15.11.11

Αρχίζουν την Τετάρτη οι διαπραγματεύσεις στη Φρανκφούρτη για το «κούρεμα» του χρέους

Η πρόταση του Δημοσίου και η αντιπρόταση του IIF για Ελληνες και ξένους επενδυτές

Την Τετάρτη στη Φρανκφούρτη αρχίζουν ουσιαστικά μεταξύ της Ελλάδας, της τρόικας και των ιδιωτών επενδυτών οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, με τον επίσημο τομέα (Ευρωζώνη, ΔΝΤ) να προσέρχεται με ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και μεγαλύτερου κουρέματος ή υποχρεωτικής συμμετοχής, εάν η εθελοντική συμμετοχή δεν είναι επαρκής, και τις τράπεζες να προτείνουν όρους που οδηγούν στις ελάχιστες για τις ίδιες δυνατές απώλειες.
Στη συνάντηση της Φρανκφούρτης θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Πέτρος Χριστοδούλου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες βρισκόταν εκεί και την περασμένη εβδομάδα. Από την τρόικα θα βρίσκονται οι επικεφαλής Ματίας Μορς (από την Κομισιόν) και Πόουλ Τόμσεν (από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο). Τις ξένες τράπεζες θα εκπροσωπήσει το Institute of International Finance, υπό τον κ. Τσαρλς Νταλάρα, και στελέχη μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Τέλος, θα μεταβούν στη γερμανική πόλη, όπου η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κορυφαία στελέχη των μεγάλων ελληνικών τραπεζών.
Πρόταση ΔημοσίουΣύμφωνα με πληροφορίες, η βασική πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι η ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων 206 δισ. ευρώ με νέα ομόλογα και καταβολή μετρητών. Ανάλογα με το πότε λήγουν τα υφιστάμενα ομόλογα, για κάθε 100 ευρώ ονομαστικής αξίας, οι ιδιώτες θα παίρνουν σε μετρητά 10 ευρώ (εάν το ομόλογό τους λήγει μετά το 2020), 15 (εάν λήγει έως το 2020) ή 20 ευρώ (εάν λήγει έως το 2014). Επίσης, θα παίρνουν 40, 35 και 30 ευρώ, αντίστοιχα, σε νέα ομόλογα διάρκειας 20 έως 30 ετών, που θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο. Το μέσο επιτόκιο υπολογίζεται σε 6%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του επίσημου τομέα (Ελλάδα, Ευρωζώνη, ΔΝΤ) αυτή η πρόταση οδηγεί σε μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020.
Αντιπρόταση τραπεζώνΤο IIF, από την άλλη, προσέρχεται με μια πρόταση που έχει δύο εναλλακτικές επιλογές για τους ιδιώτες επενδυτές. Και οι δύο ικανοποιούν την «κόκκινη γραμμή» που έχουν θέσει οι τράπεζες να μην υπερβαίνουν οι ζημιές τους το 54% σε όρους παρούσας καθαρής αξίας (NPV).
Συγκεκριμένα, η πρώτη εναλλακτική, που το IIF θεωρεί ότι πιθανόν θα προτιμηθεί από τους ξένους επενδυτές, κατόχους ελληνικών ομολόγων αξίας 141 δισ. ευρώ, προβλέπει κούρεμα του χρέους κατά 50% και την αντικατάσταση του υπολοίπου με νέα ομόλογα διάρκειας 22 ετών. Τα νέα ομόλογα θα είναι εγγυημένα με ομόλογα του EFSF αξίας 29,75 δισ. ευρώ, με τις σημερινές συνθήκες στις αγορές. Το επιτόκιο θα είναι 7% ή εναλλακτικά θα κλιμακώνεται από 5,5% έως 7,5%. Επιπλέον, το επιτόκιο θα επιβαρύνεται με το 10% της διαφοράς μεταξύ του σημερινού ονομαστικού ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ και αυτού που εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί. Ουσιαστικά, το επιτόκιο θα προσεγγίζει το 8%.
Η δεύτερη εναλλακτική, που το IIF εκτιμά ότι θα προτιμηθεί από τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά Ταμεία, προτείνει haircut 37% στα ονομαστικής αξίας 65 δισ. ευρώ ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους. Το υπόλοιπο 63% θα αντικατασταθεί με νέα 15ετή ομόλογα, που θα έχουν κουπόνι 8% και επιπλέον το «πανωτόκι» με βάση τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.
Συνολικά, με τις δύο εναλλακτικές προτάσεις, εκτιμάται ότι εάν η συμμετοχή φτάσει στο 100%, το χρέος θα «κουρευτεί» κατά 45,9% ή 94,5 δισ. ευρώ.
Οι αντιρρήσειςΗ πρόταση του IIF φαίνεται να είναι εκτός προδιαγραφών της απόφασης της συνόδου κορυφής, καθώς με αυτήν δεν επιτυγχάνεται το κούρεμα κατά 50% ούτε, λόγω των υψηλών επιτοκίων, η μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Εκτιμάται ότι θα είναι πιο κοντά στο 130% του ΑΕΠ. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, ο επίσημος τομέας είναι αποφασισμένος να πιάσει τους στόχους που έχει θέσει η σύνοδος (μείωση του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ και 120% του ΑΕΠ το 2020) με κάθε τρόπο. Και αυτό σημαίνει ότι είτε θα προχωρήσει σε μεγαλύτερο κούρεμα εάν η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών δεν είναι αρκετή είτε η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την υποχρεωτική συμμετοχή της μειοψηφίας στο haircut εάν η εθελοντική συμμετοχή ξεπεράσει το 75%.
Ο ρόλος της ΕΚΤΣτη συνάντηση της Φρανκφούρτης είναι άγνωστο εάν θα συμμετάσχει επισήμως ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην τρόικα κ. Κλάους Μαζούχ. Η ΕΚΤ διαφωνεί επί της αρχής με το PSI. Ωστόσο, δέχεται εισηγήσεις να είναι ελαστικότερη ως προς τα κριτήρια αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας. Σήμερα, με εγγύηση ένα ελληνικό ομόλογο ονομαστικής αξίας 100 ευρώ, η ΕΚΤ χορηγεί ρευστότητα 50 ευρώ. Η ρευστότητα αυτή είναι ανεπαρκής και ακριβή, καθώς χορηγείται μέσω των μηχανισμών της ΤτΕ και όχι απευθείας από την ΕΚΤ. Εάν η Ελλάδα υποβαθμιστεί σε selective default ή default ύστερα από το PSI η στάση που θα κρατήσει η Φρανκφούρτη είναι ασαφής. Το πιθανότερο είναι πως θα συνεχίσει να δίνει ρευστότητα στις τράπεζες και την οικονομία με κάποιο τρόπο, αλλά θα πρέπει να είναι περισσότερη και φθηνότερη.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_15/11/2011_462818

________________________________________

μαζί με το τι θα περιγράφει το επόμενο Μνημόσυνονιο, πρόκειται για το σημαντικότερο κομμάτι των μέτρων που έχουν ληφθεί
κανείς δεν γνωρίζει εάν θα υπάρξει και 2ος γύρος κουρέματος - οι πιθανότητες είναι περισσότερες στο να συμβεί σε οποιοδήποτε ομόλογο ΔΕΝ υπαχθεί στο αγγλικό δίκαιο

No comments: