20.8.10

Eπιβάρυνση των τραπεζών από το νόμο για τους υπερχρεωμένους «βλέπει» η Fitch

Επιβάρυνση των τραπεζών μέσω των ευνοϊκών ρυθμίσεων που προβλέπει ο νέος νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προβλέπει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch.

Όπως σημειώνει, είναι πιθανό να επιταχύνει την εμφάνιση περιπτώσεων αθέτησης πληρωμών από πλευράς δανειοληπτών και να περιορίσει τη δυνατότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να ανακτήσουν κεφάλαια από επισφαλή στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Σύμφωνα με τον οίκο, και υπό τις νέες συνθήκες, τα καταναλωτικά δάνεια και τα υψηλά στεγαστικά δάνεια σε σχέση με την αξία της κατοικίας είναι οι πιο επισφαλείς κατηγορίες ενεργητικού.

«Η νέα ρύθμιση στην ουσία μεταθέτει τη διαπραγματευτική δύναμη από την τράπεζα στο δανειζόμενο» δήλωσε ο Alessandro Settepani της Fitch.

«Αυτό από μόνο του θα ασκήσει πίεση όσον αφορά στις ανακτήσεις κεφαλαίων από τα χαρτοφυλάκια των χορηγήσεων των τραπεζών, ακόμα και σε περιπτώσεις που η δικαστική οδός δεν έχει επιλεχθεί από τον δανειολήπτη» πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters

____________________________

Η επιβάρρυνση θα είναι ανάλογη με το βαθμό συμμετοχής: οι τράπεζες ήδη έχουν "βοηθήσει" τους πελάτες τους διακανονίζοντας δάνεια... Τόσο καιρο είχαν μπροστά τους από την προεκλογική εξαγγελία...

No comments: