20.7.10

Με δύο ταχύτητες κινείται ο τουρισμός

Θετική η πορεία στις κρατήσεις, αρνητική παραμένει
η κατάσταση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη

Τον τελευταίο μήνα παρατηρήθηκε μια ελαφρά αναστροφή του αρνητικού κλίματος στον τουρισμό, με σοβαρές όμως εξαιρέσεις για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Αυτό ανέφερε το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), σε περιφερειακή εκδήλωσή του στη Ρόδο, επισημαίνοντας ότι σ' αυτό έχουν βοηθήσει τόσο το γεγονός ότι οι τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις ήταν ειρηνικές, όσο και η απόφαση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας να μην κλείσουν τα αεροδρόμια της χώρας.

Ομως, παραμένει το πρόβλημα των συχνών απεργιακών κινητοποιήσεων στην ακτοπλοΐα. Ο ΣΕΤΕ εκφράζει την εκτίμηση ότι εάν η καλύτερη πορεία των κρατήσεων των τελευταίων ημερών διατηρηθεί, το χαμένο έδαφος σε αφίξεις μπορεί, εν μέρει, να ανακτηθεί. Θεωρεί πάντως αδύνατο να μην υπάρξουν και φέτος απώλειες. Προβλέπει ότι τα έσοδα για δεύτερη συνεχή χρονιά θα καταγράψουν σοβαρή πτώση που «ευχής έργον» θα ήταν να συγκρατηθεί σε μονοψήφιο νούμερο.

Με την αγορά της Γερμανίας ο Σύνδεσμος διαπιστώνει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα «χημείας» με τον ελληνικό προορισμό, αλλά γίνονται προσπάθειες κι από τις δύο πλευρές για την αναστροφή του κλίματος. Οι κρατήσεις από τη Ρωσία και την Ουκρανία εξελίσσονται καλά και θα μπορούσαν καλύτερα, αν βελτιωθεί η διαδικασία χορήγησης βίζας και αν εφαρμοσθεί η εξαγγελθείσα από τον πρωθυπουργό μείωση του κόστους χορήγησης. Σημειώνεται ότι η εξέλιξη της ισοτιμίας του ευρώ θα επηρεάσει θετικά, ειδικά στις αγορές εκτός Ευρωζώνης.

Σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθείται από μεγάλο μέρος των τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας, ο ΣΕΤΕ παρατηρεί ότι έχει ξεκινήσει ένας πόλεμος τιμών με εκπτώσεις που φθάνουν σε υψηλά επίπεδα. Πάντως ο ΣΕΤΕ προειδοποιεί ότι η μείωση των τιμών έχει ένα όριο κάτω από το οποίο, αφενός μεν, δεν έχει νόημα η επιχειρηματική δραστηριότητα, αφετέρου δε, μειώνεται επικίνδυνα η προσφερόμενη ποιότητα. Στο πλαίσιο αυτό προσθέτει ότι όταν μειώνονται οι τιμές, η πρώτη προσπάθεια μείωσης του κόστους γίνεται με μείωση προσωπικού, κατά συνέπεια κακές υπηρεσίες και αύξηση ανεργίας. Κατά τον ΣΕΤΕ η φετινή κρίση φανέρωσε ακόμη μία φορά τη σχετική αδυναμία της πολιτείας να βοηθήσει, έστω και εν μέρει, στην αντιμετώπιση προβλημάτων του τομέα.

Ξενοδοχεία στο μέλλον

Η εμπειρία του πελάτη, η παγκοσμιοποίηση, η αξία της εταιρείας και η ταχύτητα υλοποίησης και διάθεσης των αλλαγών στην αγορά αποτελούν τους τέσσερις βασικούς παράγοντες που θα καθορίσουν την ανάπτυξη σύμφωνα με έρευνα της Amadeus. Η έρευνα μεταξύ άλλων συμπεραίνει ότι οι αλλαγές την τελευταία δεκαετία δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον στο οποίο τα ξενοδοχεία χρειάζεται να κάνουν περισσότερα με λιγότερα μέσα εάν θέλουν να εξασφαλίσουν ανάπτυξη και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα από το 2010 και μετά. Ο κ. John Burns, συντάκτης της μελέτης, δήλωσε ότι τo 2010 δεν θα είναι μια χρονιά απόδοσης και εσόδων ως συνήθως, εκτιμώντας ότι τα ξενοδοχεία τα οποία θα ευδοκιμήσουν στη νέα εποχή θα είναι αυτά που θα επιδείξουν τόσο επιχειρηματική, όσο και τεχνολογική ευελιξία.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_20/07/2010_408506

________________________

Αυτό που ξέρω από πρώτο χέρι είναι ότι τα city hotels είναι στο -30%! Στην Αθήνα το πρόβλημα λέγεται "ιστορικό κέντρο" και τα πάσης φύσεως προβλήματα που έχει, κυρίως ο "κόκκινος κύκλος" γύρω από το Σύνταγμα που λόγω των απεργιών (και των νεκρών) δεν πλησιάζεται...

Μήπως εσείς έχετε δει τους αμερικάνους τουρίστες που ερχόντουσαν στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια;

Καλύτερα τα πράγματα για τα νησιά.

No comments: