16.7.10

Γερμανική... αποχώρηση

Σοβαρές αναταράξεις στην ελληνική αγορά του λιανεμπορίου και ειδικά στο κομμάτι των σούπερ μάρκετ. Μετά την αλυσίδα Ατλάντικ που υπέβαλε αίτηση ένταξής της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, η γερμανική Αldi- με 38 καταστήματα και πάνω από 700 εργαζόμενους- ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ελλάδα.

O γερμανικός εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στις αλυσίδες Lidl και Αldi, που άρχισε πριν από δυο χρόνια, φαίνεται να τελειώνει άδοξα για τη δεύτερη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική αλυσίδα Αldi καταθέτει τα όπλα και ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο στις δραστηριότητές της στην Ελλάδα. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί στους εργαζόμενους της εταιρείας ότι η αποχώρησή της από την ελληνική αγορά θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Η ξαφνική αυτή απόφαση οφείλεται στο ότι η επένδυση της Αldi στην Ελλάδα κρίνεται από τη διοίκηση του μητρικού ομίλου ως μη συμφέρουσα.

Τίποτε δεν προμήνυε ότι η εταιρεία θα εγκατέλειπε τόσο γρήγορα τις προσπάθειές της να διεισδύσει και στην ελληνική αγορά, όπως άλλωστε έκανε στις περισσότερες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οταν στα τέλη του 2008 ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, φιλοδοξούσε να επενδύσει στη χώρα μας 1,3 δισ. ευρώ. Μόνο ο πρώτος κεντρικός χώρος αποθήκευσης και διανομής εμπορευμάτων της (Logistics Center) στη ΒΙΠΕ Σίνδου κόστισε 85 εκατ. ευρώ και απασχολούσε 400 εργαζόμενους. Η Αldi είχε προγραμματίσει να ξοδέψει μέσα στο 2010, 2 δισ. ευρώ για τη δημιουργία άλλων 20 καταστημάτων στην Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι μια άλλη μεγάλη γερμανική αλυσίδα, η Ρlus, είχε ξεκινήσει να δραστηριοποιείται πριν από μερικά χρόνια στην Ελλάδα αλλα εγκατέλειψε πολύ σύντομα.

Στο μεταξύ, στα χέρια των προμηθευτών της και των πιστωτριών τραπεζών βρίσκεται πλέον η τύχη της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Ατλάντικ, η οποία υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους περίπου 4.000 εργαζόμενους στην εταιρεία, οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να εκφράζουν φόβους για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους. Ηδη η διοίκηση της εταιρείας έχει προχωρήσει σε απολύσεις στελεχών ενώ ακόμη και στην περίπτωση που η αίτησή της για υπαγωγή στο άρθρο 99 γίνει δεκτή, το πρόγραμμα εξυγίανσης που θα απαιτήσουν οι πιστωτές της θα προβλέπει αιματηρές περικοπές, τόσο στον αριθμό των καταστημάτων όσο και στον αριθμό των εργαζομένων.

Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο γύρω από την Ατλάντικ είναι γκρίζο και πολλά θα παιχτούν στις αμέσως επόμενες ημέρες στα ράφια της εταιρείας, όπου θα φανεί αν οι προμηθευτές της αλυσίδας θα συνεχίσουν να την προμηθεύουν με τα προϊόντα τους. Στην περίπτωση που συνεχίσουν να την προμηθεύουν, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν κάποιες ελπίδες για εξυγίανση της εταιρείας. Αν όμως δεν συμβεί κάτι τέτοιο, τα παράθυρα διαφυγής της Ατλάντικ από το αδιέξοδό της θα κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Παράλληλα, στις αμέσως επόμενες ημέρες θα φανεί αν και οι πιστώτριες τράπεζες θελήσουν να δώσουν παράταση ζωής στην υπό πτώχευση αλυσίδα δίνοντας τη συγκατάθεσή τους να γίνει δεκτό το αίτημα υπαγωγής της στο άρθρο 99.

Οι συνολικές υποχρεώσεις της Ατλάντικ προς τους προμηθευτές της (γαλακτοβιομηχανίες, χονδρέμποροι κρέατος κ.ά.) ανέρχονται στα 196 εκατ. ευρω, ενώ οι δανειακές υποχρεώσεις της προς τις τράπεζες, στα 45 εκατ. ευρώ. Αλλα 67 εκατ. ευρώ είναι οι υπόλοιπες υποχρεώσεις (προς ασφαλιστικα ταμεία, φόροι κ.λπ.).

Τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αλυσίδα έχουν ήδη κοστίσει ακριβά στους εργαζόμενους σε αυτήν, οι οποίοι το Δώρο Πάσχα, αντί να το πάρουν σε μετρητά, το πήραν σε κουπόνια αγοράς προϊόντων από τα καταστήματα της αλυσίδας.

Ντόμινο ανακατατάξεων
Στελέχη της ελληνικής αγοράς λιανεμπορίου εκτιμούν ότι ο κίνδυνος πτώχευσης της αλυσίδας Ατλάντικ επιταχύνει τις ανακατατάξεις στον κλάδο του ελληνικού λιανεμπορίου και ειδικά στο κομμάτι των σούπερ μάρκετ. Μάλιστα, τα στελέχη αυτα εκτιμούν ότι η ενσωμάτωση της αλυσίδας Dia στο δίκτυο των καταστημάτων του ομίλου Carrefour-Μαρινόπουλος διαμορφώνει από μόνη της νέα δεδομένα, με τον εν λόγω όμιλο να ελέγχει ένα δίκτυο που αποτελείται από 522 εταιρικά καταστήματα και 387 με το σύστημα της δικαιόχρησης (franchise).

Η εταιρεία σούπερ μαρκετ Ατλάντικ ιδρύθηκε το 1980 και στη συνέχεια είχε ραγδαία ανάπτυξη, κυρίως μετά τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 και την εισαγωγή των μετοχών της στο Χ.Α. Η μεγάλη και ξαφνική ανάπτυξη ήταν για πολλούς μια από τις βασικές αιτίες των σημερινών αδιεξόδων της εταιρείας.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4584664

____________________

Ακόμα μία αποεπένδυση από την Ελλάδα...

No comments: