Δεν εξασφαλίζει τις ψήφους για ανανέωση της εμπιστοσύνης ο Σ. Μπερλουσκόνι
Ο συντονιστής, μάλιστα, του κόμματος «Λαός της Ελευθερίας», Ντένις Βερντίνι, φέρεται να εξήγησε στον κ. Μπερλουσκόνι, ότι στην παρούσα φάση, οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση, είναι μόνον 306, ενώ, για την ψήφο εμπιστοσύνης χρειάζονται τουλάχιστον 316».
Δεν παραιτείται ο Μπερλουσκόνι
«Λυπάμαι που θα πρέπει να απογοητεύσω τους νοσταλγούς της Πρώτης Δημοκρατίας όταν οι κυβερνήσεις είχαν διάρκεια κατά μέσον όρο 11 μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
...
Οι Ιταλοί αποκαλούν Πρώτη Δημοκρατία την περίοδο από το 1946 έως το 1992, όταν η χριστιανοδημοκρατία και το σοσιαλιστικό κόμμα ήταν τα δύο πιο ισχυρά κόμματα και μοιράζονταν την εξουσία προτού καταρρεύσουν με το πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο Καθαρά Χέρια.
Πιέσεις στην Ιταλία για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων
Πιέσεις συνεχίζει να δέχεται η Ιταλία, με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει ότι η Ρώμη αντιμετωπίζει «πρόβλημα αξιοπιστίας» και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου να προειδοποιεί ότι για να συνεχίσει η ΕΚΤ να αγοράζει ιταλικά ομόλογα πρέπει να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί ο Μπερλουσκόνι.
Ιταλία: Εκκληση Ναπολιτάνο για πνεύμα αυτοθυσίας
Να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης, ζήτησε από τους συμπατριώτες του ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, κατά τη διάρκεια τελετής που οργανώθηκε στην Απουλία της Κάτω Ιταλίας, για να τιμηθεί η μνήμη πολιτικού θύματος του φασισμού.
«Τα πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση, τον τρόπο ζωής μας, τη συμπεριφορά και την εργασία μας», δήλωσε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «όλοι θα είναι πρέπει να επιδείξουν πνεύμα αυτοθυσίας και καινοτόμο διάθεση, αντιμετωπίζοντας και δύσκολες επιλογές που μπορεί να παρουσιάζονται ως μη δημοφιλείς».
Σχετικά με το μέλλον της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», 20 «αντάρτες» της ιταλικής κεντροδεξιάς φαίνεται πως είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τον πρωθυπουργό, συγκροτώντας νέα, αυτόνομη, κοινοβουλευτική ομάδα. Αυτή η κίνηση θα στερούσε από την παρούσα κυβέρνηση την αναγκαία πλειοψηφία στη Βουλή, επισημοποιώντας με τον τρόπο αυτό την κυβερνητική κρίση.
Παρά ταύτα, πριν από λίγο ο Ιταλός πρωθυπουργός, παρεμβαίνοντας τηλεφωνικά σε συγκέντρωση υποστηρικτών του, τόνισε: Κάναμε όλους τους αναγκαίους υπολογισμούς και η κυβέρνησή μας, χαίρει της απαιτούμενης υποστήριξης στο κοινοβούλιο».
«Η επιστολή μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προκάλεσε θετικές αντιδράσεις εκ μέρους όλων των εταίρων μας, αλλά και του προέδρου Ομπάμα. Όσοι δεν στηρίξουν τα μέτρα στη Βουλή και τη Γερουσία, πάντως, θα πρέπει να θεωρηθούν προδότες», πρόσθεσε ο Σ. Μπερλουσκόνι.
Οι αναλυτές εξακολουθούν να θεωρούν ότι η εβδομάδα, που ξεκινά αύριο, θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τον πρωθυπουργό. Από την Τρίτη, αρχίζουν στη Βουλή οι ψηφοφορίες, με τις οποίες θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα ο οικονομικός ισολογισμός του δημοσίου του 2010 και αμέσως μετά, τα μέτρα οικονομικής ανάπτυξης.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πάντως, εξακολουθούν να ζητούν την παραίτηση Μπερλουσκόνι και τη σύσταση κυβέρνησης «ευρείας συμμετοχής».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
No comments:
Post a Comment