24.11.11

¨Πράσινο¨ για την 6η δόση μετά την επιστολή Σαμαρά

Στη «ρότα» για την εκταμίευση της έκτης δόσης βάζει την Ελλάδα η επιστολή του Αντώνη Σαμαρά, η οποία έγινε αποδεκτή από Βερολίνο και Παρίσι και τερμάτισε χωρίς μεγάλους «νικητές και νικημένους» το μπρα ντε φερ της Ν.Δ. με όσους απαιτούσαν πολιτική «εγγύηση» ότι πιθανή έλευσή της στην εξουσία δεν θα σημάνει και την «αμφισβήτηση» των συμφωνηθέντων. Η απεμπλοκή φέρει τη σφραγίδα των προσπαθειών που κατέβαλε ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος τόσο με στις πρόσφατες συναντήσεις όσο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με αξιωματούχους στο τρίγωνο Βρυξέλλες, Βερολίνο, Παρίσι.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς απευθύνθηκε στους επικεφαλής της Κομισιόν, του Εurogroup, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ με μια επιστολή, στην οποία επαναδιατυπώνει τις δεσμεύσεις για στήριξη της κυβέρνησης, εφαρμογή της συμφωνίας του Οκτωβρίου, των διαρθρωτικών αλλαγών, της δημοσιονομικής προσαρμογής, την εξάλειψη του ελλείμματος. Στο κείμενο απαλείφονται οι αναφορές περί εκλογών, αλλά παραμένει η αναφορά περί τροποποιήσεων σε συγκεκριμένες πολιτικές, αυστηρά όμως πάντα εντός του πλαισίου που θέτει το πρόγραμμα.
Β. Σόιμπλε
Το «σήμα» απεμπλοκής έδωσε πρώτο το Βερολίνο διά στόματος συνεργάτη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε που -αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιστολή, είπε: «Νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε και να πείσουμε τους υπουργούς του Eurogroup να λάβουν την απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης». Και στο Παρίσι υποδέχθηκαν θετικά την επιστολή και έδιναν ιδιαίτερη βαρύτητα στην απάλειψη των αναφορών στις εκλογές. Στις Βρυξέλλες διπλωματικές πηγές εστίαζαν επίσης στην απουσία της αναφοράς, σε σχέση με την προηγούμενη επιστολή του προς το ΕΛΚ, για την ανάγκη διεξαγωγής εκλογών. Οι ίδιες διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι σ' αυτό το «δούναι και λαβείν», ώστε να βρεθεί συμβιβασμός, οι Βρυξέλλες φέρονται να αποδέχονται τελικά την εκτίμηση του κ. Σαμαρά ότι «οι συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος».
Πιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Γκι Σουλέρ, εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος περιορίστηκε να δηλώσει ότι «το Ευrogroup θα αποφανθεί εάν επαρκούν οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στην επιστολή του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά». Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες εκτιμούσαν ότι ανοίγει ο δρόμος, ώστε το Eurogrοup της ερχόμενης Τρίτης να λάβει την απόφαση για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Χθες, το βράδυ, ο Αντώνης Σαμαράς συνομιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την κατάληξη της... διαπραγμάτευσης . «Με τη σταθερή μας στάση τα πετύχαμε όλα. Η διαπραγμάτευση είναι σαν ένα παιχνίδι πάνω στην σκακιέρα. Κάνεις κίνηση και περιμένεις την κίνηση του άλλου», είπε, και φέρεται να πρόσθεσε: «Τι θα μου πουν; Ότι δεν μας δίνουν την 6η δόση γιατί δεν υπογράφω;».
Ραντεβού
Για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης ενόψει και της συνεδρίασης του Eurogroup την Τρίτη συζήτησαν χθες σε διαδοχικά ραντεβού που είχαν με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο οι κύριοι Παπανδρέου και Σαμαράς. Ο κ. Παπαδήμος ενημέρωσε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς για τις επαφές που είχε σε Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη, ενώ επιβεβαιώθηκε η ανάγκη για απόλυτη στήριξη των προσπαθειών της κυβέρνησης, καλύτερο συντονισμό, συνεκτικότητα και αποφασιστική δράση. Υπήρξε επίσης ανταλλαγή απόψεων για όλες τις εξελίξεις που κυοφορούνται σε επίπεδο Ευρωζώνης και αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στην εξαιρετικά κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.
Στη συζήτηση του κ. Παπαδήμου με τους κ. Παπανδρέου και Σαμαρά, ο πρωθυπουργός τους έθεσε υπόψη τις προτεραιότητες και τις εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν άμεσα. Οι κ. Παπαδήμος και Παπανδρέου συμφώνησαν απολύτως ότι η κατάσταση όπως διαμορφώνεται συνολικότερα στο επίπεδο της Ευρωζώνης εντείνει τις πιέσεις προς την Ελλάδα, η οποία πρέπει να κινηθεί ταχύτατα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Σήμερα, εν τω μεταξύ, συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο τον προϋπολογισμό που συζητείται ήδη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ενώ ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους υπουργούς και σημειώματα για τα πρωτεύοντα ζητήματα του χαρτοφυλακίου τους.
Αντ. Σαμαράς
Ικανοποίηση
Χθες το βράδυ ο Αντώνης Σαμαράς συνομιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την κατάληξη της... διαπραγμάτευσης. «Με τη σταθερή μας στάση τα πετύχαμε όλα. Η διαπραγμάτευση είναι σαν ένα παιχνίδι πάνω στη σκακιέρα. Κάνεις κίνηση και περιμένεις την κίνηση του άλλου» είπε και φέρεται πρόσθεσε: «Τι θα μου πουν; Ότι δεν μας δίνουν την 6η δόση γιατί δεν υπογράφω;». Σημειωτέον ότι στο κείμενο της επιστολής Σαμαρά, απαλείφονται οι αναφορές περί εκλογών, αλλά παραμένει η αναφορά περί τροποποιήσεων σε συγκεκριμένες πολιτικές, αυστηρά όμως πάντα εντός του πλαισίου που θέτει το πρόγραμμα.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112691459

Θετικό κλίμα μετά τις επιστολές Σαμαρά
Θετικό είναι το κλίμα στην Ευρώπη ως προς την Ελλάδα μετά τις επιστολές Σαμαρά στον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Χωρίς να ανάψουν αμέσως το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 6ης δόσης, απόφαση που θα ληφθεί στις 29 Νοεμβρίου στο Eurogroup, αξιωματούχοι από Βρυξέλλες και Βερολίνο δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις στην Αθήνα. 

Θετικά αντέδρασε το Βερολίνο στην επιστολή Σαμαρά, σημειώνοντας ωστόσο ότι η σχετική αποτίμηση θα γίνει έπειτα από  καλύτερη μελέτη της επιστολής και θα είναι πάντως σε σύμπνοια με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Κυβερνητικοί παράγοντες της Γερμανίας σε συνάντησή τους με έλληνες δημοσιογράφους - στο πλαίσιο επίσκεψης στο Βερολίνο που οργάνωσε η ελληνική αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - αναφέρθηκαν διεξοδικά στην ελληνική κρίση, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το αν θα επαρκέσει τελικά το «κούρεμα» του 50%, ενώ αναγνώρισαν ότι από την αρχή της κρίσης έγιναν πολλά λάθη στη διαχείρισή της.

«Το πρώτο πακέτο δεν ήταν αρκετό», είπαν, «έπρεπε το 2010 να είχαμε συμφωνήσει σε ένα μεγαλύτερο. Θα έπρεπε επίσης να εμπλέξουμε τον ιδιωτικό τομέα που έτσι κι αλλιώς είχε δηλώσει τη διαθεσιμότητά του, ήταν ακόμη υπερβολικά αισιόδοξη η πρόβλεψη για τον χρόνο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε σταματήσει την κρίση πολύ νωρίς, αν είχαμε κάνει τέσσερα βήματα μπροστά κι όχι αυτό που κάναμε: ένα τη φορά και βολιδοσκόπηση των αντιδράσεων.

Κάναμε λάθη, όμως δεν είχαμε τη σχετική εμπειρία και επίσης δεν είχαμε αντιληφθεί την πολυπλοκότητα της κρίσης και την ικανότητά της να "μολύνει" και να διαχέεται».

Οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες υπογράμμισαν επίσης ότι για τη Γερμανία «η ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι υπέρτατη αξία», σημειώνοντας ότι ως εκ τούτου το Βερολίνο θα αποδεχθεί ακόμη και την πρωτοβουλία της ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα χωρών που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους. Τόνισαν, ωστόσο, ότι το μέτρο αυτό, που αποσκοπεί στο να διατηρήσει τα επιτόκια σε ανεκτό επίπεδο, θα πρέπει να διατηρήσει τον προσωρινό του χαρακτήρα και να μην αποκτήσει μονιμότητα.

Υπογράμμισαν τέλος ότι κύριος στόχος της ευρωζώνης σε αυτή τη φάση είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και άρα, σημείωσαν, «οι επόμενες βδομάδες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον της ευρωζώνης».

Η Ελλάδα εξάλλου, είπαν, θα πρέπει να ολοκληρώσει άμεσα τη συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα και αμέσως μετά να ξεκινήσει την υλοποίηση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου.

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4675454

Μισό «ναι» του Βερολίνου μετά την επιστολή Σαμαρά
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=431715&h1=true


Ρήγμα στη Δημοκρατική Αριστερά από το γράμμα του Σαμαρά
Φωτιές στη Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜ.ΑΡ.) έβαλε, μετά τον Λ. Παπαδήμο, και ο Αντ. Σαμαράς! Για δεύτερη φορά αμφισβητείται ευθέως από στελέχη της ΔΗΜΑΡ η γραμμή του προέδρου της κ. Φ. Κουβέλη, ο οποίος βρίσκεται εκ νέου μπροστά σε έναν εσωκομματικό "πόλο" που διαφοροποιείται από επιλογές του. Ως παρεπόμενο των πολιτικών εξελίξεων που επήλθαν από τη συγκυβέρνηση αλλά και των διλημμάτων που ζητούν απαντήσεις, αναδύεται πλέον με ηχηρό τρόπο, μια εσωτερική αντιπολίτευση, η οποία δεν έχει λάβει -τουλάχιστον ακόμα - τη μορφή εσωκομματικής τάσης.
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=431774&h1=true

4 comments:

Κυριάκος said...

Το άρθρο της ημερησίας είναι σαφέστατα προκατειλημένο υπέρ του Σαμαρά. Ο λόγος που δέχτηκαν την επιστολή είναι γιατί το μόνο που λέει για αλλαγές είναι πως θα "αναδείξει τα προβλήματα" και θα προτείνει "βιώσιμες εναλλακτικές". Κανείς δεν μπορεί να τον εμποδίσει να προτείνει φυσικά όπως και κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να δεχτεί τις προτάσεις. Θα τους πει τις μαλακίες του Ζαππείου, θα του πουν ένα ευγενικό όχι και θα τελειώνουμε. Μέχρι τώρα έλεγε πως θα αλλάξει τις συμφωνίες όταν βγει πρωθυπουργός, τώρα λέει ναι σε όλα απλά με έπιφύλαξη γιατί δεν του αρέσουν. Τραβάτε με κι ας κλαίω, κάτι σαν την Βάσω Παπανδρέου δηλαδή που ψήφιζε όλα τα νομοσχέδια του μνημονίου δηλώνοντας πάντα τις διαφωνίες της. Δεν είδαν οι Ευρωπαίοι θετικά το ενδεχόμενο τροποποιήσεων, είδαν θετικά το γεγονός πως δεσμεύτηκε ότι δε θα τις κάνει. Και βέβαια έχασε 99%, το 1% πάει στο ότι κράτησε μια ελάχιστη αξιοπρέπεια γράφοντας ο ίδιος το κείμενο. Μας κάνει και μαθήματα διαπραγματεύσεων ο ξεφτίλας που κατάφερε να κολλήσει τα πάντα για ένα ασήμαντο θέμα, να ρεζιλευτεί παγκοσμίως και τελικά να βάλει την ουρά στα σκέλια. Τον σιχαίνομαι αυτό τον καραγκιόζη όσο λίγους, τον ίδιο και όλο το συρφετό που έχει μαζέψει γύρω του.

geokalp said...

είσαι σκληρός
αρκεί να πει κάποιος ότι συμφωνεί σε 5 πολιτικές, οι οποίες είναι σχεδόν το 90% από ότι θα γίνει από εδω και πέρα

Κυριάκος said...

Μέχρι τώρα ο Σαμαράς έλεγε πως θα επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο. Αυτό δε σημαίνει "θα προτείνω βιώσιμες εναλλακτικές" ( = αν σας αρέσουν έχει καλώς, αν όχι τι να κάνουμε αυτά έχει η ζωή), σημαίνει θα διακόψω την εφαρμογή της συμφωνίας και θα απαιτήσω αλλαγή των όρων. Να ξέρουμε τι λέμε. Η δυνατότητα της κάθε κυβέρνησης να προτείνει εναλλακτικές σ' αυτά που λέει η τρόικα είναι αυτονόητη και δεν είναι κανενός είδους επιτυχία να γίνει δεκτός αυτός ο "όρος" του Σαμαρά. Η Κατσέλη είχε προτείνει εναλλακτικές στα εργασιακά και πλακώθηκε με την τρόικα. Ο Ρέππας είχε προτείνει εναλλακτικό (μη) άνοιγμα των φορτηγών και του το έτριψαν στη μούρη και το ξανάκανε. Ο Βενιζέλος πρότεινε εναλλακτική αναθεώρησης των στόχων επειδή δεν μπορούσε να τους πιάσει κι ακόμα περιμένουμε την 6η δόση, και πάει λέγοντας.

Αυτό που έκανε με την επιστολή ο Σαμαράς είναι ότι ολοκλήρωσε τη στροφή 180 μοιρών που είχε αρχίσει με την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Στην πράξη έκανε ακριβώς αυτό που αρνιόταν, υπέγραψε την πλήρη δέσμευσή του στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου (το μεσοπρόθεσμου, της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου κλπ.). Καταλαβαίνω την ανάγκη του να μας πει πως δεν είναι Γιάννης αλλά Γιαννάκης επειδή έβαλε λίγη δικιά του σάλτσα στο κείμενο αλλά το γεγονός είναι πως υποχώρησε σε όλες τις κόκκινες γραμμές που είχε βάλει και έχασε κατά κράτος. Είπε ναι στο μνημόνιο χωρίς όρους και έβαλε φαρδιά πλατιά και την υπογραφή του από κάτω. Τα υπόλοιπα είναι επικοινωνιακά κουραφέξαλα του μιντιακού μαλακοσυστήματος που τον έχει ερωτευτεί και θα μας φορτώσει άλλον ένα άχρηστο πρωθυπουργό που δεν ξέρει να μοιράσει δυο γαϊδάρων άχυρα, ακριβώς σαν τους δύο τελευταίους.

geokalp said...

τώρα γίνεσαι σκληρός με τον ΓΑΠ!