19.1.10

Προβλέψεις 2010

Οι χθεσινές δημοσιεύσεις εκτιμήσεων ξένων οίκων για το 2010 με πίεσαν να ολοκληρώσω τις δικές μου προβλέψεις, συνεχίζοντας την περσινή προσπάθεια.

Εάν προσπαθήσεις να κοιτάξεις τα γράφουν οι άλλοι ίσως να είναι αδύνατο να καταλήξεις στις δικές σου. Μπορεί να ακούγεται κλισέ αλλά μάλλον είναι ότι πιο κοντά στη πραγματικότητα και αν κάποιος ισχυριστεί ότι «άργησα για να δω τους άλλους», υπόσχομαι τις εκτιμήσεις για το 2011 – καλά να είμαστε – να τις ετοιμάσω πιο γρήγορα.


Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι το 2010 φαντάζει πιο δύσκολο να το «πιάσει» κάποιος σε σχέση με το 2009, πιθανότατα γιατί το 2008 και τα όσα συνέβησαν εκείνο το δίσεκτο ήταν οδηγοί. Για την ακρίβεια, το 2009 τα οικονομικά μεγέθη πήγαν καλύτερα από το 2008.


Η νέα χρονιά φέρνει μερικές βεβαιότητες αλλά και κάμποσες αβεβαιότητες. Η φετινή σειρά είναι κάπως έτσι στο Νο.1 να βρίσκεται η μεγαλύτερη βεβαιότητα


1.Τα επιτόκια θα συνεχίσουν στο ..μηδέν

Σε αυτό θα βοηθήσει η πραγματική οικονομία κυρίως της Αμερικής, η οποία περίπου το καλοκαίρι θα παρουσιάσει στασιμότητα. Κρίσιμος θα είναι ο Μάρτιος, ο μήνας που υποτίθεται η FED θα ξεκινήσει την «στρατηγική εξόδου» της. Θεωρώ σχεδόν απίθανο να σταματήσει τις αγορές “πιστωτικών παραγώγων υποθηκών” (sic) [MBSs ή Residential Mortgage Backed Security - RMBS], ενώ, αν τις σταματήσει, θα συρθεί να τις συνεχίσει καθώς οι τράπεζες θα ουρλιάζουν από τις χασούρες τους.

Η ΕΚΤ σχεδιάζει τη δική της «στρατηγική εξόδου» για τον Δεκέμβριο 2010, επίσης δεν αναμένεται να αυξηθούν το 2010 τα επιτόκια του ευρώ.

2. Ο χρυσός σε νέα υψηλά

Δεν είναι η μεγαλύτερη φούσκα των τελευταίων ετών! Δεν είναι γιατί οι συμμετέχοντες στο 10ετές ράλλυ του χρυσού είναι ακόμα ..λίγοι σε σχέση με όσους «επένδυσαν» πχ σε μετοχικές φούσκες το 1999 ή το 2008.

Ίσως και $1,500/Oz [Η ισοδυναμία σε γραμμάρια είναι: 1 ουγγιά = 31,1034768 γραμμάριαπηγή]. Το ασήμι ακολουθεί.

3. 2010: η τελευταία άσχημη χρονιά της αγοράς κατοικίας

Φοροελαφρύνσεις, η FED αγοράζει τα παράγωγα υποθηκών (καθώς κανείς δε άλλος δεν τα αγοράζει - τυπώνοντας δολλάρια), ο δανεισμός μέσω της ομοσπονδιακής υπηρεσίας κατοικιών [FHA loansite] σε νέα υψηλά και όμως… Το μεγαλύτερο όλων των εποχών πρόγραμμα στήριξης ενός κλάδου εντός Αμερικής δεν βοήθησε στη σταθεροποίηση των τιμών κατοικιών, όπως μετριέται με το δείκτη S&P

Case-Shiller Home Price Index. Αυτό θα συνεχίσει και το 2010, έστω και με μια μικρή πτώση 5%.

Εντός 2010 αναμένεται αύξηση κατασχέσεων και περισσότερα jingle mails παρά τις συνεχιζόμενες κυβερνητικές προσπάθειες.

Στην Ελλάδα, οι κατασκευαστές αρχίζουν να συνειδητοποιούν τι ακριβώς σημαίνει να μην έχουν καν τηλέφωνα για τα απούλητά τους. Ξεκινάει μια περίοδος εκλογίκευσης της εγχώριας φούσκας, η οποία βρίσκεται σε χρονική υστέρηση 1-2 ετών σε σχέση με την αμερικάνικη, παράλληλα με την εγχώρια οικονομία, ώστε στο τέλος του 2010 θα διαβάζουμε διψήφια ποσοστά πτώσης.

4. Το δολλάριο συνεχίζει στην απαξίωση

Το 2008 ήταν απροσδόκητα δυνατό ενώ το 2009 έχασε λίγο, μια πορεία που θα συνεχιστεί το 2010 παρά τη πρόσκαιρη ανάκαμψη λόγω διόρθωσης των μετοχών. Μερικοί θα σπεύσουν να «ονοματίσουν» το 2010 ως «έτος νομισματικής κρίσης», [μια κρίση σε αναμονή] λόγω του δολλαρίου.

Κλασσικό θέμα συζήτησης: ο αμερικανικός ελλειμματικός προϋπολογισμός και το εάν «η Αμερική θα καταφέρει να αποπληρώσει τα δάνειά της;» εν μέσω μια πολύ μεγάλης και αργής ανάκαμψης.

Η Ευρώπη, η ΟΝΕ και το Ευρώ της βρίσκεται σε ελάχιστα καλύτερη εικόνα όμως η οικονομική κατάσταση στη Γερμανία, η οποία προσπαθεί να «αναρρώσει» από την ύφεση (5% μείωση ΑΕΠ το 2009), είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο καθώς οι αγοραστές των εξαγωγών της βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.

5. Η αγορά εργασίας θα συνεχίσει να υποφέρει

Το καλύτερο πιθανό σενάριο ονομάζεται growth recession [εικόνα], με την επίσημη υφεσιακή περίοδο να τερματίζει αρκετά νωρίτερα από τις συνθήκες της πραγματικής οικονομίας (τα

κεντρικά επιτόκια και η ενδεχόμενη ημερομηνία αύξησής τους συνηγορούν). Το ποσοστό ανεργίας δεν πρόκειται να πέσει από το 10%, πιο πιθανό είν

αι να πλησιάσει στο Q3 προς το 11%. Δυστυχώς, ένας στους δύο ανέργους στην Αμερική έχει να δουλέψει πάνω από 6 μήνες… πάνε τα χρόνια που στην Αμερική άλλαζες εργοδότη επειδή δε σου άρεσε η ..φάτσα του ή ήθελες να κάνεις διακοπές δύο μήνες…

Η Ευρώπη και η Ελλάδα ακολουθούν με χρονική υστέρηση περίπου 12-18 μηνών την όλη διαδικασία. Στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας (όπως μετριέται αυτό…) πάει καρφί προς το 15%.

6. Το πετρέλαιο θα πάει επάνω και μετά θα πάει κάτω και μετά πάλι επάνω

Το πετρέλαιο έχει παραμείνει πέριξ των $80/bl και θα προσπαθήσει την άνοιξη να πιάσει τα $100. Στη συνέχεια θα γκρεμιστεί στα $50 για να σταθεροποιηθεί τέλος του 2010 στα $70. Η καλή χρονιά του 2009 δε θα επαναληφθεί το 2010.

Εγχωρίως, η τιμή της βενζίνης στο πιστόλι δεν πρόκειται να πέσει.

7. Ο πληθωρισμός θα εκπλήξει αρνητικά.

Οι τιμές καταναλωτή θα ανέλθουν περισσότερο από ότι αναμένε

ται κυρίως λόγω της προηγούμενης αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Προς το καλοκαίρι, στην Αμερική, όπως και στην Ελλάδα, θα πλησιάσει στο 3% ενώ στην Ευρώπη θα είναι κάπως χαμηλότερα. Στη συνέχεια, αναλόγως με το πετρέλαιο…

Στην Ελλάδα, ο ανεπίσημος πληθωρισμός θα είναι ως συνήθως ανεβασμένος.

8. Η αμερικάνικη οικονομία (πραγματική) ίσως να αποφύγει το διπλό πάτο.

Το Q2 θα είναι το κρίσιμο: στασιμότητα. Στο τρίτο αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα προς τη θετική πλευρά. Πολλά θα εξαρτηθούν από την (τυχόν) πολιτική βούληση για νέο πακέτο stimulus.

Εντός 2010 το βιοτικό επίπεδο θα υποβαθμιστεί καθώς η διαδικασία αποπληρωμής χρεών και αύξησης αποταμίευσης εν μέσω δύσκολης αγοράς εργασίας γέρνουν τη πλάστιγγα. Εάν η αποταμίευση «πιάσει» γρήγορα το 10% όλα θα είναι καλύτερα.

9. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες θα είναι πεσμένοι στο τέλος του 2010.

Οι επενδυτές, ήδη από τις αρχές του έτους, θα αντιληφθούν σε τι ακριβώς επίπεδο βρίσκεται η πραγματική οικονομία. Δεν θα τους αρέσει, ειδικά η αγορά κατοικίας.

Επειδή η αβεβαιότητα που υπήρχε στις αρχές του 2009 εξαφανίστηκε πλήρως (δεν θα καταστραφεί το σύμπαν), όμως νέες αβεβαιότητες εμφανίστηκαν, οι αμερικάνικοι δείκτες αναμένεται να είναι στο μείον 10-15% στο τέλος του 2010.

Η Ευρώπη ακολουθεί.

Η Ελλάδα, ως τελείως διαφορετική περίπτωση, θα επηρεαστεί αρνητικά περισσότερο στο πρώτο εξάμηνο (κέρδη τραπεζών γαρ) και εάν καταφέρει να πείσει για την αξιοπιστία των δημόσιων οικονομικών πολιτικών της θα έχει καλύτερη τύχη στο δεύτερο εξάμηνο.

10. Η επιστροφή των νεοκεϋνσιανών απηχεί περισσότερο

Ο Stiglitz, ο Krugman, ο James K. Galbraith και άλλοι, λαμβάνουν ευρύτερη απήχηση και αναγνωσιμότητα από τη κοινή γνώμη ενώ οι προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας θεωρούνται πλέον περισσότερο ενδεδειγμένες.



Άλλες ψύχραιμες ματιές στο 2010 που πέτυχα:

Morgan Stanley: Μετάβαση στην ανάκαµψη το 2010

HSBC: Η στρατηγική για ελληνικές μετοχές το 2010

Bundesbank: Επιβραδύνεται η οικονομική ανάκαμψη στη Γερμανία

Deutsche Bank: Πιθανή η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ το 2010

JPMorgan: Ηπια ανάκαμψη και χαμηλός πληθωρισμός το 2010

BlackRock: Οι ταύροι θα παραμείνουν στις αγορές

Moody's: Βραδυκίνητη ανάκαμψη το 2010

ΠΟΕ: Αμφίβολη η έξοδος του πλανήτη από την κρίση το 2010

ING:Καλή χρονιά το 2010 για τις μετοχές

No comments: