20.11.11

Κρίνετέ μας από το αποτέλεσμα, απαντά ο Χ.Ράιχενμπαχ στα περί «δύναμης κατοχής»

Λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης της Ομάδας Δράσης (Task Force), o επικεφαλής της Χορστ Ράιχενμπαχ μίλησε στο Βήμα της Κυριακής, για το σχέδιο μεταρρύθμισης του Δημοσίου και τις αλλαγές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.


«Η πάταξη της φοροδιαφυγής δεν θα αρέσει σε όλους» λέει, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι απαραίτητη για την κοινωνία στο σύνολό της.

Απαντώντας σε όσους μιλούν για «δύναμη κατοχής» στην Ελλάδα, ο κ. Ράιχνεμπαχ απαντά: «δρούμε σε τομείς που καθορίζονται από την ελληνική διοίκηση. Οι περισσότεροι θα μας κρίνουν από το αποτέλεσμα της δουλειάς μας. Χαίρομαι για αυτό και θέλω πραγματικά η ΟΜάδα Δράσης να στηρίξει την Ελλάδα για να πετύχει.»

Για το αν εκτιμά ότι υπάρχει ανάγκη απολύσεων στο δημόσιο, απαντά ότι αυτό δεν το αποφασίζει η Ομάδα Δράσης, αλλά είναι αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εξετάσει τι είδους απολύσεις θα κρίνονταν αναγκαίες για ένα πιο αποτελεσματικό περιβάλλον στον δημόσιο τομέα.

Ο κ. Ράιχενμπαχ επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι οι εμπειρογνώμονες βρίσκονται στην Ελλάδα ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου και έχουν σταλεί για την παροχή τεχνικής βοήθειας.

«Η παρακολούθηση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος γίνεται από άλλη οντότητα» εξηγεί.


http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231138426


Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσής σας για την Ελλάδα; «Η έκθεση καθορίζει συγκεκριµένους τοµείς στους οποίους ήδη εργάζεται η Οµάδα Δράσης για τη στήριξη της ελληνικής διοίκησης ώστε να αντιµετωπιστούν οι βασικές προκλήσεις που υπάρχουν σήµερα. Πρώτον, η στήριξη της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας. Δεύτερον, η υποβοήθηση της οικονοµικής δραστηριότητας µέσω µιας µεταρρύθµισης της ελληνικής δηµόσιας διοίκησης, και τρίτον, η ανάγκη για περαιτέρω πρόοδο της δηµοσιονοµικής εξυγίανσης. Η έκθεση δείχνει λοιπόν ότι οι προκλήσεις είναι µεγάλες, αλλά ότι έχει επιτευχθεί µια πρώτη πρόοδος και επισηµαίνει την εξαιρετική στήριξη αυτής της δουλειάς από κράτη-µέλη της ΕΕ και διεθνείς οργανισµούς».

Η έκθεση αυτή είναι ένας χάρτης για τις ανάγκες της κεντρικής κυβέρνησης και ταυτοχρόνως για το σχήμα της μόνιμης εποπτείας από 80 ως 100 στελέχη της τρόικας;

«Η έκθεση περιγράφει µερικές από τις πρώτες προτεραιότητες και τις µεθόδους εργασίας της Οµάδας Δράσης όσον αφορά τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ καθώς και για την τεχνική βοήθεια στην υλοποίηση του πραγµατικά φιλόδοξου προγράµµατος των διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων. Αυτή είναι και η αποστολή µας. Η Οµάδα Δράσης συγκροτήθηκε έπειτα από αίτηµα της ελληνικής κυβέρνησης και η τεχνική βοήθεια που αναφέρεται στην πρώτη µας έκθεση αντικατοπτρίζει τα αρχικά αιτήµατα των ελληνικών αρχών. Μπορούµε πράγµατι να ονοµάσουµε την έκθεση έναν πρώτο “χάρτη” για τους τοµείς όπου η ελληνική διοίκηση θέλει στήριξη. Η έκθεση δεν έχει, ωστόσο, καµία σχέση µε την εποπτεία. Τα επίσηµα συµπεράσµατα της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου είναι πολύ σαφή: υπάρχει µια παράγραφος που ανακοινώνει τη δηµιουργία ενός µόνιµου µηχανισµού παρακολούθησης για την τρόικα στην Αθήνα. Και υπάρχει µια άλλη παράγραφος που αναφέρεται στην υποστήριξη του έργου της Οµάδας Δράσης για την τεχνική βοήθεια. Η Σύνοδος Κορυφής επιβεβαίωσε αυτό που έχω ήδη πει και στο παρελθόν: η Task Force είναι εδώ για να στηρίξει την ελληνική διοίκηση µέσω της τεχνικής βοήθειας. Η παρακολούθηση της εφαρµογής του ελληνικού προγράµµατος γίνεται από άλλη οντότητα».

Οι «Εμπειρογνώμονες Μακροπρόθεσμης Θητείας» που αναφέρονται στην έκθεσή σας σχετίζονται με τη μόνιμη εποπτεία στην οποία έχει αναφερθεί η κυρία Μέρκελ;

«Οχι. Οι εµπειρογνώµονες που αναφέρονται στην έκθεση έχουν σταλεί από την Οµάδα Δράσης για την παροχή τεχνικής βοήθειας. Αυτή η διαδικασία απαιτεί ορισµένες φορές µεγαλύτερης διάρκειας παρουσία στην Ελλάδα για τη στήριξη της ελληνικής διοίκησης στην εκτέλεση του έργου της. Δεν αποτελούν µέρος του µόνιµου ελεγκτικού µηχανισµού στην Αθήνα, ο οποίος ανακοινώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου και στον οποίο αναφέρεται η ερώτησή σας. Οπως εξήγησα και θέλω να το τονίσω, υπάρχουν δύο διαφορετικές οντότητες µε διαφορετική αποστολή η κάθε µία».

Εκτιμάτε ότι υπάρχει ανάγκη για απολύσεις στον δημόσιο τομέα;

«Αυτό δεν θα το αποφασίσει η Οµάδα Δράσης, αλλά είναι αρµοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και των αρχών να εξετάσουν αν και τι είδους απολύσεις θα κρίνονταν αναγκαίες για ένα πιο αποτελεσµατικό περιβάλλον στον δηµόσιο τοµέα».

Η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο του υπουργείου Ανάπτυξης για την αύξηση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ στο 36% ως το τέλος του 2011; «Η Ελλάδα ήδη έχει πετύχει την υπέρβαση του µέσου όρου της ΕΕ για την απορρόφηση των κονδυλίων και συνεχίζεται µια µεγάλη προσπάθεια για να επιτευχθεί ο στόχος του 36%. Τόσο η Οµάδα Δράσης όσο και άλλες υπηρεσίες της Επιτροπής εργάζονται µε τις ελληνικές αρχές για να πετύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσµατα. Οµως πέρα από στατιστικά στοιχεία για την απορρόφηση, είναι επίσης σηµαντικό να ενεργοποιήσουµε τα έργα αυτά τα οποία δηµιουργούν θέσεις εργασίας και ανάπτυξης». uni03A9στόσο πώς θα «ξεκλειδώσουμε» τα 15 δισ. ευρώ που απομένουν στο ΕΣΠΑ; Υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος να χαθούν κονδύλια από παλαιότερα προγράμματα;

«Μαζί µε τις ελληνικές αρχές διαχείρισης του ΕΣΠΑ και άλλες υπηρεσίες της Επιτροπής προσπαθήσουµε να δώσουµε έµφαση σε έργα µε τη µεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση και σηµαντικό οικονοµικό αντίκτυπο. Αναζητούµε ποια έργα είναι “ανενεργά” και µπορούν να ακυρωθούν ώστε τα κεφάλαια αυτά να αναπροσανατολιστούν σε ώριµα έργα. Θέλουµε να κινητοποιήσουµε τεχνική βοήθεια για την οµαλή προετοιµασία των έργων, τη σύναψη συµβάσεων και την εφαρµογή τους. Υποστηρίζουµε επίσης την απλοποίηση του νοµικού και κανονιστικού πλαισίου, όπου είναι αναγκαία, και την επανεξέταση και τον εξορθολογισµό των συστηµάτων διαχείρισης. Πολλά βρίσκονται σε εξέλιξη ταυτοχρόνως. Επιπλέον, αντιµετωπίζουµε το πρόβληµα της συγχρηµατοδότησης. Η Επιτροπή, για παράδειγµα, έχει ήδη εγκρίνει την αύξηση του ποσοστού της συγχρηµατοδότησης από την ΕΕ στο 85% αλλά έχει προτείνει και µία επιπλέον αύξηση, ως και 95% η οποία βέβαια ακόµη πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συµβούλιο. Εχουµε επίσης κάνει προτάσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών ώστε να χρηµατοδοτήσουν τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις και έργα υποδοµής – ό,τι θα µπορούσε να διευκολύνει την απορρόφηση των κονδυλίων των ΕΣΠΑ. Συνεχίζουµε να εργαζόµαστε πολύ σκληρά µαζί µε τις ελληνικές αρχές προκειµένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε απώλεια. Ωστόσο, έχουµε ακόµη πολλή δουλειά για να είµαστε σίγουροι».

Ποια είναι η βασική σας πρόταση για την αναδόμηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού;

«Το σηµαντικότερο τώρα είναι να ξεκινήσουµε µε συγκεκριµένες δράσεις. Για να αποκτήσουµε αξιοπιστία απέναντι στον πολίτες – πολλοί από τους οποίους πληρώνουν τους φόρους τους – και απέναντι στους διεθνείς πιστωτές, πρέπει να εφαρµοστεί το σχέδιο δράσης που υπάρχει από τον Μάιο του 2011 και το οποίο συµφωνήθηκε µε τις ελληνικές αρχές. Η πάταξη της φοροδιαφυγής δεν θα είναι αρεστή σε ορισµένους, αλλά είναι απαραίτητη για την κοινωνία στο σύνολό της για να φτάσουµε σε ένα σύστηµα δικαιοσύνης και δίκαιης κατανοµής βαρών. Η τεχνική βοήθεια από άλλα κράτη-µέλη και το ΔΝΤ προσφέρει τα καλύτερα εργαλεία και τις καλύτερες µεθόδους για την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής».


ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ
«Να µας κρίνετε από το αποτέλεσµα»
Σε προσωπικό επίπεδο, θέλω να μάθω πώς αντιδράτε στα (απαράδεκτα κατά τη γνώμη μου) σχόλια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και σας παρουσιάζουν ως επικεφαλής μιας δύναμης κατοχής στην Ελλάδα.

«Ας το θέσω έτσι: είµαι ευτυχής που βλέπω ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα και ευρύτερα ενδιαφέρονται για το τι πραγµατικά κάνει η Οµάδα Δράσης και για το πώς συνεργαζόµαστε και χειριζόµαστε τα αιτήµατα της ελληνικής διοίκησης για τεχνική βοήθεια. Η Οµάδα Δράσης δηµιουργήθηκε ύστερα από αίτηµα της ελληνικής κυβέρνησης και δρα σε τοµείς που καθορίζονται από την ελληνική διοίκηση. Οι περισσότεροι θα µας κρίνουν από το αποτέλεσµα της δουλειάς µας. Χαίροµαι για αυτό και θέλω πραγµατικά η Οµάδα Δράσης να στηρίξει την Ελλάδα για να πετύχει».

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=431010&h1=true

No comments: