Το πρώτο τρίμηνο του 2011 θα πρέπει να αποσύρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα έκτακτα μέτρα ρευστότητας, υποστήριξε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Axel Weber, επικεφαλής της Bundesbank και μέλος του δσ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Νομίζω ότι η συζήτηση ως προς την απόσυρση των μέτρων θα επικεντρωθούν στο πρώτο τρίμηνο» δήλωσε ο κ. Weber και συμπλήρωσε: «είναι ξεκάθαρο ότι απαιτείται εκκίνηση μίας διαδικασίας εξομάλυνσης»
Οι δηλώσεις Weber αντανακλούν την διευρυνόμενη αισιοδοξία στους κόλπους της ΕΚΤ μετά τους εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης που κατέγραψε η Γερμανία το β΄τρίμηνο και μετά την αναβάθμιση των προβλέψεων της Bundesbank για τους γερμανικούς ρυθμούς ανάπτυξης 2010 στο 3% έναντι αρχικής πρόβλεψης στο 1,9%
«Δεδομένου ότι το δεύτερο τρίμηνο ξεπέρασε τις προσδοκίες μας, και οι προβλέψεις για την ευρωζώνη αναμένεται να αναβαθμιστούν συνεπεία της γερμανικής πορείας» ανέφερε ο κ. Weber συμπληρώνοντας ωστόσο πως η αναβάθμιση των ρυθμών ανάπτυξης ευρωζώνης δεν θα είναι εξίσου εντυπωσιακή με την γερμανική αναβάθμιση
Ως προς την διεθνή οικονομία, ο κ. Weber δήλωσε πως «η ανάκαμψη θα παραμείνει στον σωστό δρόμο. Σε γενικές γραμμές, η εικόνα είναι καλύτερη από ότι ήταν πριν από έναν χρόνο»
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/599639/ArticleNewsWorld.aspx
_____________________________
H Ευρώπη βρίσκεται χρονικά πίσω στην όλη διαδικασία.
Δεν είμαι γκουρού απλά ΒΛΕΠΩ τι γίνεται. Και δυστυχώς δεν μπορεί ο Βέμπερ να μην βλέπει...
Πόσο μάλλον όταν κάνει νέα εκτίμηση, η οποία μεταθέτει την exit-strategy (τη ποια;;;) τουλάχιστον ένα τρίμηνο αργότερα, 6 ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ ΜΗΝΕΣ πριν την ημερομηνία που είχε τεθεί ως στόχος.
Δύο λόγια πρόσφατης ιστορίας ανάλογων αποφάσεων της ΦΕΝΤ:
Εκτίμηση ΜΟΥ στο Προβλέψεις 2010:
Κρίσιμος θα είναι ο Μάρτιος, ο μήνας που υποτίθεται η FED θα ξεκινήσει την «στρατηγική εξόδου» της. Θεωρώ σχεδόν απίθανο να σταματήσει τις αγορές “πιστωτικών παραγώγων υποθηκών”, ενώ, αν τις σταματήσει, θα συρθεί να τις συνεχίσει καθώς οι τράπεζες θα ουρλιάζουν από τις χασούρες τους. Η ΕΚΤ σχεδιάζει τη δική της «στρατηγική εξόδου» για τον Δεκέμβριο 2010...
10 Αυγούστου 2010
Fed: "Η οικονομία χρειάζεται βοήθεια"
Την αγορά μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων με χρήση των ρευστών διαθεσίμων από τις διασφαλισμένες -με ενυπόθηκα δάνεια- ομολογίες που ωριμάζουν, ανακοίνωσε η Fed, στο πλαίσιο προσπαθειών στήριξης της ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ.
Στο ενδιάμεσο:
2 Αυγούστου 2010
Προειδοποιεί για ύφεση ο Sir Alan
Οιoνεί ύφεση αποτελεί η επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον Alan Greenspan, ο οποίος εκτιμά ότι η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί ξανά εάν υποχωρήσουν οι τιμές των κατοικιών.
«Είμαστε σε ένα διάλλειμα της ανάκαμψης, μιας ήπιας ανάκαμψης, αλλά το διάλλειμα σε μια μέτρια ανάκαμψη είναι οιονεί ύφεση», δήλωσε ο Greenspan σε συνέντευξή του στο NBC.
...
Όπως επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος της Fed, «το πρόβλημά μας βασικά είναι ότι έχουμε μια πολύ παραμορφωμένη οικονομία. Η οποιαδήποτε ανάκαμψη έχει περιοριστεί κυρίως σε μεγάλες τράπεζες, μεγάλες επιχειρήσεις και μεμονωμένους με υψηλά εισοδήματα».
Δεν βλέπω πως η ΕΚΤ θα καταφέρει να μην ακολουθήσει (δηλαδή να φανεί για Ν.1234 φορά ανακόλουθη) τη πορεία της ΦΕΝΤ.
Ας μην γελιόμαστε μεταξύ μας, τα περισσότερα από τα μέτρα κρίσης δεν λειτουργούν προς την ανάσχεση των συνεπειών ή πόσο μάλλον των αιτιών της πιστωτικής κρίσης καθώς χάνονται μέσα στη πολυπλοκότητα των εφαρμοζόμενων χρηματοοικονομικών.
Δυστυχώς, ο αυτο-εγκλωβισμός των πολιτικών, των πολιτικών και των κεντρικών τραπεζών μοιάζουν να οδηγούν απευθείας στο ιαπωνικό μοντέλο - ένας κίνδυνος χιλιοειπωμένος.
Λινκς σχετικών ειδήσεων των ημερών:
Bullard(Fed): Νέες αγορές ομολόγων αν χρειαστεί
Ο αναδυόμενος κόσμος «καταπίνει» τα μέτρα στήριξης στη Δύση (ίσως ανατριχιαστικό το παγκόσμιο spiral θανάτου)
Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει μια κούρσα προς τα κάτω
Geithner: Η στεγαστική αγορά εξακολουθεί να χρειάζεται κρατική στήριξη
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment