4.3.10

Option-ARM: παρουσίαση

Που και που εμφανίζεται σε διάφορα site το θέμα των "Option-ARM", και όταν το εντοπίζω, πάντα το ποστάρω, καθώς είναι πολύ σημαντικό. Σήμερα το πέτυχα στο alphaville των Financial Times, και επειδή το θέμα σύντομα θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται θεώρησα καλό να το βάλω, και μάλιστα μόνο του, για να γίνει και πιο εύκολα αντιληπτό και διαδόσιμο.

Τα Option-ARM είναι ένας τύπος στεγαστικού δανείου (που απευθυνόταν κυρίως σε ανθρώπους μεσαίων - ελαφρώς υψηλών εισοδημάτων).
Έως τώρα, στις ΗΠΑ είχαμε το σκάσιμο της φούσκας των subprime στεγαστικών δανείων (και το subprime κάποτε ήταν άγνωστη λέξη, αλλά να που τώρα όλοι κάτι θα έχουν ακούσει).

Δείτε το παρακάτω γράφημα από το alphaville, το οποίο αρχικά προέρχεται από την Credit Suisse, που το είχε δημοσιεύσει από το 2007:



Με πράσινο είναι τα subprime δάνεια, ο κύριος όγκος των οποίων έληγε το 2009.

Όπως όμως βλέπουμε στο γράφημα (κίτρινο/πορτοκαλί χρώμα) από το 2010-2011 θα έχουμε "δεύτερο γύρο" στο στεγαστικό των ΗΠΑ, καθώς τότε λήγει ο κύριος όγκος των Option-ARM δανείων.

Το μέγεθος της φούσκας των Option-ARM είναι επιπλέον 1 τρισεκατομμύριο δολλάρια
σε σχέση με όσα έχουμε δει ως τώρα. Για να το πω και με [υπερ]απλουστευμένους όρους, αν πριν έπεσε πυρηνικό στη Χιροσίμα, τώρα θα πέσει και μία ακόμα βόμβα στο Ναγκασάκι.

Ποιος θα τα πληρώσει αυτά? Οι τράπεζες αδυνατούν, θα πτωχεύσουν. (Χώρια που δεν είναι μόνο το στεγαστικό, υπάρχουν και άλλα ζητήματα εξίσου μεγάλα)

Ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι χρεωκοπημένο, και προκειμένου να μην πτωχεύσουν αυτοί, πτωχεύουν εμάς (δες και το πλιάτσικο εναντίον των λαών που το ονομάζουν "πακέτα σωτηρίας" από τα κρατικά ταμεία προς τις τράπεζες).

Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν ένα σωρό προβλήματα, αλλά μόνη λύση είναι να αγωνιστούν οι λαοί, σε αγώνες όπως αυτοί που κάποτε δόθηκαν και έμειναν στην ιστορία, αγώνες σκληροί μεν, αλλά δίκαιοι. Αλλιώς, απλά θα συνεχιστεί ένα τεραστίων διαστάσεων πλιάτσικο εις βάρος μας. "Τόσο απλά"

το πόστ είναι ευγενική χορηγία (αναδημοσίευση) από τον ciaoant1
καπιταλιστική κρίση - update (03/03/10)

No comments: