15.11.11

Μόντι: Στόχος η διακυβέρνηση έως το 2013

Eποικοδομητικές χαρακτήρισε τις εναρκτήριες συνομιλίες για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, εκφράζοντας την ελπίδα να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα στις προγραμματισμένες για το 2013 εκλογές.
«Είναι προφανές ότι η Βουλή μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποφασίσει ότι μια κυβέρνηση δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της» σημείωσε, επισήμανε όμως πως ο ίδιος δεν θα αποδεχόταν τον ορισμό άλλων χρονικών ορίων για τη ζωή της νέας κυβέρνησης. Όπως ανέφερε, «η συγκεκριμένη κατάσταση, εκτάκτου ανάγκης, και ο καθορισμός μιας νέας ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης, είναι υποχρεώσεις, που, αν ορισθεί μια πιο περιορισμένη διάρκεια, θα αφαιρούσαν αξιοπιστία από την κυβέρνηση».
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα βραδινά δελτία ειδήσεων των ιταλικών τηλεοπτικών καναλιών μεταδίδουν πως ο εντολοδόχος πρωθυπουργός πρόκειται να παρουσιάσει, μέχρι το βράδυ της Τρίτης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, τη λίστα των υπουργών του.
Η δημόσια τηλεόραση Rai tre, επιβεβαιώνει ότι οι υπουργοί της νέας κυβερνητικής ομάδας, δεν πρόκειται, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, να είναι πάνω από δώδεκα. Το στοιχείο διαφωνίας, όμως, που δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, αφορά την «ταυτότητα» των υπουργών και υφυπουργών.
Ο Μάριο Μόντι, επιθυμεί να συμπεριληφθούν, στους συνεργάτες του, και πολιτικά πρόσωπα, γνωστά ονόματα δηλαδή των ιταλικών κομμάτων. Η μπερλουσκονική κεντροδεξιά, όμως, αρνείται να συναινέσει, επιμένοντας στην αποκλειστική υπουργοποίηση τεχνοκρατών, φοβούμενη, ότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα μπορούσε να πληρώσει, υψηλό, πολιτικό κόστος.
Και στην προοδευτική παράταξη, όμως, σειρά πολιτικών, δεν επιθυμεί να συνεργαστεί άμεσα, σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου, με άτομα που κυβέρνησαν την χώρα, μαζί με τον Σίλβιο Μπερουσκόνι.
Μια ακόμη διαφορά, αφορά την διάρκεια της κυβέρνησης: η κεντροαριστερά και ο κεντρώος, «Τρίτος Πόλος», είναι διατεθειμένοι να δώσουν «πράσινο φως» στον Μόντι, για δεκαοκτώ μήνες, μέχρι δηλαδή, την άνοιξη του 2013, όταν λήγει η νομοθετική περίοδος.
Η κεντροδεξιά, αντιθέτως, επιμένει ότι ο ιταλός καθηγητής και ευρωπαίος πρώην επίτροπος, θα πρέπει να εργασθεί μόνο για να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις οικονομικού χαρακτήρα, που ανέλαβε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να τραβήξουμε την πρίζα και να αφήσουμε την κυβέρνηση χωρίς ρεύμα, όποτε θέλουμε», τονίζει, μιλώντας με τους συμβούλους του, ο «Καβαλιέρε», κατά την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.
Σύμφωνα, όμως, με την άποψη του ιδρυτή της εφημεριδας, Εουτζένιο Σκάφαρι, αν ο «Καβαλιέρε, μετά από λίγο, μποϊκοτάρει την κυβέρνηση τεχνοκρατών, μεγάλο μέρος των βουλευτών του, θα τον εγκαταλείψει και το κόμμα του θα συρρικνωθεί σημαντικά».
Το τελευταίο σημείο διαφωνίας, αφορά ένα ακόμη κεντρικό στοιχείο του κυβερνητικού προγράμματος: οι κεντρώες δυνάμεις, επιθυμούν αλλαγή του εκλογικού νόμου. Οι συντηρητικοί, δεν είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν το μέτρο, αλλά δείχνουν πιο ελαστικοί από την κεντροαριστερά, σε ότι αφορά την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2091359

No comments: