14.7.10

Το μεγάλο κόλπο... ή απλώς πυροτεχνήματα της κυρίας Παπανδρέου

ZZ

Οχι επειδή οι Financial Times είχαν τις εξαιρετικά σοβαρές κατηγορίες της κ. Βάσως Παπανδρέου κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλου, σε περίοπτη θέση χθες στην ηλεκτρονική τους σελίδα, αλλά το μείζον πρόβλημα είναι το γιατί επιμένει η έμπειρη Ελληνίδα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο περιβόητο θέμα των κραυγαλέων κερδοσκοπικών πωλήσεων (naked short selling) επί των ελληνικών ομολόγων. Προφανώς οι χειρισμοί της ΤτΕ κινούνται στο διαβόητο αξίωμα «το νόμιμο... είναι και ηθικό»!

Κατηγορεί την ΤτΕ για «προσπάθεια παραπληροφόρησης της Βουλής», υποστηρίζοντας ότι κατέθεσε στο Σώμα διαφορετικά στοιχεία από αυτά που της ζητήθηκαν. Με ερώτησή της προς τον υπουργό Οικονομικών, που συνυπογράφουν ακόμη 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η κ. Παπανδρέου σημειώνει για το θέμα της διορίας πώλησης των κρατικών ομολόγων. «Το ζήτημα είναι σοβαρό για να σκιαμαχεί κανείς και πολύ περισσότερο, να προσπαθεί να παραπληροφορήσει τη Βουλή καταθέτοντας στοιχεία διαφορετικά από αυτά τα οποία ζητήθηκαν».

Η ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι «η ΤτΕ, για να στηρίξει τη θέση της ότι η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοπρασίας και η διαδικασία της αυτοματοποιημένης επανεισαγωγής (recycling) είναι ένα τεχνικό ζήτημα το οποίο απλώς διευκολύνει τις συναλλαγές επί ελληνικών ομολόγων και δεν συνδέεται με την κερδοσκοπική επίθεση εναντίον της ελληνικής οικονομίας, μας παρέχει στοιχεία από 01.11.2009 μέχρι 14.05.2010».

Πάντως, είναι δευτερεύον αν τσακώνεται με τον Γιώργο Προβόπουλο -που ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει μια αναγκαστική απόσταση από τα πολιτικά πράγματα- ή με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στον οποίο έγινε η ερώτηση στη Βουλή. Το μείζον είναι η αυτοματοποίηση της κερδοσκοπίας.

Τον Οκτώβριο του 2009 η διαδικασία επανεισαγωγής (recycling) αυτοματοποιήθηκε με απόφαση του υποδιοικητή της ΤτΕ κ. Ι. Παπαδάκη και ενδεχομένως λειτούργησε ως «καταλύτης της κρίσης», αφού επιτάχυνε τις πράξεις. Μετά τον Οκτώβριο, η σταδιακή επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά ομολόγων προκάλεσε προβληματισμό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Καθώς συσσωρεύθηκαν στο σύστημα συναλλαγές πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που δεν είχαν διακανονιστεί, η Τράπεζα της Ελλάδος επανέφερε στις 7 Απριλίου την υποχρεωτική δημοπρασία, που είχε καταργήσει τον Φεβρουάριο του 2009. Ουσιαστικά επεχείρησε να υποχρεώσει τους «σορτάκηδες» να αποκτήσουν τους τίτλους που χρωστούσαν και να τους παραδώσουν στους αγοραστές, προκαλώντας έτσι μείωση των spreads.

Δυστυχώς, η πρωτοβουλία είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Οι ξένες τράπεζες επανέφεραν το επιχείρημα των αρχών του 2009. Είπαν ότι αδυνατούν να αναλάβουν το ρίσκο της συνεργασίας με ελληνικές τράπεζες, έκλεισαν τις θέσεις τους και αποχώρησαν μαζικά από την ΗΔΑΤ. Η εξαφάνιση της ρευστότητας πυροδότησε τα spreads. Επειδή η ΗΔΑΤ είναι η αγορά αναφοράς για τα ελληνικά ομόλογα, οι τιμές που διαμορφώνονται σε αυτήν καθόρισαν τα μεγέθη σε όλες τις άλλες πλατφόρμες. Ετσι, η αποχώρηση των ξένων από την ΗΔΑΤ έσπρωξε σε κατάρρευση τις τιμές των ομολόγων και μέσα σε δύο εβδομάδες εκτόξευσε τα spreads από τις 350 μονάδες βάσης στις 550 και από εκεί στις 1.000. Η χώρα αποκλείστηκε από τις ξένες αγορές και η «απόβαση» του ΔΝΤ στην Αθήνα ήταν πλέον αναπόφευκτη. Αντίθετα, στη Γερμανία, με θεσμικό τρόπο η Αγκελα Μέρκελ απαγόρευσε πριν από 10 μέρες το naked short selling επί όλων των μετοχών και των κρατικών ομολόγων.

Αρχικώς απαγορεύθηκαν οι ακάλυπτες πωλήσεις επί των γερμανικών τραπεζικών μετοχών και των ασφαλίστρων κινδύνου χρεοκοπίας (CDS), και αμέσως μετά η κυβέρνηση Μέρκελ αποφάσισε να προστατεύσει από τους κερδοσκόπους όλες τις μετοχές και τα κρατικά ομόλογα. Η Βουλή ψήφισε το σχέδιο νόμου με το οποίο απαγορεύτηκε το naked short selling επί όλων των μετοχών που υπόκεινται σε διαπραγμάτευση στα χρηματιστήρια της Γερμανίας στα οποία έχει εισαχθεί η μητρική εταιρεία τους, καθώς επίσης και επί των κρατικών ομολόγων των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Τέλος, να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, εξαναγκαζόμενη από το Κογκρέσο, ήδη έχει απαγορεύσει το naked short selling επί των αμερικανικών μετοχών από το 2005.

No comments: