17.11.11

Reuters: Έστω και στο παρά πέντε, οι Ευρωπαίοι θα δώσουν τα 80 δισ. ευρώ

Η Αθήνα θα πάρει τελικά τα 80 δισ. ευρώ που χρειάζεται για να αποφύγει μια άτακτη χρεοκοπία τον Ιανουάριο, εκτιμά το Reuters, χωρίς ωστόσο να αποκλείει ότι οι ξένοι δανειστές θα εξαντλήσουν όλα τα χρονικά περιθώρια και θα απειλήσουν την Ελλάδα, προκειμένου να την πιέσουν για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.
«Παρότι σίγουρα θα θέλουν να απειλήσουν την Ελλάδα, όταν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα θελήσουν να αναβάλλουν μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Και η ελληνική κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό», δηλώνει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Ben May της Capital Economics.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έχει μιλήσει για την ανάγκη μιας εκταμίευσης πολύ μεγαλύτερης των 8 δισ. ευρώ που είναι η έκτη δόση των δανείων διάσωσης. Έχει εκτιμήσει ότι η Αθήνα θα χρειαστεί 80 δισ. ευρώ, το πολύ έως τις αρχές Φεβρουαρίου.
Όπως εξηγεί το Reuters, οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν καλά ότι η Ελλάδα, με 360 δισ. ευρώ χρέη, δεν αποτελεί τόσο μεγάλο συστημικό κίνδυνο όσο θα ήταν, για παράδειγμα, η Ιταλία. Όμως, από την άλλη, από τη στιγμή που θα αφήσουν κάποια χώρα του ευρώ να χρεοκοπήσει, η αγορά θα αντιληφθεί ότι κανένα μέλος της Ευρωζώνης δεν είναι ασφαλές.
Αυτό είναι το τελευταίο που χρειάζεται το ευρώ, την ώρα που η εμπιστοσύνη στην Ιταλία χάνεται και το κόστος δανεισμού της ξεπερνά το φράγμα του 7%.
«Νομίζω ότι η θέση της Αθήνας είναι ισχυρότερη από ό,τι πολλοί αντιλαμβάνονται», δηλώνει ο Diego Iscaro, της IHS Global Insight. Σύμφωνα με τη δική του άποψη, Παρίσι και Βερολίνο θα εκφράσουν δυσαρέσκεια, αλλά τελικά, θα συμφωνήσουν σε αυτή τη μεγάλη δόση των δανείων.
Από αυτά τα χρήματα, τα 30 δισ. ευρώ θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μετά το haircut και άλλα 30 δισ. ευρώ στους ιδιώτες ομολογιούχους, ως κίνητρο για τη συμμετοχή τους στην ανταλλαγή των ομολόγων, στο πλαίσιο του PSI.
Μόνο τα 20 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία και το Reuters αναφέρει ότι η χρήση τους είναι μέχρι στιγμής άγνωστη.
Πέντε δισ. ευρώ θα πρέπει να διατεθούν στην αποπληρωμή χρεών προς τους προμηθευτές του δημοσίου, με τα 15 δισ. να διατίθενται για την αποπληρωμή ομολόγων.
Η Αθήνα θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα 8,7 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους και 22,4 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο έως τα τέλη του Μαρτίου.
Για αυτό και η Capital Economics δεν αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
 http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=103282

No comments: