Πίνοντας λίτρα μπίρας, βρετανός trader πόνταρε μέσα σε ένα δίωρο μισό δισ. δολάρια και απέκτησε το 30% της ημερήσιας παραγωγής του ΟΡΕC
Δεν ήταν παρά ένα λάθος. Αλλά λάθος τεράστιο, μνημειώδες, εξωφρενικό. Υπό την επήρεια οινοπνεύματος ο Στίβεν Πέρκινς, στέλεχος της ΡVΜ Οil Futures στο Λονδίνο, αγόρασε μέσα σε δύο ώρες 7,125 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής ημερήσιας παραγωγής όλων των χωρών του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΡΕC). Το περιστατικό συνέβη τη νύκτα της περασμένης Τρίτης προς Τετάρτη (29 προς 30 Ιουνίου).
Επειτα από ένα ήδη ξέφρενο Σαββατοκύριακο, που το πέρασε παίζοντας γκολφ και πίνοντας λίτρα μπίρας, ο νεαρός λονδρέζος trader κατάφερε να στοιχηματίσει στις προθεσμιακές αγορές πετρελαίου του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης συνολικά 500 εκατ. δολάρια, μέσα από το σαλόνι του σπιτιού του, χρησιμοποιώντας απλώς τον φορητό του υπολογιστή. Και πίνοντας βεβαίως ασταμάτητα μπίρες.
Ετσι, μόλις άνοιξε η αγορά του Λονδίνου, η τιμή των συμβολαίων του πετρελαίου μπρεντ (της Βόρειας Θάλασσας, δηλαδή) εκτινάχθηκε στα 73,5 δολάρια το βαρέλι από τα 71 δολάρια όπου είχε κλείσει το βράδυ της Τρίτης. Οι αναλυτές της αγοράς, αλλά και τα οικονομικά επιτελεία αρκετών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, πανικοβλήθηκαν για τις επιπτώσεις που θα είχε μια τόσο ξαφνική και ανεξήγητη ζήτηση για προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου, η οποία είχε αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το μπρεντ στα ύψη και να απειλείται να ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι ανατιμήσεων στα καύσιμα και σε μια εκτεταμένη σειρά καταναλωτικών προϊόντων σε οικονομίες οι οποίες είναι ήδη πολύ ευάλωτες εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Μοιραίες οι εγγλέζικες μπίρες, που καταφέρνουν να μεταλλάξουν τη μετριοπαθή λογική σε αυτοκρατορική παράνοια, διαλύοντας τα όρια του κινδύνου και εξαφανίζοντας κάθε φόβο. Η ηρεμία αποκαταστάθηκε την επομένη, όταν η εργοδότρια εταιρεία του Πέρκινς, η ΡVΜ Οil Futures δηλαδή, ξεφορτώθηκε όπως όπως και με μεγάλη ζημιά τα συμβόλαια που είχε συσσωρεύσει μέσα σε δύο ώρες ο υπάλληλός της. Αλλά με τη σειρά τους οι μαζικές αυτές πωλήσεις προκάλεσαν μια εξίσου τεράστια πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού» ως τα 69 δολάρια το βαρέλι. Ασφαλώς ο διψασμένος για τζόγο, για εξουσία, για φάρσες ή ποιος ξέρει για τι άλλο (εκτός από μπίρες) trader απολύθηκε πάραυτα. Και μάλιστα την ίδια ημέρα, Τετάρτη 30 Ιουνίου, η ανώτατη Αρχή ελέγχου των χρηματοοικονομικών αγορών της Βρετανίας, η Financial Services Αuthority (FSΑ), επέβαλε στον Πέρκινς ένα βαρύ πρόστιμο και επίσης ποινή πενταετούς απαγόρευσης της άσκησης του επαγγέλματος του αντικριστή.
Η υπόθεση ανοίγει και πάλι τη συζήτηση για τις μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών στις προθεσμιακές αγορές πετρελαίου, που αποτελούν προνομιακό πεδίο δράσης των κερδοσκόπων σε περιόδους μάλιστα οικονομικής αστάθειας και αβεβαιότητας, όπως αυτή που διανύουμε.
Πράγματι τα κεφάλαια που διακινούνται στις αγορές πετρελαίου ξεπερνούν κάθε φαντασία τα τελευταία χρόνια. Και τα στοιχήματα των traders αυξάνουν το εύρος διακύμανσης των τιμών κατά τρόπο που επ΄ ουδενί θα δικαιολογείτο από την ίδια τη ζήτηση για πετρέλαιο. Οι τεράστιες και ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις των τιμών, όμως, δημιουργούν ένα κλίμα αβεβαιότητας για όλους. Για τις επιχειρήσεις, για τους καταναλωτές, για τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες.
Επιτιθέμενοι ομαδικά και συντεταγμένα στις τιμές, οι κερδοσκόποι παίζουν ένα παιχνίδι εξαιρετικά επικίνδυνο για τις εθνικές οικονομίες. Αλλά την ώρα της παγκοσμιοποίησης όλες οι προσπάθειες να ρυθμιστεί τουλάχιστον η αγορά του «χάρτινου πετρελαίου» αποδείχτηκαν ως τώρα μάταιες. Επιπλέον η περίπτωση του Στίβεν Πέρκινς δείχνει για μία ακόμη φορά τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το εκπληκτικό στρες στο οποίο υποβάλλονται οι διαχειριστές κεφαλαίων στις προθεσμιακές αγορές. Στην πραγματικότητα διαλύουν το ίδιο το νευρικό τους σύστημα, καθώς αγοράζουν και πουλούν βαρέλια πετρελαίου σε έναν δυνητικό κόσμο και μέσα από ένα ηλεκτρονικό περιβάλλον που ουδόλως ευνοεί τις ψύχραιμες αποφάσεις. Η τρομακτική πίεση για κέρδη, ο μεταξύ τους ακραίος ανταγωνισμός και οι ατέλειωτες ώρες εργασίας οδηγούν πολλά από τα νεαρά στελέχη του Σίτι στην κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων οινοπνεύματος και διεγερτικών ουσιών, με προτίμηση στην κοκαΐνη.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=17&artId=341259&dt=03/07/2010
4 comments:
Εγώ πάντως πείστηκα.
για ποίο;
Για τα μεμονωμένα ανθρώπινα λάθη που όλο και πιο συχνά θα εμφανίζονται στο σύστημα.Τη μια θα'ναι ένας απρόσεκτος την άλλη ένας μεθύστακας και την τρίτη και φαρμακερή κάποιος που ήθελε το κακό των αγορών.
Εγω τουλάχιστον περίπου μ' αυτή τη σειρά θα ανακύκλωνα τις δικαιολογίες προκειμένου να μην αντιληφθεί κανείς πόσο χαοτικά άρχισαν να γίνονται τα πράγματα στις αγορές.
μαζί σου
όμως η πρώτη κατηγορία είναι ο Ζερόμ Κερβιέλ
θα εκτιμούσα τη χρήση ενός σταθερού ψευδώνυμου
Post a Comment