαλείας» λόγω του μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος που θα απαιτηθεί.

Ακόμα όπως εκτιμάται στο δημοσίευμα του Economist, οι πληρωμές των επιτοκίων θα αυξηθούν από το 5% του ΑΕΠ στο 8,4%- κάτι που σημαίνει υψηλότερο κόστος έκδοσης νέου χρέους, αλλά και επαναχρηματοδότησης του παλαιού. Πρόβλεψη του Economist είναι ότι έως το 2014, το ονομαστικό ελληνικό ΑΕΠ θα είναι 5% χαμηλότερο.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/575063/Article.aspx

No comments: