15.7.10

Τουρισμός: Εκτιμήσεις για πτώση 7% - 9% των εισπράξεων φέτος

Στην εκτίμηση ότι ο τουρισμός της χώρας στις εισπράξεις του (μετά από την πτώση κατά 12% το 2009) θα υποστεί και νέα μείωση κατά το τρέχον έτος, που θα κυμανθεί μεταξύ 7-9%, προέβη ο Πρόεδρος της ΠΟΞ και πρώτος αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης.

Σε επίπεδο αφίξεων εκτιμά ότι θα υπάρξουν μικρές αποκλίσεις στα επίπεδα του 2009 (που ήταν μειωμένες κατά περίπου 6,5% σε σχέση με το 2008) και αυτά σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία τα έσοδα από τον τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2009, ενώ οι αφίξεις θα αυξηθούν κατά 3-4% (Στοιχεία Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού). Στη γειτονική Τουρκία αναμένεται αύξηση των αφίξεων σε υψηλό διψήφιο ποσοστό μέχρι και 20%.

Ο κ. Ανδρεάδης επέκρινε με καυστικό τρόπο τους χειρισμούς της νυν αλλά και της προηγούμενης ηγεσίας των αρμόδιων για τον Τουρισμό υπουργείων και ζήτησε την επανασύσταση των υπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας.

Αναφερόμενος στη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού την επέκρινε ότι εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να μην συνειδητοποιεί προς ποια κατεύθυνση πρέπει να επικεντρώσει τις λιγοστές, όπως ανέφερε, δυνάμεις και πόρους της. Όπως υποστήριξε, αναλώνεται σε φιλότιμες πλην ερασιτεχνικές και μη αποδοτικές προσπάθειες επισκέψεων και επαφών των πολιτικών προϊσταμένων στην αλλοδαπή, αγνοώντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν προσδίδουν προστιθέμενη αξία, δεν επιφέρουν κάτι στην αναστροφή της μείωσης του τουρισμού μας.

Το χειρότερο δε, πρόσθεσε, διαφημίζουν θριαμβευτικά τη μείωση της τιμής του εξαγόμενου τουριστικού μας προϊόντος, χωρίς καμία σοβαρή προσέγγιση της σχέσης ποιότητας - τιμής, ούτε και των παραμέτρων που διαμορφώνουν αυτήν την σχέση. Φαίνεται, λοιπόν, ότι όπως και η προηγούμενη, δεν έχει ούτε την γνώση, ούτε καθαρή εικόνα για το τι πρέπει να κάνει και για τους μηχανισμούς που μπορεί να ανακινήσουν την τουριστική μας μηχανή. Το 2010 έχει ήδη διαμορφωθεί για τις τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα αναγκαστούν να αλλάξουν χέρια ή να κλείσουν. Οι ευθύνες είναι τεράστιες γιατί σε αντίθεση με την βιομηχανία και το εμπόριο, η τουριστική ύφεση, στον βαθμό που την υφίσταται η χώρα, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη.

Τόνισε ακόμη ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία του τουρισμού όπως και η προηγούμενη, κατάφερε κάτι «σημαντικό»: Να υποτιμήσει το εξαγόμενο τουριστικό προϊόν της χώρας κατά περίπου 15% σε δύο χρόνια, με αποτέλεσμα η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ να συρρικνωθεί στο τέλος του 2010 σε ποσοστό κάτω του 15% έναντι του 18% του ΑΕΠ το 2008.

Ο κ. Ανδρεάδης τόνισε επίσης την ανάγκη της άμεσης δημιουργίας επαγγελματικού φορέα προβολής διαφήμισης στα πλαίσια του Maison de la France ή Visit Britain. Ο φορέας αυτός πρέπει να είναι έτοιμος ως τον Οκτώβριο, για να ξεκινήσει για πρώτη φορά στα Ελληνικά δεδομένα, επαγγελματική προβολή και διαφήμιση της χώρας.

Επίσης, ζήτησε τη μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό (όπως και του Σπατοσήμου), εκτιμώντας πως θα λειτουργήσει θεαματικά υπέρ της αύξησης του τουριστικού ρεύματος αλλά και των εσόδων της χώρας. Αντίθετα, η μεταφορά των τουριστικών εξαγόμενων υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% θα υπογράψει το τέλος του Ελληνικού εξαγόμενου τουρισμού, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την άρση του cabotage, ο κ. Ανδρεάδης σημείωσε ότι πρόκειται για μια μη λειτουργική και άτολμη προσέγγιση και επιβεβαιώνει την έλλειψη ξεκάθαρων στόχων και βούλησης από πλευράς κυβέρνησης για πραγματική απελευθέρωση της αγοράς της κρουαζιέρας.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1843235

No comments: