8.11.11

Στο επίκεντρο του Ecofin η γρήγορη ενίσχυση του EFSF

Την ενεργοποίηση του νέου διευρυμένου μηχανισμού ευρωστήριξης από τον Δεκέμβριο προωθούν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, την ίδια ώρα που Ελλάδα και Ιταλία αντιμετωπίζουν τη σφοδρή επίθεση των αγορών, καθώς εντείνεται η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Παράλληλα αυξάνονται οι πιέσεις στην ΕΚΤ να παρέμβει αποφασιστικά, αγοράζοντας περισσότερα ομόλογα από τις χώρες της υπερχρεωμένης ευρωπεριφέρειας.

Στο επίκεντρο του Ecofin, την Τρίτη στις Βρυξέλλες, θα βρεθούν οι δύο τρόποι με τους οποίους θα αυξηθεί η «δύναμη πυρός» του EFSF.

Ο πρώτος προβλέπει την έκδοση «πιστοποιητικών μερικής προστασίας», μία μορφή ασφάλισης για τις πωλήσεις ομολόγων. Δηλαδή, ο επενδυτής που θα αγοράζει ένα ευρωπαϊκό κρατικό ομόλογο θα καλύπτεται σε ένα ποσοστό (μάλλον το 20% έως 25%), σε περίπτωση πτώχευσης ενός κράτους.

Κάτι που δεν έχει αποφασιστεί ακόμα είναι αν αυτά τα πιστοποιητικά θα τα διαπραγματεύονται ελεύθερα ή θα είναι συνδεδεμένα με τα ομόλογα.

Ουσιαστικά, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, θα πρόκειται για μία μορφή ασφάλιστρων κινδύνου, όπως τα CDS (credit default swaps).

Η δεύτερη πρόταση προβλέπει τη δημιουργία ενός ή περισσότερων οχημάτων ειδικού σκοπού (SPV), που θα προσελκύσει επενδυτές για την αγορά ομολόγων των χωρών με έντονα προβλήματα χρέους. Στόχος είναι κυρίως τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια από την Κίνα, τη Ρωσία και τον αραβικό κόσμο.

Σημαίνοντα ρόλο σε αυτό το όχημα θα έχει το ΔΝΤ, όπως απαιτούν οι υποψήφιοι επενδυτές.

Την Δευτέρα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), οι «17» δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στους τρόπους οικονομικής ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

Μία από τις κυριότερες πηγές διαφωνιών είναι η δυνατότητα ενίσχυσης του ΕΤΧΣ με τα «λογιστικά» κεφάλαια του ΔΝΤ, που έως τώρα όμως η διαχείριση τους είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας των κεντρικών τραπεζών.

Λουξεμβούργο και Αυστρία παρουσιάζονται θετικές στην παραπάνω επιλογή, η οποία στην πρόσφατη σύνοδο στις Κάννες της G-20 προτάθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Όμως, το Βερολίνο απορρίπτει σθεναρά αυτήν την πρόταση.

Στη σύνοδο της G-20 ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Ομπάμα και ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί ζήτησαν οι κεντρικές τράπεζες να συνεισφέρουν στο ΕΤΧΣ με 50-60 δισ. ευρώ, που θα αντληθούν από τα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (DTS), τα οποία κάθε μέλος του ΔΝΤ έχει στη διάθεσή του.

Όμως, το Βερολίνο προέβαλε βέτο, λέγοντας ότι με αυτήν την πρόταση αποδυναμώνεται η ανεξαρτησία της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=429075&h1=true

No comments: